Vote to Improve PrestaShop

PrestaShop Forum: Build a free online shop. Count on the Community!

The best place in the world to ask questions about PrestaShop and get advice from our passionate community!

PrestaShop Forum: Build a free online shop. Count on the Community!

Jump to content

 
Photo

Numer zamówienia w Prestashop


  • Please log in to reply
61 replies to this topic
mentalspot

    PrestaShop Apprentice

  • Members
  • PipPip
  • 262 posts

Posted 10 June 2013 - 09:42 AM

Witajcie, jak to jest, że 1.5 raz przydziela numer zamówienia jako np. ZJSGYH756UI a np w mailach do klientów jest już 035 ?

vekia

    PrestaShop Legend

  • US Moderators
  • 46628 posts

Posted 10 June 2013 - 11:34 AM

ten numer zamówienia to pole reference, osobną kwestią jest ID - które wyświetla się na fakturach / mailach

ale szczerze mówiąc nie rozumiem idei wprowadzenia tego pola...

free tutorials, free templates, free addons, prestashop modules MndfRK4.png


mentalspot

    PrestaShop Apprentice

  • Members
  • PipPip
  • 262 posts

Posted 10 June 2013 - 11:35 AM

ale którego reference czy ID ?

vekia

    PrestaShop Legend

  • US Moderators
  • 46628 posts

Posted 10 June 2013 - 11:40 AM

pola reference, o ile w przypadku ID wszystko jest jasne, o tyle pole reference jest bezsensu, przynajmniej z mojego punktu widzenia. Pole wprowadziło więcej zamieszania, niż korzyści. Losowy ciąg znaków jako forma identyfikacji zamówienia? Nie wiem kto to wymyślił...

free tutorials, free templates, free addons, prestashop modules MndfRK4.png


mentalspot

    PrestaShop Apprentice

  • Members
  • PipPip
  • 262 posts

Posted 10 June 2013 - 11:42 AM

właśnie przez to mam problem, gdzieś na jakimś forum z 3/4 miesięcy temu przeczytałem, że to ma być nowy numer zamówienia tak sobie ustawiłem i teraz to jest mylące... to też mi wyskauje w podsumoaniu zamówienia jak już klient dostaje info co ma zapłącić. Jak mogę to zmienić ?

oidnus

    PrestaShop Apprentice

  • Members
  • PipPip
  • 67 posts

Posted 10 June 2013 - 01:39 PM

Są dwa sposoby 1 to edycja kilku miejsc w szablonie zeby zamist tego kodu wyświetlal nr zamówienia ($order->reference na $order->id pewnie nie zadziała bo pisze z pamieci trzeba by to spawdzic). Druga możliwośc to edycja funkcji (generateReference) odpowiedzialnej za wygenerowanie tego ciagu znaków. Żeby generowała taki sam ciag jak nr zamówienia.

W sumie mam to przerobic dla klieta w najbliższym czasie ale jeszcze nie skoczyłem ustalać jak ma wyglądać ten ciag myślalem o czymś w styly YMMDDXXXX (rok,miesiac,dzien,nr zamowienia w dniu).


P.S według mnie wprowadzili to pole po to żeby nie operować na nr zamowień z systemu. I urtudnić konkurencji sprawdzanie ile zamówień jest w sklepie

Edited by oidnus, 10 June 2013 - 01:40 PM.

asani.pl | forksystem.pl


vekia

    PrestaShop Legend

  • US Moderators
  • 46628 posts

Posted 10 June 2013 - 01:41 PM

a nawiązując do tematyki związanej z przydatnością tego pola, widzisz jakikolwiek sens w istnieniu tego całego reference w takiej formie, w jakiej jest on standardowo? pojąć nie mogę o co developerom presty chodziło ;)

free tutorials, free templates, free addons, prestashop modules MndfRK4.png


oidnus

    PrestaShop Apprentice

  • Members
  • PipPip
  • 67 posts

Posted 10 June 2013 - 01:48 PM

Jedyny pomysł jaki mam to ten który opisałem. Klientą na oscommerce specjalnie robiłem nr losowe zamówień żeby konkurencja nie mogła podejrzeć ile mają zamówień, innego pomysłu nie mam. Przy okazji nie wyobrażam sobie klientów przepisujących bezsensowny ciąg 9 liter przy dokonaniu przelewu, jak niektórzy potrafią sie pomylić przy samym prostym liczbowym numerze

asani.pl | forksystem.pl


mentalspot

    PrestaShop Apprentice

  • Members
  • PipPip
  • 262 posts

Posted 10 June 2013 - 01:52 PM

Są dwa sposoby 1 to edycja kilku miejsc w szablonie zeby zamist tego kodu wyświetlal nr zamówienia ($order->reference na $order->id pewnie nie zadziała bo pisze z pamieci trzeba by to spawdzic). Druga możliwośc to edycja funkcji (generateReference) odpowiedzialnej za wygenerowanie tego ciagu znaków. Żeby generowała taki sam ciag jak nr zamówienia.


