Jump to content
  • 0
Marketer

Problem z konfiguracją domen - multistore

Question

Witam,
Korzystam z Presty 1.6 i multistore. Przyjmijmy 2 domeny: domena1.pl i domena2.pl.
Domena1.pl stanowi sklep główny. Domena2.pl zaś jest przekierowana na katalog z domena1.pl i tworzy 2 sklep - całkiem inna branża.
Wpisując w pasku adresu domena1.pl lub www.domena1.pl, następuje wczytanie właściwego sklepu. To samo tyczy się domena2.pl. Tutaj wczytuje się także właściwy sklep. Schody zaczynają się, gdy wpisujemy www.domena2.pl. Wówczas następuje przekierowanie na domena1.pl.
Gdzie popełniłem błąd? Czy ktoś kojarzy, co może być przyczyną?

Dodam jeszcze, że Google search console także burzy się z identyfikacją "domena2.pl". Coś jest ewidentnie nie tak.
Ważne tutaj może się okazać, że oba sklepy są na SSL-ach.

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Na forum było to opisywane kilka razy, jak za pewne dobrze wiesz domena2 wskazuje na folder z prestą i tylko ona jest skonfigurowana do wyświetlania sklepu 2, natomiast wszystkiej jej subdomeny wskazują na folder domeny czy de facto na sklep 1, dlatego dla sklepu 2 musisz dodać również subdomeny czyli podajesz kolejny url z www na początku w konfiguracji adresu dla sklepu 2.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Cześć,
Dzięki za szybką odpowiedź endriu107 :)

Mam 2 pytania:
1. Piszesz, że mam dodać wszystkie subdomeny... Tylko, że wg tego, co piszesz tu by się przydało bardziej coś w stylu "catch all", niż specyfikowanie domen. Co jeśli ktoś napisze np. wwww.domena2.pl lub wwe.domena2.pl? Tak można w nieskończoność przewidywać, prawda? :) Wówczas przekieruje znowu na drugi sklep, co może być dla niego zaskoczeniem :) Oczywiście, że świat się od tego nie zawali, ale czy nie ma innej opcji?
2. Co z SSL? W adresach URL w konfiguracji multistore ( Ostateczny adres URL ) pokazuje mi adresy, jako "http://", a nie "https://". Czy to normalne, czy coś źle skonfigurowałem? Co prawda sklepy działają prawidłowo, ale jeśli jest coś nie tak z konfiguracją to może objawia się to negatywnie w innej sytuacji, z której nie zdaję sobie na obecną chwile sprawy. Próbowałem dopisać "https" w polu "Domena", ale "nic mądrego" z tego nie wychodziło w ostatecznym adresie URL.

Dzięki i pozdrawiam.

EDIT:
3. W Google Search Console mogę dodać wszystkie warianty witryny z wyjątkiem https://www.domenaX.pl (bez www można). Tyczy się to zarówno domeny głównego sklepu, jak i wszystkich sklepów dodatkowych. Dodam jeszcze, że mam tutaj na myśli, że dla https z dodanym www nie widzi kodu analytics, jakby go nie było. W pozostałych 3 przypadkach mogę weryfikować po kodzie Analytics. Orientujesz się, co może być przyczyną?
 

Edited by Marketer
Dodatkowe pytanie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×