Witam wszystkich.
Mam duży dylemat z wyborem hosingu. Od lat mam hosting w Home.pl jednak nigdy nie byłem z niego zadowolony, myślę więc o zakupie innego hostingu i przeniesieniu wszystkich stron z home.pl.
I teraz podstawowe pytanie czy będzie jakaś ogromna różnica jeśli kupię hosting od SiteGround a będę miał na nim Polskie strony i sklepy? Czy dla polskich stron ta odległość będzie miała bardzo duże znaczenie? Pytam tych którzy mają doświadczenie, sami mieli hositingi zarówna zagraniczne jak i Polskie i mogą podzielić się spostrzeżeniami.
Od lat zdania są podzielone jedni uważają ze hosting za granicą nie ma wpływu na prędkość o ile nie stoi w USA, a inni, że nawet jak jest w Niemczech to ma ogromny wpływ (w to akurat wątpię zwłaszcza że wielu polskich operatorów na tam właśnie serwery, a jak już ma znaczenie to nie takie by było zauważalne szczególnie jeśli ma się VPS'a)
Pytam głównie z powodu dużego przyrostu klientów z UK w ostatnim czasie i rozterki nad tym czy mieć dwa hostingi czy jeden VPS a dobry. Zależy mi na Cpanelu jednak nie znam w Polsce usługodawców którzy maja go w ofercie, jeśli znacie to podajecie namiary proszę. Cpanel jest też powodem dla którego skłaniam się najbardziej w stronę zakupu hositingu w UK i przeniesieniu tam wszystkich moich stron, choć mam jeden duży sklep na Presta i o niego się trochę obawiam.
Będę serdecznie wdzięczny za każdą opinię.
Pozdrawiam.