Jump to content

Allegro- integrowa膰 czy nie? :)

miccom

Recommended Posts

Cze艣膰.
聽Jakie macie do艣wiadczenia /odczucia podczas wsp贸艂pracy z Allegro.
Warto w obecnym czasie integrowa膰 prest臋 z allegro czy Allegro nie jest ju偶 dobr膮 platform膮 dla sprzedawc贸w?
Mia艂em kiedy艣 konto na allegro, ale niestety nie by艂em zadowolony ze wsp贸艂pracy z nimi- w wielu sporach trzymali stron臋 klienta cho膰 np. dosta艂em negatyw za to, 偶e Poczta Polska realizowa艂a wysy艂k臋 5 dni... na moja pro艣b臋聽o anulowanie tego komentarza allegro odpowiedzia艂o ze mam prosi膰 kupuj膮cego o usuni臋cie komentarza... co doprowadzi艂o do sporu... a偶聽usun膮艂em konto na allegro

Jakie macie przemy艣lenia w tym temacie?
B臋d臋 wdzi臋czny za odpowiedzi.

Odpowiem typowo - tzn. to zale偶y 馃槈聽i to jest prawda. Pisz膮cy to (czyli ja) handluje na Allegro praktycznie od samego pocz膮tku i jest coraz gorzej - handluj臋 bo jeszcze zarabiam ale to ju偶 nie to co kiedy艣 ... Najgorsze nie s膮 lichwiarskie prowizje, brak zwrotu prowizji itd. ale to, 偶e kupuj膮cy to 艣wi臋te krowy - allegro zawsze ale to zawsze stoi po ich stronie ! M贸g艂 bym tu napisa膰 referat co i jak i dlaczego - ch臋tnie podziel臋 si臋 wiedz膮 i do艣wiadczeniem ale przy bardziej konkretnych pytaniach.

Og贸lnie Allegro zmierza w kierunku Amazona - chce by膰 wielkim sklepem (po to pobudowali wielkie magazyny) - a drobni sprzedawcy maj膮 by膰 tylko dodatkiem. Allegro nie obchodzi czy Ty jako firma przetrwasz聽聽bo na Twoje miejsce b臋d膮 nast臋pni za to klient ma by膰 zadowolony i wraca膰. W ka偶dym sporze z kupuj膮cym jeste艣 na przegranej pozycji. Znane s膮 przypadki, 偶e allegro jak firmie sz艂a sprzeda偶 jakiego艣 produktu wyj膮tkowo dobrze, 偶膮da艂o faktur zakupu w celu weryfikacji legalno艣ci nabycia a p贸藕niej dziwnym trafem sami zaczynali to sprzedawa膰 w jeszcze wi臋kszej skali (on sami sobie prowizji nie musz膮 p艂aci膰)

Przyk艂ady z ostatniego czasu - klient kupi艂 za pobraniem - paczki nie odebra艂 - musia艂em dodatkowo zap艂aci膰 za zwrot paczki ale negatywa wystawi艂 mimo 偶e paczka by艂a u niego na drugi dzie艅 i da艂 jedn膮 gwiazdk臋 za zgodno艣膰 z opisem (czego艣 czego w r臋kach nawet nie mia艂). Oczywi艣cie napisa艂em do pacjenta - dlaczego tak zrobi艂 - odpisa艂 ... " BO MOG臉 :-) " Allegro oczywi艣cie nie usun臋艂o negatywa odpisuj膮c frazesami z szablonu.

Sprzedajesz co艣 za 10 000 - musisz zap艂aci膰 prowizj臋 10% - klient nie odbiera nawet paczki albo zwraca - a Ty nie dostajesz zwrotu 1000 z艂 tylko mo偶esz go wykorzysta膰 jako nadp艂at臋 w przysz艂o艣ci ... nawet jak nie zamierzasz wi臋cej sprzedawa膰.

Notoryczne szczeg贸lnie w elektronice jest wypo偶yczanie sprz臋tu - spr贸buj sprzedawa膰 np. kamery video - okres komunii wzrost sprzeda偶y - po komunii zwroty - bo co mia艂o by膰 nagrane ju偶 jest. Nast臋pna patologia - czysto teoretycznie w czwartek potrzebujesz co艣 na prezent - 偶eby mie膰 pewno艣膰 偶e dojdzie zamawiasz za pobraniem u kilku i kto pierwszy ten lepszy - reszty nie odbierasz - sprzedawca ponosi koszty za wysy艂k臋 no i robi si臋 nadp艂ata na allegro - bo prowizji nie zwr贸c膮.聽

Wi臋kszo艣膰 "pacjent贸w" w uwagach dopisuje - ma by膰 oryginalnie zapakowane - a co robi膰 ze zwrotami. Kiedy艣 sprzedawa艂em nawigacje GPS - bywa艂o, 偶e potrafi艂 go艣膰 kupi膰 4-5 r贸偶nych sztuk - pobawi膰 si臋 - po-testowa膰 i wszystkie odes艂a膰 ! - komu p贸藕niej to sprzeda膰 !??

Takich przyk艂ad贸w mog臋 podawa膰 na p臋czki. Staraj膮c si臋 odpowiedzie膰 na kluczowe pytanie widz臋 to tak:

Polecam allegro jak:

• masz dost臋p do produkt贸w niszowych albo w bardzo dobrej cenie (偶eby nie uczestniczy膰 w wyrzynce cenowej)
  • masz produkt kt贸ry jest wysoko mar偶owy a zwrot przez kupuj膮cego jest bezbolesny (przyk艂ad wielkich sklep贸w internetowych z ciuchami - szyj膮 je za dolara - dwa w Bangladeszu - tutaj sprzedaj膮 za dziesi膮tki albo setki z艂otych - to nawet jak im kto艣 zwr贸ci to przypn膮 now膮 metk臋 i sprzedadz膮 kolejny raz - przy takim biciu mog膮 sobie pozwoli膰 na sprzeda偶 jednej szmaty na kilka zwrot贸w i dalej s膮 zarobieni
  • kiedy艣 allegro s艂u偶y艂o do przyci膮gni臋cia do w艂asnego sklepu - teraz z tym walcz膮 jak mog膮 np. zakaz link贸w, adres贸w, telefon贸w w aukcji a "sztuczna inteligencja" sprawdza korespondencj臋 czy czasem nie proponujesz sprzeda偶y poza Allegro.
  • masz sklep tradycyjny - w贸wczas mo偶esz sprzeda膰 zwroty/otwarte produkty z p贸艂ki bez straty - niestety nawet w贸wczas nie licz, 偶e przyci膮gniesz klient贸w do sklepu stacjonarnego - u mnie notorycznie trafiaj膮 si臋 klienci z mojego miasta kt贸rzy kupuj膮 przez allegro - p艂ac膮 a w sklepie tylko odbieraj膮 !!

Nie polecam jak:

• chcesz sprzedawa膰 to co wszyscy tylko minimalnie taniej聽
  • masz oryginalny produkt ale 艂atwy do skopiowania (zanim si臋 obejrzysz kto艣 to samo b臋dzie sprzedawa艂 taniej)
  • brak towaru na magazynie (chcesz zamawia膰 pod zam贸wienie) - klient "musi mie膰" zam贸wienie wys艂ane w dniu zakupu (opr贸cz weekend贸w)

Niestety allegro ma swoich fan贸w i na allegro potrafi臋 sprzeda膰 du偶o dro偶ej co艣 dost臋pnego w wielu sklepach internetowcy taniej tylko dlatego, 偶e s膮 przyzwyczajeni i maj膮 zakodowane, 偶e na allegro jest zawsze najtaniej.

• Like 1
  • Thanks 1

Dzi臋kuj臋 ci Arczi za odpowied藕.

Ja niestety mia艂em takie odczucia ju偶聽kilka lat temu... i tak my艣l臋 czy wr贸ci膰 do Allegro aby mie膰聽dwa kana艂y sprzeda偶y... ale chyba nie skusz臋 si臋.

Nie chc臋 dodatkowych problem贸w聽a ja dosta艂em identyczny negatyw od pani- a zawadzi艂a Poczta Polska- ale z lask膮聽偶adnej rozmowy... my艣la艂em 偶e opcja zg艂o艣 problem do moderacji to mo偶na z kim艣 z allegro porozmawia膰, pokaza膰 kwity itd.... a to posz艂o do niej :)

Oki, wi臋c daruj臋 sobie ten kana艂 sprzeda偶y :)

Wystarczy mi jedna rzeczowa odpowied藕 :)

Ja osobi艣cie id臋 w przeciwnym kierunku - do tej pory by艂o tylko allegro + sklep stacjonarny a teraz dochodzi sklep internetowy oczywi艣cie na pre艣cie (docelowo Allegro wypadnie). Poniewa偶 jeste艣 aktywny na forum - Tobie te偶 co艣 si臋 od innych nale偶y dlatego ta konwersacja. Z moich obserwacji rynku i trend贸w wynika jedno - CCC (cena czyni cuda). Je艣li ma si臋 dost臋p do produkt贸w popularnych ale w dobrej cenie w贸wczas lepszym rozwi膮zaniem od allegro jest sklep internetowy+ceneo. W tym wypadku klient jest zdecydowany na produkt a szuka tylko najni偶ej ceny i dost臋pno艣ci (wygl膮d聽strony i opisy nie maj膮 zbyt wielkiego znaczenia poniewa偶 klient wie czego chce - bardziej nale偶y k艂a艣膰 nacisk na rozpoznawalno艣膰 i opinie o sklepie.聽

Natomiast je艣li sprzedajesz produkty mniej masowe - trudniejsze do por贸wnania (po modelu czy innym oznaczeniu) i np. dla kobiet (przyk艂adowo wystr贸j wn臋trz) w贸wczas ceneo spada na dalszy plan a skupi膰 si臋 nale偶y na wygl膮dzie strony i szczeg贸艂owych i rozbudowanych opisach produkt贸w. W tym wypadku istnieje du偶e prawdopodobie艅stwo zakupu kilku produkt贸w w jednym koszyku co raczej jest w膮tpliwe w pierwszym przyk艂adzie.