Jump to content
Krzysiek91

Problem z przekierowaniem domeny

Recommended Posts

Witam,

 

Próbujemy przekierować domenę na serwer nazwa.pl. Przekierowaliśmy ją poprzez panel klienta active admin, jak i na Preście. W trzeciej rubryce generowania URL o nazwie URL bazowy wpisaliśmy katalog, w którym jest przechowywany sklep z tym że wpisaliśmy tam /sklep a nie /sklep/. Obecnie nie możemy się nawet zalogować do PA w Preście, zaś strona logowania jest "wybielona". Jak można to odwrócić by przekierować poprawnie ?

 

Screen 1 - informacja jaka pokazuje się na stronie docelowej (www.osmykontynent.pl) post-1437736-0-54951900-1508166959_thumb.jpg

Screen 2- strona logowania do Panelu Administracyjnego post-1437736-0-32541200-1508167055_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może zacznij od tego na jakiej domenie ma sklep działać, na osmykontynent.pl czy na osmykontynent.pl/sklep/ ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na domenie osmykontynent.pl bez "sklep" ale wedle jednego z tutoriali na Youtube w rubryce URL bazowy należy wpisać ścieżkę do serwera. Jaki jest problem z tym przekierowaniem? Czy to normalne, że nie działa PA jak się przekierowuje domena?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj w phpMyAdmin,

w tabeli PREFIX_shop_url zmień zawartość pola physical_uri na "/",

wyczyść cache sklepu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, spróbuje.  Czy to powinno przenieść serwer na domenę? Bo nie wiem czy to jeszcze czas oczekiwania na konfiguracje czy po prostu źle się skonfigurowała domena. Spróbuje to zmienić w phpAdmin (czy to jest w ftp? Czy może gdzieś indziej?)

Ok, już wiem jak wyczyścić pamięć podręczną sklepu, ale najgorzej, że  nie mogę zalogować się do PA w Presta, czy to jest normalna sytuacja podczas przenosin? Jakie są sposoby na to, żebym mógł odzyskać hasło (niestety, ale nie dochodzą do mnie e-maile mimo prośby o reset hasło)?

Edited by Krzysiek91

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj w phpMyAdmin,

 

w tabeli PREFIX_shop_url zmień zawartość pola physical_uri na "/",

 

wyczyść cache sklepu

Już tą akcję wykonałem w phpMyAdmin. Jednak pokazuje się nowy komunikat błędu- screen w załączniku: post-1437736-0-89625800-1508261520_thumb.jpg

Co teraz należy wykonać by się tego pozbyć? Dlaczego dostęp jest zabroniony? (wsuz10 to login na phpAdmin)

Czy wyczyszczenie pamięci podręcznej pomoże?

Edited by Krzysiek91

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sama zmiana wartości pola nie powinna spowodować takiego błędu.
Zmieniałeś może nazwę użytkownika bazy i/lub hasło dostępu? Jeżeli tak to wpisz te dane do pliku /config/settings.inc.php

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, to hasło było zmieniane, bo nigdy wcześniej tam się nie logowałem i nie wiedziałem gdzie je sprawdzić.

Ok, czyli na ftp jest "config" i tam podmieniłem plik "settings.inc.php" z hasłem, które wprowadziłem do bazy danych.

Komunikat się zmienił na następujący błąd: 

post-1437736-0-50123700-1508269435_thumb.jpg

 

Jaka może być przyczyna powyższego błędu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co wpisałeś do pola physical_uri? Powinien tam być jeden znak / .

Włącz debugowanie błędów, w pliku /config/defines.inc.php define('_PS_MODE_DEV_', false); zmień na  define('_PS_MODE_DEV_', true);

Usuń cache sklepu (przez ftp):
    - plik /cache/class_index.php;
    - wszystkie foldery z /cache/smarty/cache, plik index.php zostaw
    - wszystkie foldery z /cache/smarty/compile, plik index.php zostaw

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak,w polu physical url zostało tylko "/"

 

Słyszałem, że debugowanie błędu powinno odnaleźć przyczynę błędu 500. Też się nad tym zastanawiałem. 

Czyli tylko plik/cache/class_index.php usunąć a co do reszty- cache/smarty/cache i cache/smarty/compile wszystko usunąć poza plikami index.php?

Ok, to zrobię tak dzisiaj i dam znać jaka sytuacja :-) Dzięki :).

