Jump to content

Jednostki miar

miccom

Recommended Posts

Cześć.

Potrzebuję zmodyfikować jeden z elementów :)

Przy wyświetlaniu kary produktu wyświetla się np. : 200 produkty

Chciałbym wprowadzić taki podział, aby dla niektórych elementów ( np. zaznaczonych w bazie danych jako itemID == 1) pokazywać metry bieżące ( mb ) lub dla itemID == 2  metry kwadratowe ( m2 ) itd. dla sztuk.

Sznupię  w w kontrolerze ProductControler.php i w product.tpl ale nie wiem jak sie do tego zabrać.

Pomoże mi ktoś z Was rozkminić ten element?

Proszę o pomoc.

Michał Marcak 

Czyli jak rozumiem chodzi o to żeby zamiast "sztuk" pokazywało się "mb.", itd.

Ja bym to zrobił tak, że jak produkt ma podaną jednostkę to w tym miejscu ją wyświetlamy, a jeżeli nie ma to "sztuk". Czyli to by tylko wymagało zmian w szablonie, bez rozgrzebywania kontrolerów.

Wyświetlanie jednostki przy ilościach w product.tpl wykonuje ten kod:

<span id="pQuantityAvailable"{if $product->quantity <= 0} style="display: none;"{/if}>
            <span id="quantityAvailable">{$product->quantity|intval}</span>
            <span {if $product->quantity > 1} style="display: none;"{/if} id="quantityAvailableTxt">{l s='Item'}</span>
            <span {if $product->quantity == 1} style="display: none;"{/if} id="quantityAvailableTxtMultiple">{l s='Items'}</span>
          </span>

Jest mały problem jeśli mamy sklep multilang i używamy jednostek typu "bla bla", a nie ISO, np. sztuka, bo pole w produkcie nie jest multilang. Ale jako tłumacza możemy wykorzystać smarty:

<span id="pQuantityAvailable"{if $product->quantity <= 0} style="display: none;"{/if}>
            <span id="quantityAvailable">{$product->quantity|intval}</span>
            <span {if $product->quantity > 1} style="display: none;"{/if} id="quantityAvailableTxt">{if $product->unity == m2}m<sup>2</sup>{elseif $product->unity == "szt" && $lang_iso == "en"}pcs{elseif $product->unity == "szt" && $lang_iso == "de"}Stk{else}{$product->unity|escape:'html':'UTF-8'}{/if}</span>
            <span {if $product->quantity == 1} style="display: none;"{/if} id="quantityAvailableTxtMultiple">{if $product->unity == m2}m<sup>2</sup>{elseif $product->unity == "szt" && $lang_iso == "en"}pcs{elseif $product->unity == "szt" && $lang_iso == "de"}Stk{else}{$product->unity|escape:'html':'UTF-8'}{/if}</span>
          </span>

Przy okazji dorzuciłem "uśliczniacz" jednostki miary z górnym sufiksem, czyli m2.

W product-list.tpl też możemy rozwinąć wodze naszej fantazji :) w tym temacie, tylko zmienna jest {$product.unity}.

Edited by e_com (see edit history)
  • Like 1

• 3 months later...

Mam część towaru na metry, a część na sztuki, jak uzależnić jednostki, w jakich plikach i z jakimi tabelami w bazie. Domniemam, że chodzi o product.tpl i kolumnę unity w tabeli product. Ale nie wiem, jak zrobić taki warunek w kodzie. Pomóżcie, proszę, bo nie wiem, jak się do tego zabrać.

To może ja dorzucę też od siebie mały problem z jednostkami.

Mam obecnie sklep postawiony na wersji 1.5.4.1 i do tego w Multistore (bez wersji językowych i innych walut niż podstawowa). Ma za to moduł integrujący z programem magazynowym, który tworzy 4 rodzaje cen przy produkcie (detal + 3 ceny dodatkowe hurt 1, detal -10%, detal -15%). Wszystko oparte na grupach klientów, którzy mają przypisaną odpowiednią grupę cenową.

Jak teraz wprowadzić informacje o tym, że np sznurek jest sprzedawany na metry. Pole unity będzie działać prawidłowo jak wprowadzę też cenę poprawną. Tyle, że w tym przypadku nie mogę tego zrobić ze względu na 4 poziomy cenowe.

Macie jakiś pomysł jak to rozwiązać ?