Jump to content
Horodek

Nie wyświetla się logo na Internet Explorer

Recommended Posts

Witam, zauważyłem błąd, który polega na tym, że logo w przeglądarce internet explorer 11 się po prostu nie wyświetla. Gdzie na chromie jest wszystko tak jak powinno być to zaś w internet explorer nie działa. Nadanie innych uprawnień nie pomaga, oraz nie pomaga też przeładowanie na nowo loga i czyszczenie cookies też nie- proszę o pomóc pozdrawiam :) Niżej dołączam screena

 

TiuYXYpESk6ChH-RToWxVw.png

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

w jakim formacie jest logo na stronie a w jakim jest w wgrywane w zapleczu?

+ czy sklep działa z certyfikatem ssl ?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

w jakim formacie jest logo na stronie a w jakim jest w wgrywane w zapleczu?

+ czy sklep działa z certyfikatem ssl ?

Sklep jest z certyfikatem SSL (na chrome podkreślam działa wszystko normalnie) logo w formcie png, wgrywane jest w preferencje >szablony >logo

Share this post


Link to post
Share on other sites

a na froncie jest w formacie .jpg ? 

 

co do ssl:

czy link do pliku logo jest podany z https z przodu czy z http (bez ssl)  ?  jeżeli to drugie, to trzeba zmienić kod w szablonie i zmienić http na https

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

a na froncie jest w formacie .jpg ? 

 

co do ssl:

czy link do pliku logo jest podany z https z przodu czy z http (bez ssl)  ?  jeżeli to drugie, to trzeba zmienić kod w szablonie i zmienić http na https

Jak się naciska w chorme skopjuj adres obrazu to jest https:// i w formacie .jpg się wyświetla  https://babywish.eu/img/new-store-logo-1503312259.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

a na froncie jest w formacie .jpg ? 

 

co do ssl:

czy link do pliku logo jest podany z https z przodu czy z http (bez ssl)  ?  jeżeli to drugie, to trzeba zmienić kod w szablonie i zmienić http na https

A jak dodałem w JPG to wszystko działa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Presta tak ma, że wszystkie grafiki gif, png, jpg zapisuje z rozszerzeniem jpg.

Inne przeglądarki to olewają i wyświetlają poprawnie obrazki, widocznie IE11 tego nie toleruje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To dość znany problem w IE, Dzieje się tak tylko w momencie gdy dochodzi tylko do zmiany nazwy pliku a nie rzeczywistej zmiany formatu pliku.

np.

- mamy plik logo.png i zmieniamy nazwę na logo.jpg - obrazek nie wyświetli się

 

prestashop przy wgrywaniu logo nie zmienia rzeczywistego formatu pliku a jedynie jego nazwę, stąd ten problem w IE.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozszerzenia plików to wynalazek z DOS-a, a windows to cały czas ;) nakładka na DOS.

W innych systemach operacyjnych plik graficzny mogę sobie nazwać "plik_graficzny.bla.bla.blaba" i zawsze wyświetla się poprawnie.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

System jest na Debianie plus jak wiadomo presta na nginix co zrobix aby pliki png dodawały się okej ? Dodałem w jpg i na IE działa ale potrzebuje formatu png.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby presta używała rzeczywistych rozszerzeń plików graficznych, to trzeba by pół presty napisać od nowa.

Także albo użycie plików jpg, wtedy rozszerzenie jest zgodne z typem pliku, albo pogodzenie się, że tak niszowa :) przeglądarka jak IE nie wyświetla plików png.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

Cookies ensure the smooth running of our services. Using these, you accept the use of cookies. Learn More