jeti20 Posted February 21, 2018 Share Posted February 21, 2018 Witam czy istnieje lub czy jest ktoś w stanie przerobić moduł pod PS 1.7 ? Na wersji 1.7 wszystko działa tylko nie zapisuje wyboru przez klienta tylko zostaje domyślny wybór. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich forumowiczów. paragonfaktura.zip Link to comment Share on other sites More sharing options...
cypispga Posted June 12, 2018 Share Posted June 12, 2018 do pobrania wersja po 1.7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
querez Posted March 25, 2019 Share Posted March 25, 2019 On 6/12/2018 at 11:48 PM, cypispga said: do pobrania wersja po 1.7 Cypispga, ściągnąłem moduł z twojej strony i zainstalowałem dla Presta 1.7.5.1. Jest dokładnie jak opisuje jeti20. Moduł zapisuje do tabeli tylko domyślny wybór. Zmiana wyboru w formularzu nic nie zmienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cypispga Posted March 25, 2019 Share Posted March 25, 2019 Witam na czystym świeżo instalowanym sklepie ściągnięty moduł ze strony mam: @querez Tak więc potrzebuję więcej informacji aby być w stanie powiedzieć co nie gra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
querez Posted March 26, 2019 Share Posted March 26, 2019 19 hours ago, cypispga said: Witam na czystym świeżo instalowanym sklepie ściągnięty moduł ze strony mam: @querez Tak więc potrzebuję więcej informacji aby być w stanie powiedzieć co nie gra. @cypispga zwracam honor. Sprawdziłem dokładnie. Okazało się że problem tkwi w błędnie działającym module DPD 😕 Twój moduł działa bez problemowo. Pozdrawiam i sorry za zamieszanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
profesja-malarz Posted August 1, 2019 Share Posted August 1, 2019 Witam, a czy jest dostępny ten moduł dla wersji 1.6.1.14 ? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
cypispga Posted August 1, 2019 Share Posted August 1, 2019 tak, ale inny moduł: 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
profesja-malarz Posted August 1, 2019 Share Posted August 1, 2019 Super dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemko Posted April 19, 2020 Share Posted April 19, 2020 (edited) Hej, Mam szybkie pytanie: po zainstalowaniu i przetestowaniu wygląda to tak, że pomimo wyświetlanej informacji po stronie admina, że został wybrany paragon, mimo wszystko generuje się automatycznie faktura. Czy da się to jakoś zmienić, żeby przy wybranym paragonie generował się jakiś inny dokument (paragon)? Wiem, że taki dokument nie będzie fiskalny, więc muszę go sobie potem wydrukować na fiskalnej, natomiast jeśli dokument faktury tak czy siak się generuje i mam po prostu zignorować, to księgowość będzie czepiała, że numeracja faktur ma dziury, więc jest podstawa dla urzędu skarbowego do przeprowadzenie kontroli... Dlatego idealnie byłoby, gdyby zakup z zaznaczonym paragonem powodował wygenerowanie jakiegoś innego rodzaju dokumentu. Edited April 19, 2020 by przemko (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
cypispga Posted April 20, 2020 Share Posted April 20, 2020 Witam Sam moduł jedynie dodaje znacznik nie ma on funkcjonalności generowania dokumentów trzeba by to dodatkowo oprogramować Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemko Posted April 20, 2020 Share Posted April 20, 2020 Dzięki za informację. W sumie szkoda, bo rozwiązałoby trochę problemów. Może ktoś w przyszłości dorobi ten mały fragment i moduł byłby w pełni funkcjonalny. Mam jeszcze kilka przemyśleń w związku z tym problemem faktur i paragonów dla kogoś, kto chciałby się w przyszłości zająć tematem :) Na chwilę obecną po zainstalowaniu modułu w tej wersji, która jest: po stronie klienta w historii zamówień widać link do dokumentu (faktury), więc jeśli ktoś wybrał fakturę, to ok. Natomiast jeśli ktoś wybrał paragon i go dostanie wraz z przesyłką (z kasy fiskalnej), a w zakładce swojego profilu widzi automatycznie wygenerowany dokument faktury, to robi się z tego problem prawny. Jeśli to trafi do jakiegoś urzędu skarbowego, to można mieć problem, że się daje klientowi zarówno fakturę jak i paragon. Trzeba więc albo zablokować możliwość ściągania przez klienta faktury ze strony albo nazwać fakturę "potwierdzeniem operacji" albo "rachunkiem", żeby się nie narażać. Wtedy jednak faktury trzeba gdzieś generować oddzielnym oprogramowaniem (przepisując dane), co daje szansę pomyłek i wymaga pracy. Rozdzielenie tych dwóch dokumentów byłoby o tyle pomocne, że można by było po prostu wydrukować same faktury z Presty i przekazać do zaksięgowania i nie trzeba by było "odcedzać" faktur, które były tak naprawdę paragonami, bo paragony byłyby innym rodzajem dokumentów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
CLEVER DESIGN Posted October 12, 2020 Share Posted October 12, 2020 On 3/25/2019 at 8:21 PM, cypispga said: Witam na czystym świeżo instalowanym sklepie ściągnięty moduł ze strony mam: @querez Tak więc potrzebuję więcej informacji aby być w stanie powiedzieć co nie gra. Cześć, @cypispga@cypispga znalazłem błąd, który może generować ten problem. Przykładowo u mnie presta jest zainstalowany w innej lokalizacji, niż główny folder domeny. W save.js jest linia: $.post("/modules/paragonfaktura/ajax.php", { value: value, id_cart: id_cart }, function(data){ należy zmienić ją na: $.post("modules/paragonfaktura/ajax.php", { value: value, id_cart: id_cart }, function(data){ / na początku powoduje, że moduł nie potrafi znaleźć pliku ajax.php, ponieważ szuka w złej lokalizacji - konsola zwraca 404 (domena.pl/modules/paragonfaktura/ajax.php zamiast ścieżka_instalacji_presta/modules/paragonfaktura/ajax.php). Po usunięciu slasha działa bez problemu. Dołączam poprawiony save.js. On 4/20/2020 at 1:21 PM, przemko said: Dzięki za informację. W sumie szkoda, bo rozwiązałoby trochę problemów. Może ktoś w przyszłości dorobi ten mały fragment i moduł byłby w pełni funkcjonalny. Mam jeszcze kilka przemyśleń w związku z tym problemem faktur i paragonów dla kogoś, kto chciałby się w przyszłości zająć tematem Na chwilę obecną po zainstalowaniu modułu w tej wersji, która jest: po stronie klienta w historii zamówień widać link do dokumentu (faktury), więc jeśli ktoś wybrał fakturę, to ok. Natomiast jeśli ktoś wybrał paragon i go dostanie wraz z przesyłką (z kasy fiskalnej), a w zakładce swojego profilu widzi automatycznie wygenerowany dokument faktury, to robi się z tego problem prawny. Jeśli to trafi do jakiegoś urzędu skarbowego, to można mieć problem, że się daje klientowi zarówno fakturę jak i paragon. Trzeba więc albo zablokować możliwość ściągania przez klienta faktury ze strony albo nazwać fakturę "potwierdzeniem operacji" albo "rachunkiem", żeby się nie narażać. Wtedy jednak faktury trzeba gdzieś generować oddzielnym oprogramowaniem (przepisując dane), co daje szansę pomyłek i wymaga pracy. Rozdzielenie tych dwóch dokumentów byłoby o tyle pomocne, że można by było po prostu wydrukować same faktury z Presty i przekazać do zaksięgowania i nie trzeba by było "odcedzać" faktur, które były tak naprawdę paragonami, bo paragony byłyby innym rodzajem dokumentów. @przemko Ja rozwiązałem ten problem tak - wyłączyłem automatyczne faktury, a faktury do zamówień generuję i wysyłam przy realizacji zamówienia. Ma to dodatkowy plus, że nikt nie dostanie faktury bez opłaconego zamówienia Przy większej liczbie zamówień może to być czasochłonne, ale jak ma się na tyle duży sklep, żeby to sprawiało problem to można poszukać rozwiązania dedykowanego. save.js Link to comment Share on other sites More sharing options...
CLEVER DESIGN Posted February 16, 2021 Share Posted February 16, 2021 (edited) Hej @cypispga @cypispga Wraz z aktualizacją do 1.7.7.0 moduł przestał działać w BackOffice z racji przeprojektowanej strony zamówienia. Najpierw trzeba zmienić wersję w __construct, żeby moduł się zaktualizował i dodał nowe hooki do bazy danych. Żeby to naprawić trzeba dodać: && $this->registerHook('displayAdminOrderTabContent'); po linii && $this->registerHook('displayBelowInvoiceAdress') Następnie w dowolnym miejscu należy dodać kod Hooka: public function hookdisplayAdminOrderContentOrder($params){ $out=''; $order = new Order($params['order']->id); $cart_id = Order::getCartIdStatic($params['id_order']); $choice = Db::getInstance()->getRow('SELECT document_type FROM `'._DB_PREFIX_.'invoice_bill` WHERE id_cart = '.$cart_id); if($choice) { $out = "<h3 style='margin-bottom:10px; border-bottom:1px solid #ccc;'>".$this->l('Sale document').":<span class='label label-info'><strong>" .( $choice['document_type']==1? $this->l('Invoice'): $this->l('Bill')) . "</strong></span></h3>"; } return $out; } Należy zwrócić uwagę, że zmianie uległ array $params => aby wyciągnąć numer ID zamówienia należy użyć: $params['id_order'] zamiast $params['order']->id Gotowy efekt wygląda jak w załączniku. Jeżeli ktoś będzie potrzebował pomocy to chętnie pomogę Edited February 16, 2021 by CLEVER DESIGN (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
cypispga Posted February 16, 2021 Share Posted February 16, 2021 Staram się w miarę możliwości aktualizować wersję i są one dostępne pod linkiem https://cypis.net/blog/posts/prestashop-modul-paragon-faktura-dla-prestashop-17-do-pobrania 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CLEVER DESIGN Posted February 16, 2021 Share Posted February 16, 2021 A to przepraszam założyłem, że skoro moduł nie zgłasza się do aktualizacji to nie jest rozwijany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mice6 Posted February 24, 2021 Share Posted February 24, 2021 Czy istnieje możliwość zablokowania możliwości wybrania FV jeżeli nie podaliśmy nipu i nazwy firmy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kape27 Posted March 3, 2021 Share Posted March 3, 2021 Dzień dobry! Prestashop 1.7.7.2 - u mnie wygląda to tak: Z wcześniejszych postów wnioskuję, że w tym miejscu miał być wyświetlony rodzaj dokumentu. I jeszcze jedno pytanie - czy zaznaczenie w module opcji "Send document info mail" powinno dołączyć informację o wybranym rodzaju dokumentu do maila z informacją o nowym zamówieniu? Bo u mnie nie dodało. Czy jest możliwe żeby taka informacja pokazała się w mailu order_conf? Krzysiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
