Jump to content
Cunn

Default Theme Prestashop 1.6 - Modyfikacja

Recommended Posts

Hej

 

Jestem początkujący. Próbowałem modyfikować stronę (rozciąganie banneru). W efekcie nie udało się, a zdjęcia/kolumny, które zaznaczyłem w dołączonym pliku (1 i 2) zniknęły. Jak je przywrócić?
 

post-776634-0-46581100-1395692681_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

wszystko zależy w jaki sposób to modyfikowałeś, możesz to po krótce opisać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej

 

Jestem początkujący. Próbowałem modyfikować stronę (rozciąganie banneru). W efekcie nie udało się, a zdjęcia/kolumny, które zaznaczyłem w dołączonym pliku (1 i 2) zniknęły. Jak je przywrócić?

 

Witam,

 

ja powstawiałem swoje zdjęcia i swoje linki w module Theme poprzez wyrzucenie tych zdjęć i tych linków, lae podmieniły mi się tylko 2 zdjęcia i 2 linki a pozostałe nie o co chodzi ? Mój sklep to eurotorebki.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkie obrazki tematu "default-bootstrap" można zmodyfikować poprzez moduł "Theme configurator".

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak można zmienić kolory pasków i stopki w prestashop 1.6 w default theme?

próbowałam przez podmianę obrazków znalezionych w folderze themes/default-bootstrap/img ale w ten sposób mogę zmienić tylko górny pasek stopki, reszta bez zmian

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak można zmienić kolory pasków i stopki w prestashop 1.6 w default theme?

próbowałam przez podmianę obrazków znalezionych w folderze themes/default-bootstrap/img ale w ten sposób mogę zmienić tylko górny pasek stopki, reszta bez zmian

zrobisz to za pomocą styli css

 

global.css linia 5279

header .nav {
background: #333333;
}

następnie linia 6780+

.footer-container {
background: url(../img/footer-bg.png) repeat-x #333333;
}

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkie obrazki tematu "default-bootstrap" można zmodyfikować poprzez moduł "Theme configurator

Zadziałało, ale tylko w polskiej wersji. Natomiast w angielskiej nie. Stąd moje pytania:

1. Czy muszę stworzyć nowe 'zaczepy' do wersji angielskiej strony?

2. Czy przy każdej modyfikacji w polskiej wersji strony, będę musiał powtarzać te same czynności w angielskiej, albo innych językach jeśli dodam kolejne ? :/ 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy jest szansa ustawienia homeslidera tak by dopasowywał się i wypełniał okno przeglądarki? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zadziałało, ale tylko w polskiej wersji. Natomiast w angielskiej nie. Stąd moje pytania:

1. Czy muszę stworzyć nowe 'zaczepy' do wersji angielskiej strony?

2. Czy przy każdej modyfikacji w polskiej wersji strony, będę musiał powtarzać te same czynności w angielskiej, albo innych językach jeśli dodam kolejne ? :/ 

W Theme configurator pod przyciskiem "Add item" masz zakładki do wyboru języka sklepu.

Dla każdego z języków musisz dodać obrazki oddzielnie, przecież obrazki mogą zawierać jakieś tam hasła reklamowe (w każdym języku przecież inne).

Jeśli zmodyfikujesz polską wersję to nie musisz modyfikować innych wersji językowych (pozostaną stare dane danej wersji językowej).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam! :) Dzięki wcześniejszym poradom udało mi się wprowadzić kilka modyfikacji do domyślnego szablonu w PrestaShop 1.6 :)

 

Zostało mi jeszcze kilka modyfikacji do poprawy. Domyślam się że także należy wprowadzić je w plikach CSS, problem że nie bardzo orientuje się w których oraz jakich fragmentach.

 

Chodzi mi o zmianę zaznaczonych miejsc:

 

1. Zmiana koloru czcionki oznaczony cyfrą 1

2. Zmiana koloru tła pod przyciskiem "Koszyk"

3. Zmiana koloru tła pod menu oznaczonym cyfrą 3 oraz zmiana kolorów napisów w tym menu.

 

zm1.jpg

 

Oraz zmiany w dolnej części szablonu:

4. Zmiana koloru bloku oznaczonego cyfrą 4 lub jeśli to możliwe sprawienie aby był przezroczysty (bez tła), dodatkowo gdzie można zmienić kolor napisów w tym miejscu.