Edited by Krzysiek91

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tam są dziwne pliki template_flush, które - o zgrozo- mają 0 B i nawet nie można ich ściągnąć i przejrzeć. Czy je też usunąć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podczas edycji pliku setting zrobiłeś błąd, popraw go, i nie pokazuj publicznie co masz w tym pliku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie, sam byłem przerażony jak to zobaczyłem. Błąd już naprawiałem (chciałem właśnie edytować posta i usunąć ten felerny screen) natomiast pojawił się niestety kolejny błąd:

post-1437736-0-66285500-1508327753_thumb.png

 

Czy macie pomysł jakiego rodzaju to błąd i co jest w stanie go naprawić?

Czytam na internecie co to za błąd i jakie ma przyczyny. Czy to oznacza, że w 1 linijce pliku settings.inc.php jest błąd, którego efektem jest problem w linijce 428 w pliku shop.php w folderze classes/shop? Jeżeli to co pisze jest prawdą, to błąd jest w linijce pierwszej, czyli:

 

<?phpdefine('_DB_SERVER_', 'sql.****.*****.pl');
 
Czy w dobrym kierunku podążam? Czyli, że jest błąd w tej oto linijce rozpoczynającej kod? Może powinno być "<?php define(" ?
Edited by Krzysiek91

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłeś tą spacje i dalej masz błąd? Czy nie zrobiłeś spacji? Spacja musi być.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Plik settings.inc.php powinien wyglądać mniej więcej tak:
 

<?php
define('_DB_SERVER_', 'localhost');
define('_DB_NAME_', 'nazwa_bazy');
define('_DB_USER_', 'user');
define('_DB_PASSWD_', 'haslo');
define('_DB_PREFIX_', 'ps_');
define('_MYSQL_ENGINE_', 'InnoDB');
define('_PS_CACHING_SYSTEM_', 'CacheMemcache');
define('_PS_CACHE_ENABLED_', '0');
define('_COOKIE_KEY_', '4eew3lpfeofgfg47BjjWJKKDIiXJnxxYxSSlsklasdlaslk*yTT6YmQg');
define('_COOKIE_IV_', 'VIjhqwUY');
define('_PS_CREATION_DATE_', '2017-08-07');
if (!defined('_PS_VERSION_'))
    define('_PS_VERSION_', '1.6.1.9');
define('_RIJNDAEL_KEY_', 'WyC3PwqjjkjkqYYYkkYKHk&sOIsasdff');
define('_RIJNDAEL_IV_', 'KJjjhq7hjdPIereeYYhhrYTa');


Porównaj ze swoim
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem spacje, wgrałem plik, jeszcze dla pewności pobrałem go i sprawdziłem, w pierwszej linijce dalej jest błąd, tak wynika z komunikatu na domenie. 

 

<?php define('_DB_SERVER_', 'sql.****.*****.pl');

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jaki sposób masz kodowany ten plik? Ustaw na UTF-8 bez BOM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Plik jest kodowany w UTF-8 . A jak się kończy 1 linijka Znakiem ";" to przed kolejnym "define" jest jakiś znak, tzn. spacja lub enter? Bo u mnie w notatniku ten plik wyświetla się ciurkiem i generalnie między ";" a "define" nie ma żadnych znaków, np. spacji. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, otworzę ten plik w notepad++ . Niemniej jednak, ze strony internetowej wynika, że błąd jest w pierwszej linijce kodu php? Czy na pewno to wynika z tego komunikatu?

 

Otworzyłem ten plik w NotePad, sprawdzam kodowania i mam opcje "UTF-8" albo "UTF-8(bez BOM)".

Zapisać w UTF-8 (bez BOM) i wgrać ?

 

Dobrze, wgrałem plik zakodowany w "UTF-8 (bez BOM)" . Okazuje się, że błąd zniknął, na domenie pojawia się sklep, dodatkowo można zalogować się do PA. Wielkie dzięki Atomek :) . Tym razem jednak pojawia się nad czarną kreską informacja o dwóch błędach związanych z mailchimp:

 

Czy wiece co te dwie linijki na górze oznaczają? :)

 

post-1437736-0-46657700-1508342560_thumb.jpg

Edited by Krzysiek91

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

Cookies ensure the smooth running of our services. Using these, you accept the use of cookies. Learn More