Tomi14 Posted April 8 Share Posted April 8 Wydaje mi się, że kiedyś widziałem w BO sposób aby wyłączyć anonimizację numerów zamówień. Jest gdzieś taka opcja - aby ustawić numery narastające? Czy tylko mi się wydawało Tu znalazłem sposób z grzebaniem w plikach: https://pro-link.pl/numeracja-zamowien-prestashop Ale to i tak przepadnie przy aktualizacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted April 9 Share Posted April 9 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomi14 Posted April 9 Author Share Posted April 9 Dziękuję! Jest wspaniale 😄 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yabber Posted April 9 Share Posted April 9 @Daresh A po co to override w tym module? Zmianę numeracji zamówienia można zrealizować poprzez hooka 'actionObjectOrderAddAfter'. Ten mechanizm override to jest najiększy syf w prestashop powodujący tylko masę błędów. I po każdym upgrade prestashop, sklep jest rozwalony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted April 9 Share Posted April 9 Żeby zadziałać na możliwie wczesnym etapie, kiedy jeszcze zamówienie nie jest utworzone, a dopiero generuje się jego numer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yabber Posted April 9 Share Posted April 9 Ten mechanizm override jest potwornie nadużywany w modułach. Po instalacji kilkunastu zakupionych modułów mamy nadpisane setki metod. Bardzo wiele modułów nadpisuje te same metody, co powoduje niemożność ich instalacji bez zlecania modyfikacji. W kolejnych wersjach prestashop bardzo często są zmieniane na przykład parametry metod i po upgrade mamy rozwalony sklep. Żeby zrobić upgrade trzeba wołać sztab programistów i płacić tysiące, żeby posprawdzali wszystkie nadpisane metody. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomi14 Posted April 9 Author Share Posted April 9 @Yabber myślisz że przed aktualizacją lepiej wyłączyć ten moduł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted April 10 Share Posted April 10 Z jednej strony mechanizm bywa nadużywany, z drugiej strony sklepy mają przeróżne pomysły, które aby mogły być zrealizowane wymagają zmian w silniku Presty. Dlatego ja jestem zwolennikiem stosowania tego mechanizmu najmniej jak się da. Jeżeli widzę, że jakiś klient przychodzi z zestawem potrzeb, których Presta w standardzie nie realizuje i wymagają dużo zmian silnika, to raczej zalecam nie stosowanie tego oprogramowania, a już na pewno ja takiego zlecenia nie przyjmuję. W przypadku tego modułu override jest malutki i przez długie lata nikt nie miał z nim konfliktów z innymi modułami, więc jest bezpieczny. Hook actionObjectOrderAddAfter to może być w niektórych sytuacjach za późno na zmianę numeru zamówienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts