Jump to content
  • 0

baza danych nie ma polskich znaków

bmch

Question

Hej,

zrobiłam migrację z PS1.7 do 8.2 poprzez moduł MigrationPro. Po migracji zauważyłam brak polskich znaków w przeniesionych danych. Poprosiłam hosting o kodowanie tabeli ale odpisali,że "nie jest to kwestia kodowania tabeli, natomiast znaki już były popsute na oryginalnej tabeli z (nazwa usunięta). Wygląda jak by tabela z latin1 /latin2 była odczytana jako UTF8 następnie zapisana ponownie do tabeli latin1/latin2 stąd powstały te krzaki. Niestety dynamiczne reguły tutaj nie działają ponieważ część danych ma jedno kodowanie, część inne, i przy konwersji powstają kolejne krzaki. W takim wypadku było by trzeba poprawiać dane na tabeli ręcznie". Sklep źródłowy działa poprawnie mimo tej popsutej tabeli i braku polskich znaków. Czy ktoś jest w stanie pomóc, nawet odpłatnie? Czy zostaje cały sklep poprawiać ręcznie? Dotyczy to produktów, klientów, adresów, kategorii...

tabela_php.jpg

1 answer to this question

Recommended Posts

• 0

Cześć,

Stara PS 1.7 „wie” jak interpretować te dane (prawdopodobnie miała wymuszone latin1 w konfiguracji połączenia, a dane były tak wyświetlane poprawnie). Po migracji do PS 8.2 (która działa na UTF-8/utf8mb4), ten „trik” przestaje działać i widzisz „krzaki”.

Przychodzą mi do głowy dwie opcje:

1. Konwersja za pomocą inconv pliku SQL, polecenie:

iconv -f latin2 -t utf-8 baza.sql > baza_naprawiona.sql

lub:

iconv -f utf-8 -t latin2 | iconv -f latin2 -t utf-8

Trzeba potestować...

2. Można też spróbować konwertować MySQL w locie zapytaniem:

UPDATE ps_product_lang 
SET name = CONVERT(CAST(CONVERT(name USING latin1) AS BINARY) USING utf8mb4);

Trzeba jednak dobrać odpowiednie kodowanie (latin1 / latin2), żeby pasowało do Twoich danych.

Ja bym próbował zrobić mniej więcej tak:

- Zrobić eksport bazy źródłowej (tej z PS 1.7),

- Na kopii spróbować poprawić kodowanie (wyżej opisałem metody)

- Po upewnieniu się, że polskie znaki wróciły, dopiero wtedy robić migrację do PS 8.2.