Jump to content
  • 0

Problem z wyszukiwarką

SportAttackPL

Question

Witam wszystkich, to mój pierwszy post, ale przejdę od razu do rzeczy.

Obsługuję sklep (Sportattack.pl) w Preście 1.6.1.3 na szablonie OXY (taki jest i będzie.) od początku mam problem z wyszukiwarką.
(Żeby uprzedzić niektóre odpowiedzi od razu powiem, że za każdym razem przebudowuję index, czyszczę pamięć podręczną, usuwam ciasteczka w przeglądarce, sprawdzam na kilku kompach)

Wyszukiwarka nie chce znajdować niektórych produktów - przeważnie z polskimi znakami. Przykład "Dętka". W katalogu jest około 30 dętek 2 producentów. Znajduje tylko 9 produktów jednego producenta (nie wszystkie).

Co już sprawdziłem?

1. zainstalowana została dziś biblioteka memcache i używam ciasteczek memcached (to raczej nie ma wpływu, ale przy okazji i tak trzeba było to zrobić)
2. sprawdzałem różne kombinacje opcji w zakładce "szukaj" - skutkuje to tym, ze dziś w ogóle nie wyszukuje mi niektórych fraz

3. Dodawałem aliasy - też nic (aliasy i tak są bez polskich znaków)

4. Ustawiłem wagę nazwy na 10, też nic

Przykłady:

DĘT - wyszukuje OK

DĘTK - wyszukuje OK

DĘTKA - wyszukuje tylko te 9 sztuk
DĘTKI - wyszukuje wszystko z kategorii DĘTKI
BAGAŻ, BAGAŻN, BAGAŻNIK - wyszukuje nie wszystkie produkty z tą frazą w tytule

BAGAŻNIKI - nie wyszukuje nic

Próbowałem zmian nazw, dalej znajduje te same produkty.
Być może problem tkwi w indeksie?

Rozwiązanie jakiego oczekuję to doprowadzenie do naturalnego stanu - wpisuję jakąś frazę i wyszukuje mi wszystkie produkty, które mają ją w tytule, ew. w opisie, kodzie (mniejsza waga opisu)

Jesteście w stanie mi pomóc? Nie mam już pomysłu o co tu chodzi.

Z góry dzięki za wszelki sugestie.

(na zdjęciu obecna konfiguracja "szukaj")

post-1333754-0-92694000-1478176583_thumb.jpg

Edited by SportAttackPL (see edit history)

3 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Spróbuj sprawdzić przypisania indeksu bezpośrednio w bazie (czy są tam odpowiednie powiązania dla dętka), dla testu wyłącz memcache i inne opcje cache, przebuduj index i sprawdź działanie z włączonym trybem dev, może pojawią się jakieś ostrzeżenia.
Sprawdź też w bazie czy zamiast ę nie ma gdzieś encji dla nazwy i opisów.

• 0

Sprawdź też w bazie czy zamiast ę nie ma gdzieś encji dla nazwy i opisów.

Presta zapisuje do tabeli `PREFIX_search_word` bez znaków narodowych.

SerchControler korzysta z funkcji replaceAccentedChars zawartej w klasie Tools. Czyli wszystkie dziwaczne znaki są zamieniane na normalną literę.

Np. litera "a" i jej wszelkie narodowe mutacje:

/* a  */ '/[\x{00E0}\x{00E1}\x{00E2}\x{00E3}\x{00E4}\x{00E5}\x{0101}\x{0103}\x{0105}\x{0430}\x{00C0}-\x{00C3}\x{1EA0}-\x{1EB7}]/u',

Raczej stawiam, że coś zostało napsute w wyszukiwarce przy modyfikacji z tymi obrazkowymi wynikami wyszukiwania.

• 0

Nie analizowałem dogłębnie funkcji szukania, że nie ma znaków narodowych wiem, ale z encjami chodziło mi o to, że przy kopiowaniu opisów itp. miałem kiedyś zamiast ę ę lub ę ;)

Natomiast przez powiązania w bazie miałem na myśli przypisanie detka z ps_search_word do id produktów w ps_search_index ;)