Amadek Posted February 14 Share Posted February 14 Zauważyłem w PrestaShop nieprawidłowe wyświetlanie ilości produktów które posiadają warianty. Po wejściu do zakładki Katalog>Produkty widzę produkty mojego sklepu wraz z wyświetloną ilością produktów (przedostatnia kolumna). Liczba ta jest nieprawidłowa dla produktów które posiadają warianty. Mam produkt który posiada trzy warianty i mam w tej chwili tylko jedną sztukę jednego wariantu. Powinienem więc widzieć cyfrę 1 a zamiast tego w katalogu widzę 7 produktów. Wygląda na to, że PrestaShop nie sumuje ilości wariantów tylko wyświetla inną ilość? Dlaczego tak się dzieje? Jak to naprawić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewonta Posted February 15 Share Posted February 15 Witam, proszę o przesłanie screenów z wyjaśnieniem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amadek Posted February 15 Author Share Posted February 15 2 hours ago, Ewonta said: Witam, proszę o przesłanie screenów z wyjaśnieniem Proszę bardzo. Oto zrzuty ekranu z katalogu produktów którego realna ilość wynosi 1 (tylko jeden wariant jest w tej chwili w magazynie) oraz z wariantów produktu którego rzekomo mam 7 sztuk na stanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amadek Posted February 21 Author Share Posted February 21 Wygląda na to, że w bazie danych jest wprowadzona ilości przypisana do głównego produktu. Niestety nie da się zmienić, z poziomu panelu administracyjnego, ilości głównego produktu który ma warianty. I w ten sposób pojawia się błędna ilość. Jedyne rozwiązanie to ręczna edycja tych produktów w bazie danych. Co o tym sądzicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemex Posted February 21 Share Posted February 21 Ja bym na chwilę w Preferencje - Produkty - Stan produktów na chwile wyłączył Włącz zarządzanie magazynem + Zapisz, a po chwili ponownie włączył Magazyn aby magazyn i ilości się przeładowały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amadek Posted February 24 Author Share Posted February 24 (edited) Problemem są warianty produktu w bazie danych których atrybuty zostały usunięte. PrestaShop ma błąd który polega na tym, że jeśli usuwany atrybut (np. rozmiar XL) to nie są usuwane z bazy danych warianty produktów w rozmiarze XL. Ponieważ usunęliśmy Atrybut więc warianty się nie wyświetlają ani na stronie produktu ani w panelu administratora. Natomiast PrestaShop zlicza ich ilość do sumy towarów dostępnych w magazynie. Chodzi o wpis w tabeli stock_available . Potrzebny jest jakiś moduł który czyści bazę danych i szuka takie porzucone warianty produktów i je usuwa. Edited February 24 by Amadek (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
KevinThompson Posted February 24 Share Posted February 24 (edited) It is possible that PrestaShop counts variants separately. Check your warehouse settings. Edited February 25 by KevinThompson (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amadek Posted February 24 Author Share Posted February 24 1 hour ago, KevinThompson said: Możliwe, że PrestaShop zlicza warianty osobno. Sprawdź ustawienia magazynu. Ustawienia magazynu są prawidłowe. W poprzedniej wiadomości opisałem błąd: presta nie usuwa wariantów produktów o danych atrybucie (np. wszystkich produktów w rozmiarze XL), po usunięciu atrybutu (np. po usunięciu atrybutu rozmiar XL). Jestem pewny, że błąd ten występuje w wersji 1.7. Natomiast nie wiem czy występuje w nowej 8.2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts