Jump to content
Sign in to follow this  
krizzu

Problem z modułem ship2pay "Moduły płatności nie zostały zainstalowane."

Recommended Posts

Witam

Mam pewien problem podczas konfiguracji sklepu, mianowicie podczas realizacji zamówienia na ostatnim etapie otrzymuję informację: "Moduły płatności nie zostały zainstalowane". Odkryłem iż jest to związane z modułem ship2pay. Po jego wyłączeniu realizacja zamówienia jest możliwa.

 

Najłatwiej będzie to przedstawić na krótkim przykładzie:

Mam wielu przewoźników przypisanych do różnych kategorii produktów oraz wiele sposobów płatności w tym za pobraniem - stąd ship2pay

Wrzucając do koszyka 2 produkty, które posiadają różnych przewoźników cena wysyłki się sumuje wg wcześniej skonfigurowanych kryteriów. Przewoźnicy mają zaznaczoną tą samą formę płatności "przelew na konto" (domyślnie wszystkie), dodam iż przelew na konto jest skonfigurowane i ma wpisane wszystkie dane.

Generalnie bez ship2pay zamówienie przechodzi a z włączonym otrzymuje ten błąd. Najprostszym rozwiązaniem jest rezygnacja z płatności za pobraniem ale tego nie chcę z oczywistych przyczyn.

 

Czy ktoś spotkał się z takim problemem, co może być ewentualną przyczyną takiego błędu?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście ship2Pay masz skonfigurowane prawidłowo dla każdego przewoźnika?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak wszystko wygląda na to że jest poprawnie skonfigurowane, zaznaczałem nawet wszystkie opcje dla wszystkich przewoźników i nic to nie dało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

Cookies ensure the smooth running of our services. Using these, you accept the use of cookies. Learn More