Jump to content

Nieprawidłowa ilość produktów z wariantami

Amadek

Recommended Posts

Zauważyłem w PrestaShop nieprawidłowe wyświetlanie ilości produktów które posiadają warianty. Po wejściu do zakładki Katalog>Produkty widzę produkty mojego sklepu wraz z wyświetloną ilością produktów (przedostatnia kolumna). Liczba ta jest nieprawidłowa dla produktów które posiadają warianty. Mam produkt który posiada trzy warianty i mam w tej chwili tylko jedną sztukę jednego wariantu. Powinienem więc widzieć cyfrę 1 a zamiast tego w katalogu widzę 7 produktów.

Wygląda na to, że PrestaShop nie sumuje ilości wariantów tylko wyświetla inną ilość?

Dlaczego tak się dzieje? Jak to naprawić?

2 hours ago, Ewonta said:

Witam, proszę o przesłanie screenów z wyjaśnieniem

Proszę bardzo. Oto zrzuty ekranu z katalogu produktów którego realna ilość wynosi 1 (tylko jeden wariant jest w tej chwili w magazynie) oraz z wariantów produktu którego rzekomo mam 7 sztuk na stanie.

qntity.jpg

Wygląda na to, że w bazie danych jest wprowadzona ilości przypisana do głównego produktu. Niestety nie da się zmienić, z poziomu panelu administracyjnego, ilości głównego produktu który ma warianty. I w ten sposób pojawia się błędna ilość.

Jedyne rozwiązanie to ręczna edycja tych produktów w bazie danych. Co o tym sądzicie?

Ja bym na chwilę w Preferencje - Produkty - Stan produktów na chwile wyłączył Włącz zarządzanie magazynem + Zapisz, a po chwili ponownie włączył Magazyn aby magazyn i ilości się przeładowały.

Zrzut ekranu 2025-02-21 223112.png

Problemem są warianty produktu w bazie danych których atrybuty zostały usunięte.

PrestaShop ma błąd który polega na tym, że jeśli usuwany atrybut (np. rozmiar XL) to nie są usuwane z bazy danych warianty produktów w rozmiarze XL. Ponieważ usunęliśmy Atrybut więc warianty się nie wyświetlają ani na stronie produktu ani w panelu administratora. Natomiast PrestaShop zlicza ich ilość do sumy towarów dostępnych w magazynie. Chodzi o wpis w tabeli stock_available .

Potrzebny jest jakiś moduł który czyści bazę danych i szuka takie porzucone warianty produktów i je usuwa.

Edited by Amadek (see edit history)

1 hour ago, KevinThompson said:

Możliwe, że PrestaShop zlicza warianty osobno. Sprawdź ustawienia magazynu.

Ustawienia magazynu są prawidłowe. W poprzedniej wiadomości opisałem błąd: presta nie usuwa wariantów produktów o danych atrybucie (np. wszystkich produktów w rozmiarze XL), po usunięciu atrybutu (np. po usunięciu atrybutu rozmiar XL). Jestem pewny, że błąd ten występuje w wersji 1.7. Natomiast nie wiem czy występuje w nowej 8.2.