Witam wszystkich, to mój pierwszy post, ale przejdę od razu do rzeczy.
Obsługuję sklep (Sportattack.pl) w Preście 1.6.1.3 na szablonie OXY (taki jest i będzie.) od początku mam problem z wyszukiwarką. (Żeby uprzedzić niektóre odpowiedzi od razu powiem, że za każdym razem przebudowuję index, czyszczę pamięć podręczną, usuwam ciasteczka w przeglądarce, sprawdzam na kilku kompach)
Wyszukiwarka nie chce znajdować niektórych produktów - przeważnie z polskimi znakami. Przykład "Dętka". W katalogu jest około 30 dętek 2 producentów. Znajduje tylko 9 produktów jednego producenta (nie wszystkie).
Co już sprawdziłem?
1. zainstalowana została dziś biblioteka memcache i używam ciasteczek memcached (to raczej nie ma wpływu, ale przy okazji i tak trzeba było to zrobić) 2. sprawdzałem różne kombinacje opcji w zakładce "szukaj" - skutkuje to tym, ze dziś w ogóle nie wyszukuje mi niektórych fraz
3. Dodawałem aliasy - też nic (aliasy i tak są bez polskich znaków)
4. Ustawiłem wagę nazwy na 10, też nic
Przykłady:
DĘT - wyszukuje OK
DĘTK - wyszukuje OK
DĘTKA - wyszukuje tylko te 9 sztuk DĘTKI - wyszukuje wszystko z kategorii DĘTKI BAGAŻ, BAGAŻN, BAGAŻNIK - wyszukuje nie wszystkie produkty z tą frazą w tytule
BAGAŻNIKI - nie wyszukuje nic
Próbowałem zmian nazw, dalej znajduje te same produkty. Być może problem tkwi w indeksie?
Rozwiązanie jakiego oczekuję to doprowadzenie do naturalnego stanu - wpisuję jakąś frazę i wyszukuje mi wszystkie produkty, które mają ją w tytule, ew. w opisie, kodzie (mniejsza waga opisu)
Jesteście w stanie mi pomóc? Nie mam już pomysłu o co tu chodzi.
Question
SportAttackPL
Witam wszystkich, to mój pierwszy post, ale przejdę od razu do rzeczy.
Obsługuję sklep (Sportattack.pl) w Preście 1.6.1.3 na szablonie OXY (taki jest i będzie.) od początku mam problem z wyszukiwarką.
(Żeby uprzedzić niektóre odpowiedzi od razu powiem, że za każdym razem przebudowuję index, czyszczę pamięć podręczną, usuwam ciasteczka w przeglądarce, sprawdzam na kilku kompach)
Wyszukiwarka nie chce znajdować niektórych produktów - przeważnie z polskimi znakami. Przykład "Dętka". W katalogu jest około 30 dętek 2 producentów. Znajduje tylko 9 produktów jednego producenta (nie wszystkie).
Co już sprawdziłem?
1. zainstalowana została dziś biblioteka memcache i używam ciasteczek memcached (to raczej nie ma wpływu, ale przy okazji i tak trzeba było to zrobić)
2. sprawdzałem różne kombinacje opcji w zakładce "szukaj" - skutkuje to tym, ze dziś w ogóle nie wyszukuje mi niektórych fraz
3. Dodawałem aliasy - też nic (aliasy i tak są bez polskich znaków)
4. Ustawiłem wagę nazwy na 10, też nic
Przykłady:
DĘT - wyszukuje OK
DĘTK - wyszukuje OK
DĘTKA - wyszukuje tylko te 9 sztuk
DĘTKI - wyszukuje wszystko z kategorii DĘTKI
BAGAŻ, BAGAŻN, BAGAŻNIK - wyszukuje nie wszystkie produkty z tą frazą w tytule
BAGAŻNIKI - nie wyszukuje nic
Próbowałem zmian nazw, dalej znajduje te same produkty.
Być może problem tkwi w indeksie?
Rozwiązanie jakiego oczekuję to doprowadzenie do naturalnego stanu - wpisuję jakąś frazę i wyszukuje mi wszystkie produkty, które mają ją w tytule, ew. w opisie, kodzie (mniejsza waga opisu)
Jesteście w stanie mi pomóc? Nie mam już pomysłu o co tu chodzi.
Z góry dzięki za wszelki sugestie.
(na zdjęciu obecna konfiguracja "szukaj")

Edited by SportAttackPL (see edit history)Link to comment
3 answers to this question
Recommended Posts