Jump to content
Ewa1234

Problem z filtrami nawigacyjnymi po kliknięcie wstecz

Recommended Posts

Witam,

 

Po wybraniu określonych filtrów z bloku nawigacyjnego na sklepie, wyskakują prawidłowe produkty i wszystko jest ok. Mój problem zaczyna się w momencie gdy wejdę w dowolny produkt i kliknę wstecz by powrócić do wybranych produktów. Filtry się kasują i znowu pojawiają się wszystkie produkty z danej kategorii. Poniżej link do przykładowej kategorii w moim sklepie:

http://angelgold.pl/113-pierscionki

 

Jest to uciążliwe w momencie gdy wybierze się np pierścionki ze srebra. Wejdzie się w konkretny produkt i chce się powrócić do szukania. Znowu trzeba ustawić filtr na srebro bo niestety ale już pojawiaj się pierścionki wszystkich prób. Myślę że jest to bardzo zniechęcające dla klienta. Czy ktoś zna rozwiązanie problemu? Od czego jest to zależne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, czy udało się rozwiązać ten problem? Mam dokładnie taką samą sytuację i zaczyna mnie to denerwować. Co ciekawe jak kliknę jakąś wartoś na filtrze(np producent) to po powrocie nie mogę nawet rozwinąć tego filtra - w adresie pojawia się dodatkowy #(mojsklep.pl/kategoria#/). Muszę ręcznie usuwać hasha z adresu, żeby filtry zaczęły działać prawidłowo)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

Cookies ensure the smooth running of our services. Using these, you accept the use of cookies. Learn More