Jump to content

Brak powiadomień email dla sprzedawcy [Prestashop 1.7.8.11]

henryk55

Recommended Posts

Witam,

Mam dosyć spory problem, mianowicie nie otrzymuje na skrzynkę administratora powiadomień o nowych zamówieniach.

Posiadam Prestashop w wersji 1.7.8.11, zainstalowałem moduł emailalerts v3.0.1, skonfigurowałem pocztę SMTP.  , dodatkowo zainstalowałem Ei captha v2.0.3 - z hhennes

Przy konfiguracji modułu po wpisaniu adresów email dostaję komunikat na czerwono

Powiadomienia sprzedawcy

Podaj jeden (lub więcej) adres e-mail, na który chcesz wysłać powiadomienie o nowym zamówieniu.
Podaj jeden (lub więcej) adres e-mail, na który mają być wysyłane powiadomienia o braku w magazynie.
Podaj jeden (lub więcej) adres e-mail, na który będą wysyłane powiadomienia o "potwierdzeniu zwrotu".

Na serwerze moduł : /public_html/modules/ps_emailalerts/mails/pl. - istnieje

Do klienta docierają ładnie wszystkie informacje o zamówieniach czy zmianie statusów zamówienia natomiast do administratora już nie.

Próbowałem już wszystkiego i zero rezultatów.

Bardzo proszę o pomoc i jakieś rozwiązanie, ponieważ dla mnie te powiadomienia są dość istotne.

Z góry bardzo dziękuję za każdą pomoc. :)

Takie proste, przyznaję, że o tym enterze nie pomyślałem, zadziałało jest Ok 😀

Może przy okazji jeszcze jeden problem rozwiążę, Mianowicie, do klienta trafia informacja o szczegółach zamówienia i jest to Ok, ale u dołu tej informacji klient ma przyklejony regulamin sklepu, uważam, że niepotrzebnie, gdyby był jako załącznik PDF to jeszcze można by to zaakceptować.

Jak to usunąć?

Edytuj Międzynawowy - Tłumaczenia - Tłumaczenia emaila - Treść wybierz szablon + język i edytuj szablon emaila  order_conf

pamiętaj jednak że ustawa o handlu nakłada obowiązek dostarczenia każdemu kupującemu dokumentację w tym Regulamin na nośniku trwałym po zakupie jak to wykasujesz dokup sobie moduł który to robi pełno ich jest ja stosuję z X13 nazywa się PDF załącznik do emaila i w nim dodaj załączanie jako PDF gnerowane z CMS Regulamin i Polityka prywatności wtedy doda się ten PDF automatycznie do każdego emaila

Zrzut ekranu 2025-04-08 124625.png

Dziękuję, za dobre rady

Mam już jeden moduł X13links, który eliminuje IP z adresów kategorii i produktów. Czasami robi psikusy i wyrzuca wprowadzając zamieszanie na stronie i w indeksowaniu przywracając IP w adresach. Tak że nie do końca jestem z nich zadowolony. Pisałem do nich o przysłanie aktualizacji, nie zajęli stanowiska. Dlatego w pliku public_html/donice-duze.pl/override/classes/Link.php on line 99 - wyrzuca błędy i spowalnia działanie strony.

Jakaś rada:

Mam drugi sklep w którym klient po realizacji zamówienia otrzymuje email bez załączonego regulaminu

Dla obydwu sklepach szablony emaila - order_conf są takie same, więc siłą rzeczy to nie nie jest ten kierunek

H.

Do czasu takie prowadzenie sklepu, ustawa jest ustawą a prawo o handlu mówi jasno co musi być wdrożone, to tak samo jak byś pisał że w sklepie nie musi być Eu cookies, GPSR wymagane od grudnia lub Omnibusa chociaż Omnibus tylko jak  w sklepie są wyprzedaże promocje itd. ale ten temat był wałkowany na forum odsyłam na inne posty....

Nie napisałem, że definitywnie usuwam regulamin i pokrewne informacje ustawowe, pewno zakupię moduł który pozwala zamieścić takowy regulamin w formie załącznika PDF, ale forma tekstowa kierowana w mailu do kupującego mi się nie podoba.

H. 

@przemex wszystko mieszasz, plączesz i piszesz nieprawdę.
W Polsce nie ma czegoś takiego jak "Ustawa o handlu", jest tylko "Ustawa o ograniczeniu handlu w niedziele i święta oraz w niektóre inne dni".
Sklepów internetowych dotyczy natomiast "Ustawa z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta", w której nie ma ani słowa o tym, że klient musi otrzymywać jakiś regulamin sklepu mailem. Sklep internetowy ma obowiązek opublikować na swojej stronie regulamin, regulamin ten nie może zawierać klauzul abuzywnych i klient składając zamówienie musi potwierdzić, że zapoznał się z regulaminem i wyraża zgodę na postanowienia tego regulaminu. Jak klient ma ochotę, to może sobie pobrać regulamin ze strony sklepu i dla wygody klienta można tam zamieścić regulamin w formie PDF.

@henryk55 odinstaluj ten moduł do usuwania ID z URL-i i nie używaj wcale tego typu modułów.
Usuwanie ID z URL-i nie ma żadnego wpływu na SEO i pozycjonowanie, natomiast w sklepie powoduje tylko całą masę problemów i błędów typu: duplikaty URL-i czy pętle przekierowań.

34 minuty temu, Yabber napisał:

Dz.U.2024.1796 t.j. Akt obowiązujący
Wersja od: 6 grudnia 2024 r.

Art.  14.  [Sformułowanie informacji w sposób czytelny. Przekazanie informacji na trwałym nośniku]
1.
W przypadku umów zawieranych poza lokalem przedsiębiorstwa przedsiębiorca ma obowiązek udzielić konsumentowi informacji, o których mowa w art. 12, utrwalonych na papierze lub, jeżeli konsument wyrazi na to zgodę, na innym trwałym nośniku, w sposób czytelny i wyrażonych prostym językiem.
2.
W przypadku umów zawieranych na odległość przedsiębiorca ma obowiązek udzielić informacji, o których mowa w art. 12, w sposób odpowiadający rodzajowi użytego środka porozumiewania się na odległość, w sposób czytelny i wyrażonych prostym językiem.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawa-konsumenta-18105223/art-14

Problem w tym że ustawa nie mówi czym jest nośnik trwały: czy nagrasz regulamin na płytę CD i wyślesz do klienta, czy wydrukujesz regulamin i wyślesz listem poleconym, itd itd itd  każdy właściciel sklepu interpretuje to pod siebie z porozumieniem ze swoją kancelarią prawną, ja rozwiązuję to generując dokument PDF i załączając do emaila każdego zamówienia.

Suma sumarum każdy właściciel odpowiada za swój sklep bo jest pod jego domeną i powinien mieć wsparcie prawne w sklepie i razem  z kancelarią prawną wdrażać to co jest potrzebne, nie chcesz wdrażać regulaminu na nośniku trwałym w swoich sklepach Twój wybór ale też nie sugeruj innym co mają robić i jak prawnie prowadzić sklepy bo jak ktoś będzie miał problemy prawne może Ciebie pociągnąć do odpowiedzialności prawnej. 

W sumie jest to forum pomocy technicznej i nie powinniśmy tu dawać porad prawnych wykonując sklep klientowi zawsze mu mówię  że musi mieć profesjonalne wsparcie prawne w kancelarii specjalizującej się w prawie internetowym sklepu szczególnie w dzisiejszych czasach zawiłych ustaw i ciągłych nowelizacji i zmian w prawie.

Dziękuję za pomoc w imieniu własnym i innych zainteresowanych problemem - „braku powiadomień email dla sprzedawcy w Prestashop”. Skorzystam z forum technicznego, wpiszę do przeglądarki hasło jw. i otrzymam poradę prawną. Ja i inni zainteresowani będą zachwyceni taką odpowiedzią.

H.

Ja nie spokałem jeszcze żadnego polskiego sklepu, który by wysyłał regulamin w formie załącznika PDF. Bo to wysyłanie nie ma żadnego sensu. Ani ten PDF nie jest żadnym nośnikiem trwałym, ani żaden punkt ustawy tego nie wymaga od sklepów internetowych.

Informacja dla tych, którzy mają podobny problem:

Wystarczy wyłączyć lub usunąć moduł: Zgodność z prawem v3.0.2 - z PrestaShop i nic się nie podpina do potwierdzenia realizacji zamówienia, które otrzymuje klient drogą mailową.

Temat zamknięty