Jump to content

KSEF - eksport faktur z Prestashop 1.7

kikulek

Recommended Posts

Używam Presty 1.7 i całkowicie wystarcza mi do całej obsługi niewielkiej sprzedaży. Wystawiam z panelu faktury VAT (formularz przerobiony z faktury pro-forma), raz w miesiącu eksportuję wszystkie do programu księgowego dla biura i wszystko śmiga.

Jednak od kwietnia 2026 trzeba będzie eksportować faktury do KSEF, przynajmniej raz dziennie. Szukam modułu lub innego rozwiązania, który pozwoli to zrobić. Oczywiście najlepiej automatycznie z Crona, ale może być choćby ręcznie.

Wie ktoś coś?

Edited by kikulek (see edit history)

• 3 weeks later...

Obecnie nie ma takiego modułu nie słyszałem aby jakiś deweloper nawet zabierał się za jego napisanie że w przygotowaniu więc może nawet takowy nie powstać, sytuacja będzie zapewne podobna jak  z JPK faktury nadal wysyłasz do swojego programu księgowego ze sklepu i dopiero z programu księgowego na bieżąco wysyłasz do ksef.

Moduł raczej nie powstanie bo PrestaShop wystawia faktury proforma które nie są dokumentem księgowym więc nie będzie popytu na taki moduł i jego zakup, a to że przerobiłeś u siebie na faktury zwykłe końcowe to bardzo niszowa sprawa w sklepach. 

On 10/9/2025 at 6:57 PM, kikulek said:

Używam Presty 1.7 i całkowicie wystarcza mi do całej obsługi niewielkiej sprzedaży. Wystawiam z panelu faktury VAT (formularz przerobiony z faktury pro-forma), raz w miesiącu eksportuję wszystkie do programu księgowego dla biura i wszystko śmiga.

Jednak od kwietnia 2026 trzeba będzie eksportować faktury do KSEF, przynajmniej raz dziennie. Szukam modułu lub innego rozwiązania, który pozwoli to zrobić. Oczywiście najlepiej automatycznie z Crona, ale może być choćby ręcznie.

Wie ktoś coś?

Alternatywnie można napisać skrypt integrujący Prestashop z KSeF REST API lub w postaci oddzielnego modułu z zadaniem cron, co będzie bardziej elastyczne w konfiguracji.

Sprawdziłem w KSeF, jest tam dobra dokumentacja dotycząca integracji, więc nie powinno być żadnych problemów z integracją:

Знімок екрана 2025-10-31 101109.png

6 minutes ago, alex_developer said:

Alternatywnie można napisać skrypt integrujący Prestashop z KSeF REST API lub w postaci oddzielnego modułu z zadaniem cron, co będzie bardziej elastyczne w konfiguracji.

Właśnie czegoś takiego szukam, nie potrzebuję całego systemu księgowego.

Jednak problem polega również na tym, że nie może to być pojedyncze zlecenie napisania modułu. Jak to w naszych podatkach bywa, MF coś pozmienia i moduł trzeba będzie aktualizować. Dlatego wolałbym rozwiązanie, za którym stoi jakaś firma oferująca support i mająca w ofercie stałą aktualizację tego, co zrobili.

1 hour ago, przemex said:

Moduł raczej nie powstanie bo PrestaShop wystawia faktury proforma które nie są dokumentem księgowym więc nie będzie popytu na taki moduł i jego zakup, a to że przerobiłeś u siebie na faktury zwykłe końcowe to bardzo niszowa sprawa w sklepach.

Dziwi mnie swoją drogą, że nikt (oprócz mnie) nie używa faktur z Presty. Co to znaczy, że nie są dokumentem księgowym? Mój formularz zawiera wszystko co ma zawierać. Klienci się nie skarżą, moja księgowość również. A moduł jest za darmo - wbudowany w sklep. Jedyna wada - że nie ma eksportu faktur do księgowości, ale mój księgowy łyka te kilkanaście faktur miesięcznie na papierze i wszyscy są zadowoleni. Ale KSEFu nie przeskoczę.

Faktury proforma nie są dokumentem wedle urzędu skarbowego nawet nie ma czegoś takiego jak faktura proforma, te faktury sklep raczej wystawia dla nadpobudliwych księgowych w firmach które koniecznie muszą mieć podkładkę do wykonania przelewu.

Samo prowadzenie fakturowania opierając się tylko o sklep nie jest dobrym pomysłem już nie mówić że coś stanie się z sklepem hostingiem jak np pożar w znanej firmie hostingowej gdzie nie mieli kopii bezpieczeństwa i połowa sklepów padła.

Masz sporo internetowych systemów do prowadzenia małej księgowości, ja korzystam od lat z programu  Księga-Express-STD jeden  z tańszych  https://sklep.tgsoft.pl/pl/p/Ksiega-Express-STD/30

dodatkowo przygotowują w programie moduł ks ef  jest jpk i systemowo jak coś się zmienia pobierasz aktualizację programu i masz to  w abonamencie

a tak zamówisz autorski moduł zapłacisz 5-6 tyś i dodatkowo każdą zmianę u programisty co moduł napisał a znajac nasz system zmian będzie masa jak w jpk

pamiętaj że to moduł pisany dla jednej osoby jak deweloper sprzedaje modułu później  w setkach po 300 zł. od sztuki to sobie odbije, a tu piszesz dla jednego sklepu autorski moduł popularność modułu zerowa raczej nie sprzedasz go w wielu kopiach aby sobie odbić koszty

8 minutes ago, przemex said:

pamiętaj że to moduł pisany dla jednej osoby jak deweloper sprzedaje modułu później  w setkach po 300 zł. od sztuki to sobie odbije, a tu piszesz dla jednego sklepu autorski moduł popularność modułu zerowa raczej nie sprzedasz go w wielu kopiach aby sobie odbić koszty

W jaki sposób programista może sprzedawać moduł, jeśli moduł ten należy do klienta, a nie do programisty?

To nie jest właściwe.

Gdybym sam stworzył ten moduł z własnej woli, mógłbym go sprzedawać, w przeciwnym razie nie.

Czy chcesz powiedzieć, że moduły sprzedawane obecnie na addons.prestashop są najpierw opracowywane dla jednego klienta, a następnie sprzedawane przez programistów innym klientom?

Myślę, że tak nie jest, a jeśli są programiści, którzy tak postępują, to mam wątpliwości co do ich uczciwości.

50 minutes ago, przemex said:

Faktury proforma nie są dokumentem wedle urzędu skarbowego nawet nie ma czegoś takiego jak faktura proforma, te faktury sklep raczej wystawia dla nadpobudliwych księgowych w firmach które koniecznie muszą mieć podkładkę do wykonania przelewu.

Samo prowadzenie fakturowania opierając się tylko o sklep nie jest dobrym pomysłem już nie mówić że coś stanie się z sklepem hostingiem jak np pożar w znanej firmie hostingowej gdzie nie mieli kopii bezpieczeństwa i połowa sklepów padła.

Tak jak pisałem w pierwszym poście formularz zmodyfikowałem i jest na nim Faktura VAT, a nie Faktura Pro forma, plus parę innych dodatków. Więc po wydrukowaniu jest to dokument księgowy jak faktura z każdego innego sklepu.

Dokumenty są drukowane, pożar w hostingu położy sklep, ale nie wcześniej wystawione faktury.

12 minutes ago, przemex said:

pamiętaj że to moduł pisany dla jednej osoby...

I dlatego takiego wolałbym nie wdrażać. Bo i cena nie dla mnie. Szukam raczej jakiegoś gotowca.

Nie po prostu pisząc dany moduł programista wie że będzie na niego popyt jak np Eu cookies, gpsr, omnibus itd i że kazdy będzie musiał go wdrożyć w sklepie może usiąść i napisać cały moduł i sprzedawać go po 300 zł. wtedy od klienta nie kasuje za moduł indywidualny 5 tyś tylko odrazu wystawia go na sprzedaż po 300 zł. ale wie że taki moduł na pewno się sprzeda i tak cz tak na tym zarobi

Aby nie pisać elaboratów i rozwodzić się nad tym tematem bez potrzeby obecnie nie ma gotowca, nie ma modułu, nie wiadomo czy powstanie moduł (ja sądzę że racze nie) ale też nie jestem jasnowidzem więc albo pozostaje tobie czekać na rozwój sytuacji może coś się pojawi w przyszłym roku z tego co wiem jest czas do kwietnia 2026, albo zlecać pisanie modułu pod siebie autorskiego i tyle w temacie. 

• Like 1

6 minutes ago, przemex said:

Nie po prostu pisząc dany moduł programista wie że będzie na niego popyt jak np Eu cookies, gpsr, omnibus itd i że kazdy będzie musiał go wdrożyć w sklepie może usiąść i napisać cały moduł i sprzedawać go po 300 zł. wtedy od klienta nie kasuje za moduł indywidualny 5 tyś tylko odrazu wystawia go na sprzedaż po 300 zł. ale wie że taki moduł na pewno się sprzeda i tak cz tak na tym zarobi

Zgoda, pod warunkiem, że istnieje zapotrzebowanie na taki moduł. A jeśli moduł jest wąsko specjalistyczny i klient go potrzebuje, to już inna historia.