Jump to content
bopp

Error przy aktualizacji do 1.7.4

Recommended Posts

Aktualizuję sklep z 1.7.3.3 do 1.7.4 i pojawia się taki błąd

[Ajax / Server Error for action upgradeFiles] textStatus: "error " errorThrown:"Internal Server Error " jqXHR: " "

Co to może być?

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie po tym błędzie biała strona na sklepie i zapleczu , masakra :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, krzysiuus said:

Logi, logi... włączcie wyświetlanie błędów. 

Warning: require(/home/bmwzvxwf/www/config/../app/autoload.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/bmwzvxwf/www/config/autoload.php on line 33

Warning: require(/home/bmwzvxwf/www/config/../app/autoload.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/bmwzvxwf/www/config/autoload.php on line 33

Fatal error: require(): Failed opening required '/home/bmwzvxwf/www/config/../app/autoload.php' (include_path='.:/usr/local/php7.0/lib/php') in /home/bmwzvxwf/www/config/autoload.php on line 33

Share this post


Link to post
Share on other sites

W logach pokazuje co brakuje, więc na początek należy to zweryfikować na serwerze czy faktycznie nie ma wymaganego pliku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak zadziałało, upgrade poszedł aż miło. Warto jednak się przygotować robiąc backup, ponieważ w moim przypadku po wykonaniu aktualizacji okazało się że szablon nie działa poprawnie na 1.7.4.1.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 6.07.2018 o 8:49 AM, spooky79 napisał:

u mnie po tym błędzie biała strona na sklepie i zapleczu , masakra :(

U mnie odkładnie to samo, co teraz najlepiej robić? Mam na hdd zrobinę przed aktualizacją kopię bazy ręczną i plików. Co radzicie teraz zrobić jak nie mam dostępu do zaplecza ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale korzystałeś z najnowszej wersji 1 click upgrade 4 beta ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, YourObsession napisał:

Ale korzystałeś z najnowszej wersji 1 click upgrade 4 beta ?

Niestety nie, teraz dopiero przeczytałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zostaje wgranie nowej bazy i plików z wcześniej zrobionej kopii

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minut temu, YourObsession napisał:

To zostaje wgranie nowej bazy i plików z wcześniej zrobionej kopii

No i właśnie, w preście tego jeszcze nie robiłem. Pliki oczywiście przez ftpa to wiadomo, ale bazę jak najlepiej wgrać?

Tzn, nadpisać tą bazę czy wywalić, zrobić nową i wczytać?

Na razie wczytałem i bez problemu przeszło, teraz kopiuję pliki i przez FZ trochę to trwa. Także zobaczymy.

 

Edited by Mateo (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minuty temu, Mateo napisał:

No i właśnie, w preście tego jeszcze nie robiłem. Pliki oczywiście przez ftpa to wiadomo, ale bazę jak najlepiej wgrać?

Tzn, nadpisać tą bazę czy wywalić, zrobić nową i wczytać?

Na razie wczytałem i bez problemu przeszło, teraz kopiuję pliki i przez FZ trochę to trwa. Także zobaczymy.

 

Wgrałem i taka kaszana

image.png.2510828797f7ad480c3abdb92bc3c3e1.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 23.07.2018 o 3:21 PM, Mateo napisał:

Wrzuciłem

Dziękuję, działa. Tylko wykaszaniła  mia się polska czczionka

Pośpieszyłem się z tym działaniem. Wywaliło mi zdjęcia w atrybutach :( Kaszana.

Mam problem z przywracaniem ale może to temat na osobny post.

Dziwne bo zrobiłem kopie plików ftpem i dwa razy bazę z poziomu zaplecza.

Teraz zgodnie z instrukcją z zaplecza i mm wykaszaniony sklep v 1.7.3.2

Wg hosta wszytko jest z ich strony ok (no tak a co mają powiedzieć)  ale import w phpmyadmin przechodził extra, pliki na ftp też, robiłem to kilka razy i cały czas ten sam efekt.

image.thumb.png.ef6cee19dc1410c8a94fe6693fd62980.png

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nawet nie mogę zrobić aktualizacji. Coś jest nie tak ale nie wiadomo co 

Parametry wymagane: Napraw proszę następujące błędy

Parametry opcjonalne: Tak

Prawa dostępu ustawione na 777

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Mateo czy tworzyłeś bazę danych od nowa i później import z backupu? Wygląda jak problem z ustawieniem Collation, powinno być utf8_general_ci.

Problem z pozycjami w menu po lewej wynika pewnie z tego, że są to pozycje z modułów, które jeszcze nie hulają na nowym adminie - przynajmniej tak było w moim przypadku. W swomi przypadku ręcznie wyłączyłem te pozycje i przeniosłem do szybkiego menu.

 

@maksww musisz chyba wyłączyć jeszcze pamięć podręczną. Możesz pokazać cały zrzut ekranu z testem parametrów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@hubert,

bazę zostawiłem tą co była, natomiast wyczyściłem tabele w tej bazie (musiałem robić to dwa razy bo zawsze coś zostało) a potem do tej bazy wczytałem plik z backupu i przeszło bezbłędnie. Tak właśnie był ustawiony "UTF-8"  Z kolei pozycje menu wysypują się nie na nowym adminie czyli po aktualizacji do nowszej wersji  tylko po próbie przywrócenia PS z backupu (ten co działał 2.7.3.2)

 

Aktualnie mam tak że przywróciłem folder PS i bazę PS zlecając adminowi z  hostingu bo inaczej nie dało rady tego przywrócić na już.
Jestem z nimi w porozumieniu aby wykonać taki test przywracania jeszcze raz ponieważ chcę mieć pewność że w razie W da się to zrobić i wiedzieć po której stronie jest błąd.

Dla mnie jest to nie normalna sytuacja i uważam że taka prosta czynność powinna działać. Dodatkowo zrobię kopię bazy z samego phpmyadmina.

Może coś jeszcze macie pomysły ?

 

 

.

Edited by Mateo
korekta błędów (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Mateo czyli teraz możesz normalnie pracować ale chcesz przejść przez scenariusz przywracanie strony raz jeszcze aby wiedzieć jak reagować?

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, hubert napisał:

@Mateo czyli teraz możesz normalnie pracować ale chcesz przejść przez scenariusz przywracanie strony raz jeszcze aby wiedzieć jak reagować?

Tak dokładnie. Bo aktualnie robienie nie działającej kopii to jakiś nonsens.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na jakim hostingu trzyma Pan sklep? U mnie w panelu admina (serwera) jest możliwość zrobienia kopii na żądanie, która mnie uratowała. Wykonywana jest kopia plików oraz bazy, więc przywrócenie po nieudanej aktualizacji to było dosłownie 5min z restartem maszyny. Może warto rozważyć taki hosting żeby nie być zależnym od adminów? Co do samej aktualizacji presty to u mnie bezpowrotnie rozsypał się sklep po aktualizacji przez 1 click upgrade w wersji 3.x.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, hubert napisał:

Na jakim hostingu trzyma Pan sklep? U mnie w panelu admina (serwera) jest możliwość zrobienia kopii na żądanie, która mnie uratowała. Wykonywana jest kopia plików oraz bazy, więc przywrócenie po nieudanej aktualizacji to było dosłownie 5min z restartem maszyny. Może warto rozważyć taki hosting żeby nie być zależnym od adminów? Co do samej aktualizacji presty to u mnie bezpowrotnie rozsypał się sklep po aktualizacji przez 1 click upgrade w wersji 3.x.

Call me Mateo :)

Akurat mam Seohost wybrany na dyskach SSD. Ogólnie jestem zadowolony, mają dość szybki support mailowy i tel. Ceny jak na SSD też mają ciekawe i żadnych ograniczeń. Za to przywracanie do 3ch dni mają za 50 netto. Wiem tu jest haczyk ale po za tym nie miałem żadnych problemów.

Tu jest też Tworzenie backupu ale mało wg mnie mało opcji

image.png.c7f9b397ca45333fe9f75d69ce6bb2fe.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 15.07.2018 at 4:59 PM, offroader said:

zaktualizujcie moduł upgrade do wersji 4.0 (beta3) : http://github.com/PrestaShop/autoupgrade/releases/

 

 

Generalnie u mnie ten sposób zadziałał i zrobiło mi update do najnowszej wersji (w końcu!). Niestety nie zabezpieczyłem szablonu, wysypało go i muszę od nowa robić upgrade :D ale problemów ze zdjęciami/czcionkami nie miałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@thehurricane a jak zabezpieczyć szablon?

Chodzi o wyeksportowanie szablonu z zaplecza dodatkowo po za kopiowanie plików przez FTP ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
53 minutes ago, Mateo said:

@thehurricane a jak zabezpieczyć szablon?

Chodzi o wyeksportowanie szablonu z zaplecza dodatkowo po za kopiowanie plików przez FTP ?

 

 

ja akurat pracuje na szablonie podstawowym, więc on jest nadpisywany przy każdym updacie (chyba, że zaznaczę żeby nie nadpisywał szablonu domyślnego - niestety własnie o tym zapomniałem:P) natomiast jeśli masz inny szablon to nie ma się co martwić, nic nie powinno się z nim stać.

 

ALE i tak polecam posiadanie kopii plików, tak jak napisałeś przez FTP wystarczy ;), oczywiście pliki strony plus backup bazy danych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Mateo i presta daje radę na współdzielonym hostingu? Ja miałem problemy z wydajnością na współdzielonym. Nie chcę robić reklamy żadnej firmie, ale jeśli kiedyś szukałbyś innego miejsca na sklep to zapraszam do sprawdzenia rozwiązań typu cloud (gwarantowane zasoby, skalowalność, backupy w locie, dużo lepszy poziom obsługi technicznej - większość tematów rozwiązywałem na czacie) - acz jest to nieco droższe rozwiązanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

Cookies ensure the smooth running of our services. Using these, you accept the use of cookies. Learn More