Jump to content
  • 0

Problem z modułem rabatowym

kportal

Question

Panowie i Panie ! 

Mam następujący problem z PrestaShop. Nie będę ukrywał że działam praktycznie na WordPressie, ale otrzymałem zadanie od mojego klienta żeby ustawić prawidłowo jego stronę/sklep który stoi na PrestaShop. 

Problem polega na tym że klient ma sklep z wynajmem produktów na okoliczności np. weselne, na podstawie zainstalowanego kalendarza druga wtyczka jaką jest "rental_rabats" ma naliczać na podstawie dni określony rabat, np. dla 3 dni jest to 20%. 

Ustawiłem w plikach rental_rabats wszystko zgodnie z tabela klienta i nic w ogóle nie działa. Cały czas wyskakują jakieś błędy w logach, w bazie danych moduł pisze że jest włączony, w sklepie PrestaShop w ustawieniach pisze że jest włączony. 

A otrzymuje taki komunikat po stronie serwera na którym stoi domena w logach : 

[07-Jul-2025 23:06:44 Europe/Warsaw] RENTAL DEBUG - Action: remove_rental_from_cart
[07-Jul-2025 23:06:52 Europe/Warsaw] RENTAL DEBUG - Action: getRentalDates
[07-Jul-2025 23:06:52 Europe/Warsaw] RENTAL DEBUG - getRentalDates - Cart ID: 24376
[07-Jul-2025 23:06:55 Europe/Warsaw] === RENTALCART AJAX: addToCartWithRental started ===
[07-Jul-2025 23:06:55 Europe/Warsaw] RENTALCART AJAX: Product ID: 198, Dates: 2025-07-08 to 2025-07-18, Qty: 1
[07-Jul-2025 23:06:55 Europe/Warsaw] RENTALCART AJAX: Cart updateQty result: true
[07-Jul-2025 23:06:55 Europe/Warsaw] RENTALCART AJAX: saveRentalDates result: success
[07-Jul-2025 23:06:55 Europe/Warsaw] RENTALCART AJAX: Attempting to get rental_rabats module instance.
[07-Jul-2025 23:06:55 Europe/Warsaw] RENTALCART AJAX: rental_rabats module instance received. Active status: false
[07-Jul-2025 23:06:55 Europe/Warsaw] ERROR RENTALCART AJAX: rental_rabats module found but NOT ACTIVE.
[07-Jul-2025 23:06:55 Europe/Warsaw] RENTALCART AJAX: SUCCESS: Sending response.
[07-Jul-2025 23:06:59 Europe/Warsaw] RENTAL DEBUG - Action: remove_rental_from_cart

Tak jakby w ogóle PrestaShop nie czytał w ogóle modułu mimo tego że on włączony co potwierdza baza danych jak i samo włączone w logowaniu admina na PrestaShop. 

Dodatkowo wyskakuje " Module::getInstanceByName() " nie wiem już o co chodzi, a nad tym problemem siedzę około 20 roboczo godzin i klient mnie pogadania. Pytałem już nawet Gemini o ten problem i starałem się z nim to rozwiązać jednak nic to nie dało i problem jest nadal ten sam. 

Ewentualnie czy jest może jakaś darmowa wtyczka, którą mógłbym podmienić zamiast "rental_rabats", która by działała mniej wiecej na tej samej zasadzie ? 

Naprawdę jest to dla mnie uporczywe, a klientowi też zależy na czasie. Dodam że klient używa motywu WareHouse.

3 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Piszesz że dokonujesz zmian w plikach, czy ten moduł nie ma strony konfiguracji że edytujesz pliki? Czy moduł jest w ogóle włączony?

Generalnie w przypadku modułów które nie są natywne najlepiej kontaktować się z autorem ponieważ ciężko będzie znaleźć na forum kogoś kto zna ten moduł.

• 0
1 hour ago, endriu107 said:

Piszesz że dokonujesz zmian w plikach, czy ten moduł nie ma strony konfiguracji że edytujesz pliki? Czy moduł jest w ogóle włączony?

Generalnie w przypadku modułów które nie są natywne najlepiej kontaktować się z autorem ponieważ ciężko będzie znaleźć na forum kogoś kto zna ten moduł.

Już wiem co było problemem że PrestShop nie czytał modułu w ogóle, problem polegał na tym że poprzedni "niby" programista firmy zainstalował rental_rabats, ale nie tak jak to powinno być zainstalowane, po prostu wrzucił pliki przez FTP do katalogu /modules i wtyczka była widoczna, ale nie była aktywna w SQL i trzeba było ją aktywować w bazie danych i teraz jest wykrywalna i na podstawie mojego kodu moduł działał przez chwilę rabaty się naliczały, ale coś się znowu stało że rabat raz nalicza, a raz nie. 

• 0

Czyli moduł masz nadal nieaktywny, zrób to tak jak powinno się zrobić poprzez panel zainstaluj i aktywuj moduł.

Ciekawy jestem dlaczego ktoś kto na co dzień nie zajmuje się danym oprogramowaniem przyjmuje takie zlecenia, nie boisz się że przełoży się to na negatywną opinie o tobie? Nawet jeśli zrobisz coś co jakoś zadziała ale nie zgodnie ze "sztuką" jaką się stosuje w prestashop to ktoś kto się specjalizuje w prestashop i będzie robił po tobie wyleje do właściciela sklepu wiadro negatywnych komentarzy na poprzednika czyli na ciebie i policzy sobie za poprawki.