sliw Posted April 15, 2016 Share Posted April 15, 2016 Znów muszę prosić o pomoc forumowiczów. Sklep z dużym ruchem oparty o presta 1.6.0.15 stojący na duuużym dedyku. Po 20 miesiącach bezawaryjnej pracy nagle jednego dnia zaczął zapychać połaczenia na serwerze www. Zapychać w sense takim ze w statusie serwera apache bardzo dużo: GGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG czyli "G" Gracefully finishing nie zamykanych połączen od strony presty.... otwiera połączenie i go nie zamyka. Wyłączyłem po kolei wszystkie moduły z poza prestowych , nie pomaga. Na tą chwile zastosowałem opcję ubijania wszystkich które wiszą ponad 30 sekund. Ale wpływa to na komfort dzialania. W podglądzie bieżącym tylko widzę że to php. W jaki sposób spróbować wyśledzić jaki to moduł/proces presty powoduje takie zamieszanie. Bez takiego zabezpieczenia po pół h wszystko się zapycha. Mam dostęp do roota, i do wszelkich logów , proszę Was o jakąś podpowiedź gdzie szukać Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted April 15, 2016 Share Posted April 15, 2016 czy związane jest to z ruchem na sklepie? tj. im większy ruch, tym większy problem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sliw Posted April 15, 2016 Author Share Posted April 15, 2016 Tak i nie mały ruch poniżej 50 online nie powoduje jakiś większych problemów. Jednak jak już mam 250 - 300 to niestety odpowiednio więcej jest problemu. Próba włączenia cashu powoduje wręcz zapchanie całości w kilka min ( zamiast pomagać przeszkadza) na tą chwilę najlepiej bez chasowania i bez pamięci podręcznej ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatak Posted April 16, 2016 Share Posted April 16, 2016 to sie stalo po aktualizacji do najnowszej 1.6.1.5? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sliw Posted April 16, 2016 Author Share Posted April 16, 2016 Przepraszam pomyliłem u góry, mam wersje 1.6.0.11 nie 15. ale nie podnośiłem jej teraz do 1.6.1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sliw Posted April 18, 2016 Author Share Posted April 18, 2016 Wygrzebałem wg dat i godzin ze godzinę przed rozpoczęciem zamulania sklepu, nastąpiło włączenie i uruchomienie opcji WŁĄCZ ZWROTY. miało to miejsce ok godziny 7:30 - sklep zaczął zamulać godzine później. A potem wyłączyłem tą opcję .... do tej pory jest nie aktywna......... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 Ale mimo wyłączenia sklep nie przestał zamulać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sliw Posted April 18, 2016 Author Share Posted April 18, 2016 (edited) NO niestety nie .... Nie mam pewności czy "błedy w apachu" - G- nie były też wczesniej ale na pewno wszystko chodziło jak złoto , nic nie dzialo sie od kilkunastu miesięcy.... Nagle o 9:00 amen. Wyłączenie opcji nie pomogło. NIe wiem jak sprawdzić tą opcję połczeń G we wszystkich logach tylko jako php. Panowie z serwerowni tłumaczą to tylko błedem skryptu i fakt serwer sam chodzi jak zegarek... Edited April 18, 2016 by sliw (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts