gs2k Posted January 22 Share Posted January 22 Witam, chcę zmienić domenę sklepu (sklep jest w fazie rozwoju, nie prowadzi sprzedaży, także linki w google itp nie są problemem). Zmieniłem już nazwę folderu na serwerze z AAA na BBB i ustawiłem na nią starą domenę (robocza nazwa AAA). Sklep działa. Teraz chcę utworzyć nową domenę BBB i ustawić ją na folder BBB. Czy a BO prestashop wystarczy, że zmienię W preferencje > ruch > Ustaw URL sklepu na BBB i (nowy htcaccess wygeneruje się po zapisaniu) wszystko będzie działało? Czy jeszcze coś muszę zmienić? Czy nazwa starej domeny AAA zniknie całkowicie z BO, FO i bazy danych? W ogóle czy zmiana domeny ma sens (nie powoduje ona żądnych problemów w przyszłości) czy lepiej postawić sklep od nowa. Z góry dziękuje i pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted January 22 Share Posted January 22 To powinno wystarczyć i wygenerować nowy .htaccess. Sens zmiany domeny może zależeć od etapu rozwoju sklepu. Jak sklep jest nowy to nie ma większego znaczenia. Jak już chwilę działa to warto zadbać o ustawienie przekierowań na starej domenie, aby cały ruch trafiał na nową. Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted January 22 Share Posted January 22 Warto jeszcze usunąć zawartość katalogu var/cache po zmianie domeny, czasami niestandardowe moduły zapisują pełna ścieżkę do plików np. zdjęć, wtedy trzeba ją poprawić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gs2k Posted January 30 Author Share Posted January 30 Witam, dziękuje za pomoc. Wszystko działa idealnie. Na koniec warto zajrzeć do bazy danych i wyszukać starą domenę w celu sprawdzenia czy się w jakich ustawieniach o niej nie zapomniało. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyrzynap Posted February 19 Share Posted February 19 witam Pytanie nie tu, ale po zmianie w adminie z serwera??? na domenę właściwą (kieruje na adres katalogu na serwerze jak po instalacji) wyskakuje po wpisaniu domeny błąd 404 i zły adres, natomiast po kliknięciu w logo strony przenosi na stronę główną z dopiskiem index.php co może być i gdzie czy to wina hostingu czy presty strona to agrocover.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts