kikulek Posted October 9 Share Posted October 9 (edited) Używam Presty 1.7 i całkowicie wystarcza mi do całej obsługi niewielkiej sprzedaży. Wystawiam z panelu faktury VAT (formularz przerobiony z faktury pro-forma), raz w miesiącu eksportuję wszystkie do programu księgowego dla biura i wszystko śmiga. Jednak od kwietnia 2026 trzeba będzie eksportować faktury do KSEF, przynajmniej raz dziennie. Szukam modułu lub innego rozwiązania, który pozwoli to zrobić. Oczywiście najlepiej automatycznie z Crona, ale może być choćby ręcznie. Wie ktoś coś? Edited October 9 by kikulek (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemex Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago Obecnie nie ma takiego modułu nie słyszałem aby jakiś deweloper nawet zabierał się za jego napisanie że w przygotowaniu więc może nawet takowy nie powstać, sytuacja będzie zapewne podobna jak z JPK faktury nadal wysyłasz do swojego programu księgowego ze sklepu i dopiero z programu księgowego na bieżąco wysyłasz do ksef. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemex Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago Moduł raczej nie powstanie bo PrestaShop wystawia faktury proforma które nie są dokumentem księgowym więc nie będzie popytu na taki moduł i jego zakup, a to że przerobiłeś u siebie na faktury zwykłe końcowe to bardzo niszowa sprawa w sklepach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alex_developer Posted 28 minutes ago Share Posted 28 minutes ago On 10/9/2025 at 6:57 PM, kikulek said: Używam Presty 1.7 i całkowicie wystarcza mi do całej obsługi niewielkiej sprzedaży. Wystawiam z panelu faktury VAT (formularz przerobiony z faktury pro-forma), raz w miesiącu eksportuję wszystkie do programu księgowego dla biura i wszystko śmiga. Jednak od kwietnia 2026 trzeba będzie eksportować faktury do KSEF, przynajmniej raz dziennie. Szukam modułu lub innego rozwiązania, który pozwoli to zrobić. Oczywiście najlepiej automatycznie z Crona, ale może być choćby ręcznie. Wie ktoś coś? Alternatywnie można napisać skrypt integrujący Prestashop z KSeF REST API lub w postaci oddzielnego modułu z zadaniem cron, co będzie bardziej elastyczne w konfiguracji. Sprawdziłem w KSeF, jest tam dobra dokumentacja dotycząca integracji, więc nie powinno być żadnych problemów z integracją: Link to comment Share on other sites More sharing options...
kikulek Posted 12 minutes ago Author Share Posted 12 minutes ago 6 minutes ago, alex_developer said: Alternatywnie można napisać skrypt integrujący Prestashop z KSeF REST API lub w postaci oddzielnego modułu z zadaniem cron, co będzie bardziej elastyczne w konfiguracji. Właśnie czegoś takiego szukam, nie potrzebuję całego systemu księgowego. Jednak problem polega również na tym, że nie może to być pojedyncze zlecenie napisania modułu. Jak to w naszych podatkach bywa, MF coś pozmienia i moduł trzeba będzie aktualizować. Dlatego wolałbym rozwiązanie, za którym stoi jakaś firma oferująca support i mająca w ofercie stałą aktualizację tego, co zrobili. 1 hour ago, przemex said: Moduł raczej nie powstanie bo PrestaShop wystawia faktury proforma które nie są dokumentem księgowym więc nie będzie popytu na taki moduł i jego zakup, a to że przerobiłeś u siebie na faktury zwykłe końcowe to bardzo niszowa sprawa w sklepach. Dziwi mnie swoją drogą, że nikt (oprócz mnie) nie używa faktur z Presty. Co to znaczy, że nie są dokumentem księgowym? Mój formularz zawiera wszystko co ma zawierać. Klienci się nie skarżą, moja księgowość również. A moduł jest za darmo - wbudowany w sklep. Jedyna wada - że nie ma eksportu faktur do księgowości, ale mój księgowy łyka te kilkanaście faktur miesięcznie na papierze i wszyscy są zadowoleni. Ale KSEFu nie przeskoczę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts