Jump to content

[1.6] po przeniesieniu serwera blad z wysylaniem maila

design4VIP

Recommended Posts

witam.

jak w temacie. po zmianie serwera nagle przestala dzialac wysylka miala. metoda mail() zwraca blad
obraz.png.e04952da503096a226ff1d1d98d1106d.png
mimo bledu maila wysyla ale trafia on w SPAM

przy ustawieniach SMTP czy to z google czy innych serwerow, maila w domenie
TLS/576, SSL/465
obraz.png.ebec715fcf9b75738e8805edd9ce36f5.png

gdzie szukac przyczyny? w ustawieniach serwra? jakies podpowiedzi, bo to nie moj konik a administrator tez rozklada rece. juz nawet na serwerze wylaczony Firewall, posprawdzana po dziesiatki razy konfiguracja... cos przeoczylismy?

serwer: VPS na webh.

czy gdzies po stronie PS szukac przyczyny?

obraz.png

obraz.png

Odno艣nie gmaila to zazwyczaj trzeba aktywowa膰 opcje Dost臋p mniej bezpiecznych aplikacji聽https://myaccount.google.com/lesssecureapps?pli=1聽cz臋sto wtedy przy po艂膮czeniu gmail na skrzynk臋 wysy艂a wiadomo艣膰 alert i tam r贸wnie偶 nale偶y potwierdzi膰 pr贸b臋 logowania klikaj膮c w link dopiero wtedy zaczyna dzia艂a膰. Je艣li nie to by膰 mo偶e trzeba w gmail uruchomi膰 weryfikacj臋 dwu etapow膮.

Poza tym czy po wy艂膮czeniu firewall by艂 restart apache?

16 minutes ago, endriu107 said:

Odno艣nie gmaila to zazwyczaj trzeba aktywowa膰 opcje Dost臋p mniej bezpiecznych aplikacji聽https://myaccount.google.com/lesssecureapps?pli=1聽cz臋sto wtedy przy po艂膮czeniu gmail na skrzynk臋 wysy艂a wiadomo艣膰 alert i tam r贸wnie偶 nale偶y potwierdzi膰 pr贸b臋 logowania klikaj膮c w link dopiero wtedy zaczyna dzia艂a膰. Je艣li nie to by膰 mo偶e trzeba w gmail uruchomi膰 weryfikacj臋 dwu etapow膮.

Poza tym czy po wy艂膮czeniu firewall by艂 restart apache?

restert oczywiscie....

i weryfikacja i z jedno i dwuetapowa metoda gmaila non stop to samo. obece serwery takie samo zachowanie, rowniez w mailu w domenie.. kombinujemy na wszelkie mtodu, jkazda najdorbniejsza podpowiedz z googla zostala wykonana i zadnych efektow.

Ja ostatnio wykonywa艂em podobne po艂膮czenie i mia艂em b艂膮d. Mianowicie chodzi艂o o to, 偶e gdy pod艂膮cza艂em SMTP z @domena.pl to mail testowy na kt贸ry chcia艂em wys艂a膰 musia艂 by膰 te偶 w @domena.pl bo inaczej nie chcia艂 mi tego wys艂a膰 - je偶eli doszed艂 mi na @domena.pl to na inne domeny te偶 mi przychodzi艂o np. z resetu has艂a.聽

17 hours ago, Blaaszka said:

Ja ostatnio wykonywa艂em podobne po艂膮czenie i mia艂em b艂膮d. Mianowicie chodzi艂o o to, 偶e gdy pod艂膮cza艂em SMTP z @domena.pl to mail testowy na kt贸ry chcia艂em wys艂a膰 musia艂 by膰 te偶 w @domena.pl bo inaczej nie chcia艂 mi tego wys艂a膰 - je偶eli doszed艂 mi na @domena.pl to na inne domeny te偶 mi przychodzi艂o np. z resetu has艂a.聽

ale jak pisalem, czy w domenie czy nie SMTP nie wysylal nic tylko wywalal bledy. ale problem jakos sam sie rozwiazal... gdzies ktos musial przestawic jakiegos "pstryczka" i zaczelo dziala jak powinno. co i gdzie i kto... ciezko powiedziec, czy pomogl reinstal serwera i zmiana systemu, czy gdzies jakies ustawienia sie zresetowaly, czy polaczenie poczny z SSL.... bylo duzo kombinacji na raz i nagle zadzialalo :D聽聽