kape27 Posted March 4, 2021 Share Posted March 4, 2021 Jeżeli w pliku paragonfaktura.php usunę if w funkcji hookdisplayAdminOrderTabContent oraz zmienię to co zwraca funkcja: czyli ten fragment: if($choice) { $out = "<h3 style='margin-bottom:10px; border-bottom:1px solid #ccc;'>".$this->l('Sale document').": <span class='badge rounded badge-info'><strong>".($choice['document_type']==1?$this->l('Invoice'):$this->l('Bill'))."</strong></span></h3>"; } return $out.$this->l('Order id').': '.$params['id_order'].' / '.$this->l('Cart id').': '.$cart_id; zamieniam na: $out = "<h3 style='margin-bottom:10px; border-bottom:1px solid #ccc;'>".$this->l('Sale document').": <span class='badge rounded badge-info'><strong>".($choice['document_type']==1?$this->l('Invoice'):$this->l('Bill'))."</strong></span></h3>"; return $out; to moduł wyświetla prawidłowo typ wybranego dokumentu. Jeżeli zmieniałem tylko to, co zwraca funkcja na: return $out; to wtedy nic nie było wyświetlone - nawet błędna zawartość, którą w poprzednim poście zaznaczyłem na czerwono. ALE! Jako że jestem z programowania zielony jak trawa na wiosnę, nie wiem co sprawdza if i jakie mogą być konsekwencje takiej zmiany. Proszę Szanownych członków forum o pomoc w rozwiązaniu problemu. Krzysiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moteke Posted March 6, 2021 Share Posted March 6, 2021 (edited) On 3/4/2021 at 6:38 PM, kape27 said: Jeżeli w pliku paragonfaktura.php usunę if w funkcji hookdisplayAdminOrderTabContent oraz zmienię to co zwraca funkcja: czyli ten fragment: if($choice) { $out = "<h3 style='margin-bottom:10px; border-bottom:1px solid #ccc;'>".$this->l('Sale document').": <span class='badge rounded badge-info'><strong>".($choice['document_type']==1?$this->l('Invoice'):$this->l('Bill'))."</strong></span></h3>"; } return $out.$this->l('Order id').': '.$params['id_order'].' / '.$this->l('Cart id').': '.$cart_id; zamieniam na: $out = "<h3 style='margin-bottom:10px; border-bottom:1px solid #ccc;'>".$this->l('Sale document').": <span class='badge rounded badge-info'><strong>".($choice['document_type']==1?$this->l('Invoice'):$this->l('Bill'))."</strong></span></h3>"; return $out; to moduł wyświetla prawidłowo typ wybranego dokumentu. Jeżeli zmieniałem tylko to, co zwraca funkcja na: return $out; to wtedy nic nie było wyświetlone - nawet błędna zawartość, którą w poprzednim poście zaznaczyłem na czerwono. ALE! Jako że jestem z programowania zielony jak trawa na wiosnę, nie wiem co sprawdza if i jakie mogą być konsekwencje takiej zmiany. Proszę Szanownych członków forum o pomoc w rozwiązaniu problemu. Krzysiek If($choice) sprawdza czy istnieje w bazie wybór użytkownika, którego osoba kupująca dokonuje przy składaniu zamówienia. W przypadku braku takiego wyboru (np. stare zamówienia złożone przed zainstalowaniem modułu nie będą tego miały, bo moduł jeszcze tych danych nie zbierał) moduł aktualnie nie wyświetla niczego (zmienna $out jest pusta) oprócz tych dodatkowych "Order id" i "Cart id" (to co zostało zaznaczone na czerwono). Usunięcie if($choice) powoduje ustawianie zmiennej $out za każdym razem i w przypadku kiedy zmienna ta jest pusta (brak danych) kolejny if sprawdzający typ dokumentu $choice['document_type']==1 zawsze zwróci wartość 0 i wypisze, że wybrany został paragon. Pomimo, że brak jest takich danych. Podsumowując, powyżej zmieniony kod dla starych zamówień zawsze wyświetli "paragon", a dla nowych zadziała prawidłowo. W swojej modyfikacji modułu dodałem wiadomość dla braku danych w bazie i dodatkowo umieściłem wyświetlany pod typem dokumentu numer NIP. Myślę, że może się to przydać: if($choice) { $out = "<h3 style='margin-bottom:10px;padding: 10px 0; border-bottom:1px solid #ccc;'>".$this->l('Sale document').": <span class='badge rounded badge-info'><strong>".($choice['document_type']==1?$this->l('Invoice'):$this->l('Bill'))."</strong></span></h3>"; } else { // przypadek braku danych w bazie $out = "<h3 style='margin-bottom:10px; padding: 10px 0; border-bottom:1px solid #ccc;'>".$this->l('Sale document').": <span style='background-color: #c22d23' class='badge rounded badge-info'><strong>Brak danych - sprawdź samodzielnie</strong></span></h3>"; } // tylko dla faktury if($choice['document_type']==1){ $addressObj = new Address($order->id_address_invoice); $out = $out . "<span style='color: #25b9d7'>NIP: ".$addressObj->vat_number."</span>"; } return $out; Edited March 6, 2021 by Moteke (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kape27 Posted March 8, 2021 Share Posted March 8, 2021 Moteke - Serdecznie dziękuję za wytłumaczenie i za podany kod. Teraz działa jak należy a dodatkowo wyświetlony jest NIP dla faktury Cypis, mam nadzieję, że nie będziesz miał nic przeciwko takiej przeróbce Twój moduł jest świetny i co więcej, pracuje w nowych wersjach Presty. Gdyby jeszcze dorobić opcję - możliwość dodania informacji o wybranym typie dokumentu do wysyłanych maili, np. order_conf to byłoby chyba wszystko Ale rozumiem, że to wymaga pracy i czasu. Dziękuję za pomoc i za ten moduł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xet Posted November 21, 2021 Share Posted November 21, 2021 (edited) Świetny moduł. Dzięki za włożoną pracę. Na wersji presty 1.7.7 przy module OPC "The Checkout" niestety ignoruje wybór klienta i zawsze przyjmuje domyślny wybór w ustawieniach modułu. Po wejściu na stronę zamówienia wpisuje do bazy domyślne ustawienie i później już to się nie zmienia. Zmiana ścieżki do ajax.php nie pomaga. Może ktoś miał podobny problem przy tym module OPC. Z góry dzięki za pomoc. Edited November 21, 2021 by xet (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
aro Posted January 30, 2022 Share Posted January 30, 2022 Czy moduł działa poprawnie z aktualną wersją 1.7.8.3 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ATJakubczyk Posted August 3, 2022 Share Posted August 3, 2022 Witam. Niestety najnowsza wersja mi się nie pobiera. Informacja o wybranym dokumencie także się nie pojawia. Czy robię coś źle? On 2/16/2021 at 9:38 PM, cypispga said: Staram się w miarę możliwości aktualizować wersję i są one dostępne pod linkiem https://cypis.net/blog/posts/prestashop-modul-paragon-faktura-dla-prestashop-17-do-pobrania Link to comment Share on other sites More sharing options...
feronek Posted November 17, 2022 Share Posted November 17, 2022 (edited) @cypispga może na stronie pobrań dopisuj datę aktualizacji załączonych plików, to pozwoli pobierającym zweryfikować, czy błędy, o których jest tutaj wspomniane są sprzed aktualizacji, czy aktualizacja już je poprawiła. I jeszcze jedna prośba, czy w tam, gdzie w zamówieniu (panel admina) pojawia się Order ID i Cart ID, może się pojawiać też Order number? Edited November 17, 2022 by feronek (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
feronek Posted November 17, 2022 Share Posted November 17, 2022 @Moteke mógłbyś dokładnie opisać w którymi miejscu i co należy zmienić na Twój kod, żeby to działało? Próbowałam zmienić kod w liniach 95, 96, 97 if($choice) { $out = "<h3 style='margin-bottom:10px; border-bottom:1px solid #ccc;'>".$this->l('Sale document').": <span class='badge rounded badge-info'><strong>".($choice['document_type']==1?$this->l('Invoice'):$this->l('Bill'))."</strong></span></h3>"; } return $out.$this->l('Order id').': '.$params['id_order'].' / '.$this->l('Cart id').': '.$cart_id;; na to, co Ty dodałeś powyżej i po instalacji tego zmienionego modułu w panelu admina w Zamówieniach (konkretne zamówienie) w pozycji Dokument sprzedaży, bez względu na to, co wybiorę czy fakturę czy paragon w trakcie realizacji zamówienia, pojawia mi się paragon i pole, w którym w module bez zmian pojawia się info: Order id: 13 / Cart id: 22 mam puste. Myślę, że coś robię źle ale nie wiem co. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moteke Posted December 2, 2022 Share Posted December 2, 2022 On 11/17/2022 at 11:06 AM, feronek said: @Moteke mógłbyś dokładnie opisać w którymi miejscu i co należy zmienić na Twój kod, żeby to działało? Próbowałam zmienić kod w liniach 95, 96, 97 if($choice) { $out = "<h3 style='margin-bottom:10px; border-bottom:1px solid #ccc;'>".$this->l('Sale document').": <span class='badge rounded badge-info'><strong>".($choice['document_type']==1?$this->l('Invoice'):$this->l('Bill'))."</strong></span></h3>"; } return $out.$this->l('Order id').': '.$params['id_order'].' / '.$this->l('Cart id').': '.$cart_id;; na to, co Ty dodałeś powyżej i po instalacji tego zmienionego modułu w panelu admina w Zamówieniach (konkretne zamówienie) w pozycji Dokument sprzedaży, bez względu na to, co wybiorę czy fakturę czy paragon w trakcie realizacji zamówienia, pojawia mi się paragon i pole, w którym w module bez zmian pojawia się info: Order id: 13 / Cart id: 22 mam puste. Myślę, że coś robię źle ale nie wiem co. @feronek Ciężko mi powiedzieć, gdzie konkretnie jest u Ciebie problem. Jeśli chcesz to mogę Ci w wiadmości podesłać mój cały plik paragonfaktura.php i podpowiedzieć jak to tam działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chrisu Posted December 15, 2022 Share Posted December 15, 2022 (edited) Cześć, u mnie przy realizacji zamówienia pojawia się błąd ContextErrorException Notice: Undefined variable: customer. Bez różnicy, który typ dokumentu jest domyślny / wybrany. Wersja modułu dla 1.7.7 - Wersja Presty 1.7.8.7. Jakieś pomysły, co to może być? @cypispga @cypispga Edited December 15, 2022 by Chrisu (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pucio Posted January 2, 2023 Share Posted January 2, 2023 Cześć, chciałbym zmienić miejsce wyświetlania w koszyku żeby było w "2 ADRES DOSTAWY" Czy jest taka możliwość i jak to zrobić podpowiedzcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał89 Posted November 4, 2023 Share Posted November 4, 2023 Witam, czy jest opcja aby ta wersja od Cypisa działała na prestashop 8x? Podczas instalacji pokazuje się błąd: Instalacja modułu paragonfaktura nie powiodła się. SQLSTATE[42S01]: Base table or view already exists: 1050 Table 'ps_invoice_bill' already exists Spróbuj ponownie Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted November 4, 2023 Share Posted November 4, 2023 Usuń wskazaną tabele i spróbuj jeszcze raz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał89 Posted November 4, 2023 Share Posted November 4, 2023 Dzięki to pomogło plus w pliku paragonfaktura.php zmiana max wersji do wyższej bo bez tego nadal moduł nie chciał się zainstalować. Mam nadzieję Cypis, że nie masz nic przeciwko takiej przeróbce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ATJakubczyk Posted January 30 Share Posted January 30 Witam. Czy istnieje darmowy moduł wyboru faktura-paragon do presty w wersji 8? Na naszej preście w starej wersji korzystałem z modułu od cypis.net i był genialny oraz bezproblemowy, niestety w wersji 8 nie działa. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts