Jump to content
  • 0

Nieudana aktualizacja modułów PS 9.0.0

att

Question

Czołem,
mam zainstalowaną Prestę w wersji 9.0.0. W zasadzie "czystą". W Back Office miałem informację o 31 dostępnych aktualizacjach modułów. Jedna poszła bez zastrzeżeń. Zostało 30. I wszystkie, które próbowałem instalować wyświetlają komunikat o powodzeniu, ale sama aktualizacja modułu nie zachodzi - lista modułów do aktualizacji pozostaje bez zmian, także po ponownym zalogowaniu, po wyłączeniu i wyczyszczeniu cache i szczerze mówiąc nie wiem co mogę więcej zrobić. 

Edited by att (see edit history)

12 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Pierwsza sprawa porównaj wersje jakie masz a jakie dostępne modułów

1. wejdź na Moduły - Marketplace odszukaj każdego modułu i wykonaj tam aktualizację przez przycisk Aktualizuj

2. wejdź na addons wyszukaj modułu do aktualizacji pobierz zainstaluj w sklepie w modułach

3.  rozpakuj ściągnięty moduł wgraj przez FTP jego pliki przeprowadź ręczną aktualizację

Zrzut ekranu 2025-11-09 151544.png

• 0

wersje zainstalowane i wersje dostępne widzę w managerze modułów (obrazek wkleiłem)
Czy aktualizuję przez managera czy przez marketplace - efekt ten sam, chociaż przez marketplace więcej komunikatów (sprawdzanie, pobieranie, instalowanie etc) - niby wszystko OK a zmiany nie widać.
Co do punktu 3. (FTP) to niewiem, jak to ugryźć. Wprawdzie na FTP do mojej presty umiem się zalogować, to nie wiem gdzie, jak znaleźć zipy z modułami i dokąd je załadować. Poproszę o szczegółową instrukcję, chociaż wolałbym, żeby dało się skorzystać z natywnych narzędzi w backOffice, w końcu po to są.
obraz.thumb.png.e3fe2b73bf313febd28c67ed91da8345.png

• 0
5 minutes ago, przemex said:

pobierasz plik z addons rozpakowujesz na komputerze przez FTP wgrywasz do katalogu modules rozpakowany katalog 

A jaki jest adres / URL do tych addons? 

PS. Na angielskojęzycznym forum znalazłem informację, że jest obejście tego buga:

• aktualizujesz moduł (jest zaktualizowany, ale wciąż widać fałszywe powiadomienia)
  • resetujesz moduł i odświeżasz backoffice - komunikaty znikają. Mam wrażenie, że niektóre moduły trzebabyło aktualizować więcej razy, jakby się podnosiły o jedną wersję i potem o kolej

To obejście jest o tyle uyowe, że moduły po resecie wracają do defaultowych ustawień i niestety trzeba odtwarzać. Przy rozbudowanym sklepie to może być masakra.

• 0
5 hours ago, att said:

Hello,
I have PrestaShop version 9.0.0 installed. It's basically "clean." Back Office showed 31 available module updates. One went through without issue. There are 30 left. And all the ones I've tried to install display a success message, but the module update itself doesn't happen – the list of modules to update remains unchanged, even after logging in again, shutting down, and clearing the cache. Frankly, I don't know what else I can do. 

Jeśli to nowa instalacja, zdecydowanie zalecam użycie PrestaShop 8.2.3. Wersje 9.0.0 i 9.0.1 to w praktyce wersje beta — zawierają poważne błędy i są przeznaczone głównie dla programistów, którzy chcą pomagać, zgłaszając problemy na GitHubie.

PrestaShop 9 po prostu nie jest gotowy do użycia produkcyjnego i prawdopodobnie nie będzie stabilny aż do wersji 9.1.
Więc jeśli nie jesteś doświadczonym deweloperem, gotowym samodzielnie debugować i wprowadzać poprawki, zatrzymaj się teraz i zacznij od nowa z wersją 8.2.3.

Nie spaceruj — uciekaj jak najszybciej.
To naprawdę przykre, że PrestaShop nadal szkodzi swojej reputacji, udając, że wersje beta (takie jak 9.0.0 czy 9.0.1) są gotowe do użytku produkcyjnego.

• 0
7 minutes ago, El Patron said:

Jeśli to nowa instalacja, zdecydowanie zalecam użycie PrestaShop 8.2.3. Wersje 9.0.0 i 9.0.1 to w praktyce wersje beta — zawierają poważne błędy i są przeznaczone głównie dla programistów, którzy chcą pomagać, zgłaszając problemy na GitHubie.

PrestaShop 9 po prostu nie jest gotowy do użycia produkcyjnego i prawdopodobnie nie będzie stabilny aż do wersji 9.1.
Więc jeśli nie jesteś doświadczonym deweloperem, gotowym samodzielnie debugować i wprowadzać poprawki, zatrzymaj się teraz i zacznij od nowa z wersją 8.2.3.

Nie spaceruj — uciekaj jak najszybciej.
To naprawdę przykre, że PrestaShop nadal szkodzi swojej reputacji, udając, że wersje beta (takie jak 9.0.0 czy 9.0.1) są gotowe do użytku produkcyjnego.

I chyba tak zrobię. 
Właśnie próbowałem zrobić aktualizację do 9.0.1 i wyleciało w kosmos wszystko. Aktualizacja nieudana, ale przecież zrobiłem backup, nie? No nie, backup także nieudany i nie mam już dostępu do backendu ani do frontu. Co za szit.

• Like 1

• 0

I nie, nie jestem doświadczonym developerem. Mam wprawdzie do dyspozycji niezłego programistę, ale badziewie pozaszywane w PS przerasta jego umiejętności.

• 0
Just now, att said:

And I think I'll do just that. 
I just tried to update to 9.0.1 and everything went haywire. The update failed, but I made a backup, right? No, the backup failed too, and I no longer have access to the backend or the frontend. What a mess.

I am truly sorry for you and all the others who were fooled into ps9 dev versions.  

• 0
2 minutes ago, El Patron said:

I am truly sorry for you and all the others who were fooled into ps9 dev versions.  

I have destroyed dev. version. I still have stage. and prod. version working and can copy them back to dev, but now I think it is futile. 
Thanx, El Patron.

• Like 1

• 0
37 minut temu, att napisał:

I nie, nie jestem doświadczonym developerem. Mam wprawdzie do dyspozycji niezłego programistę, ale badziewie pozaszywane w PS przerasta jego umiejętności.

Zacznijmy od tego że nie masz dobrego programisty, każdy dobry programista poradzi sobie z każdym problemem a nie twierdzi że się nie da bo kiepski system już na dzień dobry bym go zmienił, poza tym gdybyś miał dobrego programistę nie szukał byś tu pomocy darmowej i płakał jaki to PrestaShop że zły i do niczego się nie nadaje, nikt na siłę nie każe tobie instalować PrestaShop i wylewać żali, każdy darmowy system ma swoje wady i zalety, nawet jak zlecisz programowanie autorskiego sklepu i wydasz na niego 200 tyś sądzisz że wszystko będzie w 100% idealne ?? nie odpowiada ci ten system idź na inny i tyle w temacie. 

• 0
5 minutes ago, przemex said:

Zacznijmy od tego że nie masz dobrego programisty, każdy dobry programista poradzi sobie z każdym problemem a nie twierdzi że się nie da bo kiepski system już na dzień dobry bym go zmienił, poza tym gdybyś miał dobrego programistę nie szukał byś tu pomocy darmowej i płakał jaki to PrestaShop że zły i do niczego się nie nadaje, nikt na siłę nie każe tobie instalować PrestaShop i wylewać żali, każdy darmowy system ma swoje wady i zalety, nawet jak zlecisz programowanie autorskiego sklepu i wydasz na niego 200 tyś sądzisz że wszystko będzie w 100% idealne ?? nie odpowiada ci ten system idź na inny i tyle w temacie. 

Zmityguj się trochę, bo wali warzywem. Chcesz pomóc? Pomóż. Nie chcesz? Oddal się szybciutko i nie filozuj, bo mam wrażenie, że jakieś wizje i frustracje cię dopadły.