ok spróbuję i dam znać czy dałem radę

vekia

    PrestaShop Legend

  • US Moderators
  • 46628 posts

Posted 10 June 2013 - 01:54 PM

oprócz tego zmiana pewnie pociągnie za sobą konieczność dodakowych zmian, np na stronie histori zamówień, bo tam cały czas będzie to całe reference

free tutorials, free templates, free addons, prestashop modules MndfRK4.png


oidnus

    PrestaShop Apprentice

  • Members
  • PipPip
  • 67 posts

Posted 10 June 2013 - 01:57 PM

Zakładając ze reference jest generowane na chwilke przed zapisaniem nr zamowienia do bazy a sklep ma male obciazenie i zamowienia nie sa składane w tępie 1na sekunde to spokojnie mozna by override na funkcji ktora go generuje i pobrac w niej maksymalny nr zamowienia i dodac +1. Wtedy na 99.99% zawsze byla by zgodnosc id i reference

asani.pl | forksystem.pl


mentalspot

    PrestaShop Apprentice

  • Members
  • PipPip
  • 262 posts

Posted 10 June 2013 - 03:50 PM

posuzkałem $order->reference
coś z tych też zmienić ?

Attached Files


Edited by mentalspot, 10 June 2013 - 03:52 PM.


mentalspot

    PrestaShop Apprentice

  • Members
  • PipPip
  • 262 posts

Posted 10 June 2013 - 04:06 PM

w szablonie order-confirmation mam np.:
<br />
{if $is_guest}
<p>{l s='Your order ID is:'} <span class="bold">{$id_order_formatted}</span> . {l s='Your order ID has been sent to you via e-mail.'}</p>
<a href="{$link->getPageLink('guest-tracking', true, NULL, "id_order={$reference_order}&email={$email}")}" title="{l s='Follow my order'}"><img src="{$img_dir}icon/order.gif" alt="{l s='Follow my order'}" class="icon" /></a>
<a href="{$link->getPageLink('guest-tracking', true, NULL, "id_order={$reference_order}&email={$email}")}" title="{l s='Follow my order'}">{l s='Follow my order'}</a>
{else}
<a href="{$link->getPageLink('history', true)}" title="{l s='Back to orders'}"><img src="{$img_dir}icon/order.gif" alt="{l s='Back to orders'}" class="icon" /></a>
<a href="{$link->getPageLink('history', true)}" title="{l s='Back to orders'}">{l s='Back to orders'}</a>
{/if}

Krystian Podemski

    PrestaShop Addict

  • Members
  • PipPipPip
  • 608 posts

Posted 12 June 2013 - 01:24 AM

Problemem nie jest to, że PrestaShop tworzy numer zamówienia w ten sposób, a to że polska paczka posiada maile tak stare, że aż wstyd jest to wypuszczać. W nowych używa się już nowego numeru zamówienia, oraz np. zmiennej {color} której nie uświadczysz w polskich mailach.

Mam wrażenie, że dopóki znów społeczność nie stworzy własnej polskiej paczki to zarówno tłumaczenie jak i takie sprawy jak maile czy ustawienia właściwe dla naszego kraju będą po prostu fatalnie przygotowane.

Sam korzystam z nakładki, która zmienia losowy ciąg znaków na 8 losowych cyfr co jest łatwiejsze w ewentualnym kontakcie z klientem i potrzebą wymiany tego numeru pomiędzy klientem, a obsługą sklepu.
I am PrestaShop developer
Check my PrestaShop Themes
Modules on: codecanyon.net/user/prestahome/portfolio

aro

    PrestaShop Apprentice

  • Members
  • PipPip
  • 65 posts

Posted 12 June 2013 - 07:28 AM

Jeżeli w PrestaShop 1.5.4.x wymyślono, że numer/identyfikator zamówienia to losowy ciąg znaków, to przynajmniej powinno się dać wybór tworzenia takiego identyfikatora starą metodą lub nową. Problem jest w tym, że jeżeli posiadamy np. 2 sklepy lub więcej i w jednym numerujemy zamówienia np. od "1", a w drugim np od "100.000" to zawsze mamy możliwość kontrolowania, żeby numery się nie pokryły - chodzi tutaj o rejestrowanie tych zamówień np w odrębnym systemie księgowym. To tylko przykład. W przypadku, gdy identyfikatorem zamówienia jest losowy ciąg znaków, to teoretycznie może się zdarzyć, że identyfikatory będą takie same w kilku sklepach. Osobiście chyba nie spotkałem się ze sklepem w Polsce, który zamiast numeracji stosuje losowe identyfikatory literalne - to jest nieczytelne i trudne do zapamiętania. I najważniejsze - przy małych sklepach, gdzie wystarczy 4-5 pól na przydzielenie numeru zamówienia zdecydowanie wygodniejszym rozwiązaniem jest numeracja liczbowa. Nie wiem, czy jest sens przejmować się konkurencją, która będzie nam sprawdzać ilość zamówień - czy to coś zmieni, jeżeli poznają tą liczbę? Nie sądzę.

Krystian Podemski

    PrestaShop Addict

  • Members
  • PipPipPip
  • 608 posts

Posted 12 June 2013 - 07:33 AM

Aro, no to co za problem napisać sobie numer z jakimś prefixem? Proszę bardzo, przykładzik:

<?php
class Order extends OrderCore {
public static function generateReference()
{
  return strtoupper('abc_'.Tools::passwdGen(8, 'NUMERIC'));
}
}

Wrzucamy do /override/classes/order/ jako Order.php
I am PrestaShop developer
Check my PrestaShop Themes
Modules on: codecanyon.net/user/prestahome/portfolio

vekia

    PrestaShop Legend

  • US Moderators
  • 46628 posts

Posted 12 June 2013 - 08:14 AM

suma sumarum, reference ssie :P sam fakt, że trzeba grzebać w core, również ;)

free tutorials, free templates, free addons, prestashop modules MndfRK4.png


Piotr Kaczor

    PrestaShop Apprentice

  • Members
  • PipPip
  • 245 posts

Posted 18 June 2013 - 03:24 PM

Witajcie, jak to jest, że 1.5 raz przydziela numer zamówienia jako np. ZJSGYH756UI a np w mailach do klientów jest już 035 ?


Cześć
Sam się nad tym zastanawiałem. Właśnie przekopałem się przez wszystkie e-maile z polskiego i angielskiego tłumaczenia. Porównując je, widać jak na dłoni, że przedstawianie klientowi numeru zamówienia w e-mailach jako 053 to archaizm lub niedopatrzenie. Wprowadza tylko zamęt i komplikacje, we wszystkich e-mailach angielskich zamówienia identyfikowane są losowym numerem QWERTYU.
Zmodyfikowałem pod tym kontem wszystkie polskie maile i można je pobrać tutaj http://www.prestasho...restashop-1541/ lub https://github.com/P...polskie-e-maile Tylko jeden e-mail, który jest wysyłany do obsługi sklepu, odbiega od tej konwencji. Mianowicie powiadomienie pracowników o nowym zamówieniu (z modułu mailalerts) używa stylu 000053.

vekia

    PrestaShop Legend

  • US Moderators
  • 46628 posts

Posted 18 June 2013 - 03:36 PM

szczerze mówiąc to chyba lepiej by było pozostać przy ID zamówienia jako liczbie ;)
z wielu względów, np. łatwiej odnaleźć zamówienie w sklepie, klientowi łatwiej posługiwać się numerem niż jakimś losowym ciągiem znaków... stąd moje zdanie na ten temat, zamęt jeżeli już, to wprowadza ten nowy sposób oznaczania zamówień ;)

free tutorials, free templates, free addons, prestashop modules MndfRK4.png


Piotr Kaczor

    PrestaShop Apprentice

  • Members
  • PipPip
  • 245 posts

Posted 18 June 2013 - 03:58 PM

Tylko jak klient w wersji 1.5.4.1 wchodzi w historię swoich zamówień to ma tam właśnie ten losowy identyfikator, więc w e-mailach też go powinien mieć. Albo i tu i tu jako numer, ale to już kwestia zmian w Core, może w następnej wersji PrestaTeam wybierze inne rozwiązanie. W 1.5.4.1 defaultowo klientowi prezentowany jest QWERTTYU, a cyfra jest używana na przykład przy generowaniu linków do tego zamówienia. Ja w swoim sklepie mam włączone zakupy gości i losowy identyfikator bardzo fajnie pozwala na podgląd statusu zamówienia bez logowania.

Edited by Piotr Kaczor, 18 June 2013 - 04:05 PM.





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users