Jump to content
  • 0
zaQq

Jak wyczyścić cache z FTP

Question

Witam

 

Czy mógłby ktoś podpowiedzieć mi jak krok po kroku wyczyścić cache z poziomu FTP? Zeedytowałem plik global.css i chciałbym aby zmiany były widoczne dla wszystkich odwiedzających moją stronę od razu.

Edited by zaQq (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites

11 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Czemu sobie tak życie uprzykrzać ? Zrób to z poziomu samego panelu presty i będziesz miał pewność, że zrobisz to prawidłowo nie usuwając niczego ważnego.

 

Presta generując nazwy plików w cache z tego co zauważyłem korzysta z losowego ciągu alfanumerycznego, więc aby usunąć tylko cache 1 pliku musiałbyś po kolei usuwać każdy plik i sprawdzać, czy trafiłeś. Życzę powodzenia w takiej operacji, bo plików jest od groma i ciut ciut.

Chciałbym tak, lecz niestety za każdym razem gdy usuwam w dashboardzie nic totalnie to nie zmienia... i nigdy jeszcze mi to nie pomogło tak jakby z Panelu nie usuwało nic.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

A próbowałeś wywalić zawartość katalogu cache ?

Tak usunąłem, zostawiłem jedynie plik index.php

Po usunięciu cache w przeglądarce zmiany są widoczne od ręki. Niestety tylko na moim komputerze, a wszyscy którzy już raz byli u mnie raz na stronie, zmian nie widzą :)

Edited by zaQq (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Może być kilka opcji czemu nie widzisz zmian. Jedną z nich jest kolejność wczytywania CSSów. Global wczytuje się praktycznie na początku, więc jeśli jakaś klasa w CSS jest powielona to może sie zdarzyć tak, że z tego drugiego wczytanego pliku jest brana pod uwagę, a pomijana z global.css.

Użyj parametru !important w global i sprawdź czy będziesz widział zmianę.

 

Do tego sprawdź ustawienia w panelu. Tam ma być zaznaczona jedna z opcji  (Zaawansowane separator_breadcrumb.png Wydajność):

Skompiluj ponownie szablony jeżeli pliki zostały zaktualizowane
 Wymuś kompilację

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Do tego sprawdź ustawienia w panelu. Tam ma być zaznaczona jedna z opcji  (Zaawansowane separator_breadcrumb.png Wydajność):

Skompiluj ponownie szablony jeżeli pliki zostały zaktualizowane

 Wymuś kompilację

 

Tak miałem zaznaczoną tą i tą, obie nic nie zmieniły przy czyszczeniu cache.

Może być kilka opcji czemu nie widzisz zmian. Jedną z nich jest kolejność wczytywania CSSów. Global wczytuje się praktycznie na początku, więc jeśli jakaś klasa w CSS jest powielona to może sie zdarzyć tak, że z tego drugiego wczytanego pliku jest brana pod uwagę, a pomijana z global.css.

Użyj parametru !important w global i sprawdź czy będziesz widział zmianę.

Tutaj to już czarna magia nie mam aż takiej wiedzy, żeby wiedzieć co napisałeś, wybacz :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

A wystarczyłoby zapytać wójka googla :)

Używanie parametru !important jest banalnie proste... ot np :

.przykladowyStyl {
   font-size: 10px;
   color: red!important;
   border: 20px!important;

}

I krótkie objaśnienie... masz jakiś element, który ma przypisaną klasę CSS o nazwie "przykladowyStyl", która normalnie ostylowana jest gdzieś w plikach css. Nie wiesz gdzie, a chcesz w niej poprawić kolor i grubość ramki. Dopisujesz więc przed końcowym średnikiem słowo !important i tyle. Parametr ten jest nadrzędnym w stosunku do wszystkich innych i jeśli w kilku plikach występuje formatowanie przykladowyStyl to brane jest zawsze pod uwagę te które ma parametr important. Jedyny problem to użycie w kilku plikach tego parametru do tego samego atrybutu. Wtedy brana jest pod uwagę kolejność wczytania elementów.

Edited by () Maciej () (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Kompilacja i cache szablonów to jedna bajka, a kompresja css i js to druga bajka.

Jedno z drugim nie ma nic wspólnego.

Jak chcesz zregenerować pliki css to wyłącz optymalizację CCC dla css, zapisz i włącz ponownie, zapisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Hmm... o optymalizacji nawet nie pomyślałem... czasem rzeczy zbyt oczywiste wydają się najmniej prawdopodobne :) Szczególnie jak nie widzi się panelu.

 

Chociaż z drugiej strony taki skompresowany plik trzymany musi być gdzieś na serwerze, bo coś mi się wierzyć nie chce, że przy każdym wyświetleniu strony idzie zapytanie o plik, który jest w locie kompresowany. A co za tym idzie trafia on do folderu cache. Może nie ten w głównym folderze, ale gdzieś na pewno musi być trzymany. Więc tak na logikę to biorąc jednak te sprawy mają coś wspólnego ze sobą :)

No chyba, że moje założenie jest błędne i pliki CSS i JS kompresowane są w locie przy każdym wyświetleniu strony :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Chociaż z drugiej strony taki skompresowany plik trzymany musi być gdzieś na serwerze.

W katalogu szablonu jest podkatalog cache i tam składowane są skompresowane css i js.

Oczywiście, że generowanie w locie nie miało by najmniejszego sensu, bo wręcz by wydłużało proces ładowania strony.

Ale z cache smarty nie ma to nic wspólnego. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • -1

Czemu sobie tak życie uprzykrzać ? Zrób to z poziomu samego panelu presty i będziesz miał pewność, że zrobisz to prawidłowo nie usuwając niczego ważnego.

 

Presta generując nazwy plików w cache z tego co zauważyłem korzysta z losowego ciągu alfanumerycznego, więc aby usunąć tylko cache 1 pliku musiałbyś po kolei usuwać każdy plik i sprawdzać, czy trafiłeś. Życzę powodzenia w takiej operacji, bo plików jest od groma i ciut ciut.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

Cookies ensure the smooth running of our services. Using these, you accept the use of cookies. Learn More