Jump to content

Problem z szablonami wiadomości

deeluxe666

Recommended Posts

Mam następujący problem z Presta:

Zakupiłem w serwisie themeforest szablony e-maili do Presta. Były tylko w języku angielskim, ale pomyślałem, że wgram je i przetłumaczę. Wersja Presty się zgadała 1.6.1.5

Zrobiłem wszystko wg. załączonej instrukcji czyli folder z plikami html/txt wgrałem do:

themes/mojszablon/mails/pl

oraz plik mail.php do classes. Wyczyściłęm też cache zgodnie z instrukcją. 

Po podmianie plików zrobiłem test i maile systemowe po złożeniu próbnego zamówienia przychodzą już na nowych szablonach, tyle, że po angielsku.

Następnie z poziomu panelu administracyjnego wszedłem do:

Lokalizacja > Tłumaczenia > Tłumaczenia wiadomości email

i tam chciałem szablon po szablonie tłumaczyć. 

i tu pojawił się problem. Po zmianie choćby jednej literki i zapisaniu zmian wszystko się wysypuje. Po złożeniu zamówienia 500 error. Włączyłem opcję, aby podejrzeć co to za błędy i wygląda to tak:

Fatal error: Uncaught --> Smarty Compiler: Syntax error in template "/home/domains/mojsklep.pl/public_html/themes/mojszablon/mails/pl/preparation.html" on line 2 "<!--{include file='.htmlheader.html'}-->" - Unexpected "&" <-- thrown in /home/domains/mojsklep.pl/public_html/tools/smarty/sysplugins/smarty_internal_templatecompilerbase.php on line 2

i mogę ruszyć choćby jeden szablon który nie jest istotny nawet w danej chili to i tak w czasie testów się rozsypuje. Sypie błędami wtedy zarówno z preparation.html, order-conf.html itd

W komunikacie o błędach wymieniony jest plik header.html Szablony które kupiłem tak są zbudowane, że są osobne pliki header.html oraz footer.html i reszta plików z szablonami do których ładują się te nagłówki i stopki.

Zrobiłem inny test i połączyłem wszystkie pliki. Tzn. do pliku szablonu np. order-conf.html dokleiłem nagłówek oraz stopkę w edytorze html na kompie oraz skopiowałem do folderu z szablonami. Wtedy błędy już nie wyskakiwały, ale gdy chciałem zrobić tłumaczenie w:

Lokalizacja > Tłumaczenia > Tłumaczenia wiadomości email

to po wybraniu danej wiadomości nie ma nic tylko biało. 

Czy wie ktoś co to może być za problem lub potrafi jakoś pomóc?