alano3city Posted September 9, 2015 Share Posted September 9, 2015 Hej! Oczywiście zainstalowany mam darmowy moduł "Europejski numer VAT" i pojawia się problem z walidacją. Walidacja wymaga podania prefiksu przed numerem, a jako, że mój sklep będzie tylko krajowy, prefiks ten jest niepotrzebny. Presta jest w wersji najnowszej. Macie jakiś pomysł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
alano3city Posted September 9, 2015 Author Share Posted September 9, 2015 Okazało się, że miałem włączone sprawdzanie VAT-u przez usługę Webservice, odchaczyłem i jest tak jak chcę. Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yabber Posted September 9, 2015 Share Posted September 9, 2015 Taaa, teraz to na pewno masz dobrze. Wszystkim klientom będziesz bez vatu sprzedawał. Skoro, jak piszesz masz sklep krajowy, to po co ci moduł "Europejski numer VAT"? Wiesz do czego jest ten moduł? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
alano3city Posted September 9, 2015 Author Share Posted September 9, 2015 ojej to co wtedy zrobić ? odinstalować ten moduł bo jest niepotrzebny, a jak ustawić pole NIP dla firmy?? Widziałem, że jak się wchodzi w kraje i edycję no tutaj Polski, to jest do wybrania nip, ale w formularzu pojawia się jakiś DIN czy coś takiego, Helpppp! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yabber Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 Moduł "Europejski numer VAT" służy do obsługi wewnątrzwspólnotowego nabycia w państwach UE. Przepisy podatkowe przy tego typu nabyciu zezwalają w jednym kroku księgowania naliczyć VAT i go odliczyć, a więc klient dokonuje zakupu z podatkiem VAT 0%. Natomiast aby mieć w preście pole NIP dla krajowej sprzedaży należy NIC nie robić. Pole to jest cały czas w standardowej konfiguracji. Jedynie na formularzu rejestracji klienta jest ukryte, a odkrycie pola następuje po wpisaniu danych w pole "Firma". 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
alano3city Posted September 10, 2015 Author Share Posted September 10, 2015 Ok, dzięki za wyjaśnienie, narzuciłem display block dla pola z NIP-em żeby było zawsze widoczne i jesteśmy w domu. Ten motyw z ukrywaniem jest słaby, wiesz jacy ludzie są... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts