Harrry Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 Witajcie, Czy znacie może jakieś narzędzie do zgrania np. wszystkich opisów meta i tytuł a potem poprawę ich i wgranie już poprawionych. Ze zgraniem nie ma żadnego problemu ale jak wgrać wszystkie poprawione by nie klikać w każdy produkt z osobna. Nie chcę też modułu/oprogramowania do automatycznego generowania meta opisów i meta tagów. Wolę sam je wszystkie napisać Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_com Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 Importem CSV możesz wgrać m.in. takie dane do produktu: Meta-tytuł Słowa kluczowe meta Opis meta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harrry Posted November 22, 2016 Author Share Posted November 22, 2016 (edited) W jaki sposób można wykonać takie działanie w prestashop 1.6.0.9 ? Tylko mam nadzieje że wszystkie naraz a nie pojedynczo. Ok znalazłem import csv jakoś mam złe wspomnienia z takimi importami Pytanko, Czy jak np. bede miał pola meta i opis meta i oczywiście pole z linkiem to zmienione zostaną tylko te kolumny ? Edited November 22, 2016 by Harrry (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 Zmienione zostaną tylko kolumny zmapowane, inne pozostają takie jakie są. Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_com Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 http://doc.prestashop.com/display/PS16/CSV+Import+Parameters Czy jak np. bede miał pola meta i opis meta i oczywiście pole z linkiem to zmienione zostaną tylko te kolumny ? Tak, tylko te. A po co pole z linkiem? Jak już masz strony pewnie u googla poindeksowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harrry Posted November 22, 2016 Author Share Posted November 22, 2016 w sensie pole z linkiem, który nie będzie zmieniony by system mógł jakoś zindyntefikować jaki produkt ma zmienić dobrze myślę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 Do tego stosuj ID produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_com Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 Do tego stosuj ID produktu. Lub indeks produktu (pole reference), ale musi być niepowtarzalny dla wszystkich produktów. Dlatego lepiej użyć ID Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harrry Posted November 22, 2016 Author Share Posted November 22, 2016 (edited) Aha ok to robię test. Super zadziałało i to poprawnie Teraz mam pytanie, w imporcie csv presty są różne pola do zimportowania. mnie interesujeą: - tagi - opis meta - meta tytuł słowa kluczowe meta widoczne są tylko przy imporcie gdzie je znajdę dodając produkt? Nie widzę czegoś takiego. Czy te "słowa kluczowe meta" generują się same ? i czy mają duży wpływ na pozycjonowanie ? Edited November 22, 2016 by Harrry (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_com Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 "słowa kluczowe meta" to stara "zaprzeszłość" w bazie presty i w imporcie csv. Googiel już tego nie uwzględnia indeksując strony, dlatego i w preście w panelu produktu zostało to pole wywalone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harrry Posted November 22, 2016 Author Share Posted November 22, 2016 (edited) ok. a jeśli je dodam w pliku csv mimo że ich nie ma w panelu produktu to czy w kodzie się pojawią ? To jeszcze jedno niektóre produkty ( np. aparaty ktg) mam przypisane do kategorii np. aparaty ktg i ok bo do tej kategorii należą. Tylko dlaczego niektóre mają jeszcze zaznaczone w powiązanych kategoriach "kategorie" i "aparaty ktg" które znajdują się w tych kategoriach. Teraz, które przypisanie jest prawidłowe zaznaczone "kategorie" + "aparaty ktg" czy ma być odznaczone "kategorie" i zaznaczone tylko "aparaty ktg" Może ma to wpływ na pozycjonowanie itp. Edited November 22, 2016 by Harrry (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_com Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 Jeśli w Twoim szablonie w sekcji <head> jest: {if isset($meta_keywords) AND $meta_keywords} <meta name="keywords" content="{$meta_keywords|escape:'html':'UTF-8'}" /> {/if} to się pojawią w kodzie strony. Tylko pytanie "Po co?" skoro: https://support.google.com/webmasters/answer/79812?hl=pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harrry Posted December 15, 2016 Author Share Posted December 15, 2016 A po jakich dokładnie aspektach mówisz ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sasni Posted December 19, 2016 Share Posted December 19, 2016 Bez klikania w każdy produkt masowo używam tego rozwiązania https://www.prestashop.com/forums/topic/185401-free-script-prestools-suite-mass-edit-order-edit-and-much-more/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts