Tomi14 Posted May 13 Share Posted May 13 Mam sklep na Prestashop 1.7.8.11. Działa, bo działa. Wiem że zbliża się pora aktualizacji. Chciałbym w jakimś bezpiecznym środowisku: - zmienić szablon na nowszy (stary nie jest już wspierany) -przeprowadzić aktualizację do 8.2.1 -zaktualizować wszystkie moduły i jak mi to będzie działało, przerzucić to na sklep. Jak najłatwiej stworzyć coś takiego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 przemex Posted May 13 Share Posted May 13 Zrobić kopie roboczą zarówno sklepu jak i msql na tymczasową domenę (reinstalacja sklepu pod domeną roboczą) dokonać aktualizacji moduły (tu bym pokusił się o wyłączenie modułów nie standardowych wbudowanych w prestę) + szablon najlepiej na szablonie standardowym przełączyć po czym dokonać aktualizacji systemu sprawdzić działanie wszystkiego rozwiązać problemy + włączyć i doinstalować moduły dodatkowe, na końcu bym wdrożył nowy szablon i dopracował grafikę jeszcze raz wszystko sprawdzić i przerzucić na domenę docelową. Nagrałem dwa filmy kursy pomocne w tym procesie Zwróć uwagę że często przy przejściu z wersji niższej np. 1.7 do 8 lub 9 mogą pojawić się problemy programistyczne i jest to proces o wiele trudniejszy niż aktualizacja w danej wersji sklepu na pewno nie rób tego na sklepie produkcyjnym działającym a na kopii. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Tomi14 Posted June 22 Author Share Posted June 22 Bardzo dziękuję! Mam teraz pytanie. Przygotowałem sobie zaktualizowany sklep na oddzielnym hostingu. Jednak przez ten czas pozmieniały się stany produktów, i doszło parę zamówień. Czy można jakoś wyeksportować zamówienia i stany produktów i zaimportować to do nowego sklepu przed przerzuceniem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 przemex Posted June 22 Share Posted June 22 Jedyne przerzucając tabele z jednego msql do nowego msql Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Tomi14 Posted June 22 Author Share Posted June 22 Da się to zrobić z poziomu sklepu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 El Patron Posted June 22 Share Posted June 22 Może się przydać: do migracji PrestaShop korzystamy z MigrationPro i u nas sprawdza się bardzo dobrze. MigrationPro pozwala też na synchronizację klientów, zamówień i stanów magazynowych – nie służy tylko do aktualizacji z jednej wersji do drugiej. Można co prawda eksportować i ręcznie importować tabele, ale bardzo łatwo przy tym coś popsuć w nowym sklepie! MigrationPro pomaga uniknąć tych problemów. https://addons.prestashop.com/en/data-migration-backup/8934-migrationpro-prestashop-migration-migrate-upgrade.html original english: This may help: We use MigrationPro for PrestaShop migrations, and it works well for us. MigrationPro can also sync customers, orders, and stock—not just upgrade from one version to another. While you can export and manually import tables, it’s really easy to break something in the new shop that way! Using MigrationPro helps avoid those risks. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Tomi14 Posted June 23 Author Share Posted June 23 Dziękuję, ale do eksportu dwóch tabel, nie chcę wydawać 130€. Muszę znaleźć tańsze rozwiązanie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
Tomi14
Mam sklep na Prestashop 1.7.8.11. Działa, bo działa. Wiem że zbliża się pora aktualizacji.
Chciałbym w jakimś bezpiecznym środowisku:
- zmienić szablon na nowszy (stary nie jest już wspierany)
-przeprowadzić aktualizację do 8.2.1
-zaktualizować wszystkie moduły
i jak mi to będzie działało, przerzucić to na sklep.
Jak najłatwiej stworzyć coś takiego?
6 answers to this question
Recommended Posts