 

5. Zmiana koloru menu oznaczonego cyfrą 5 + zmiana koloru napisów.

6. Zmiana napisów w miejscu oznaczonym cyfrą 6.

zm2.jpg

 

Oraz na koniec, gdzie mogę zdefiniować tło obrazkowe na całej stronie. Chcę zamiast jednolitego tła wstawić plik graficzny w tle strony.

 

Z góry dziękuje za wszystkie sugestie i uwagi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Instalujesz Mozilla Firefox

2. Na danym elemencie strony naciskasz prawy przycisk myszy i odpalasz funkcję "Zbadaj element"

3. W inspektorze masz wszystkie dane: klasa elementu i jaki plik css zawiera tę klasę.

4. To będzie pomocne przy modyfikowaniu klas: http://tiny.pl/qkggl

Share this post


Link to post
Share on other sites

6) moduł: blocknewsletter, blocksocial, edytujesz pliki tpl znajdujące się w katalogu z szablonem: themes/default-bootstrap/modules/

5) global.css linie 6778 + 6775

 

 
@media (min-width: 768px)
.footer-container {
background: url(../img/footer-bg.png) repeat-x #333333;
}
.footer-container {
background-color: #333333;
}

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuje serdecznie Panowie za podpowiedzi. Udało mi się zmodyfikować już większość elementów, które chciałem zmienić. Po zakończeniu wszystkiego postaram się to opisać.

 

Jednak pozostaje mi jeden problem, którego nie mogę rozwiązać.

 

Chodzi o zmianę koloru podmenu, tego które pokazuje się po najechaniu na główną kategorię. Wydaje się że jest ono przezroczyste. Nie wiem gdzie mam zdefiniować i jak aby miało zielony kolor, tak jak główne menu + białe napisy tekstu.

 

Fragment o którym piszę zaznaczyłem na poniższym obrazku na czerwono.

 

podmenu.jpg

Jeśli komuś udało się zmienić ten kolor będę wdzięczny za cenne wskazówki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie jest przezroczyste :)

 

tło jest do zdefiniowania tutaj:

/themes/default-bootstrap/css/modules/blocktopmenu/css/superfish-modified.css

parametrem background ;)

.sf-menu ul {
position: absolute;
top: -999em;
background: white;
}

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuje serdecznie Panowie za podpowiedzi. Udało mi się zmodyfikować już większość elementów, które chciałem zmienić. Po zakończeniu wszystkiego postaram się to opisać.

 

Jednak pozostaje mi jeden problem, którego nie mogę rozwiązać.

 

Chodzi o zmianę koloru podmenu, tego które pokazuje się po najechaniu na główną kategorię. Wydaje się że jest ono przezroczyste. Nie wiem gdzie mam zdefiniować i jak aby miało zielony kolor, tak jak główne menu + białe napisy tekstu.

 

Fragment o którym piszę zaznaczyłem na poniższym obrazku na czerwono.

 

podmenu.jpg

Jeśli komuś udało się zmienić ten kolor będę wdzięczny za cenne wskazówki :)

Witam

Jak udało Ci się zmienić pozycję Koszyka i wyszukiwarki?

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze w module Top horizontal Menu odznacz opcję "search bar", a po drugie w zakładce Pozycje > displayTop zmień pozycje modułu koszyka (bądź informacji o użytkowniku) i wyszukiwarki tak aby znajdowały się nad modułem menu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@vekia ja zrozumiałem że chodzi o to żeby uzyskać standardowy wygląd tej templatki, w tej chwile jest tam po prostu bałagan który należy uporządkować :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam nadzieje, że autor sprecyzuje ;)

w kazdym razie, zauwayzlem kombinowanie z block cart, a wyglądało to tak, jakby chciano go przenieść do menu :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Narazie block cart zostanie tak jak jest obecnie. Jeszcze tylko będę kombinował z block search, żeby go uwidocznić bardziej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam Wszystkich!

Proszę o pomoc w 3 sprawach związanych z modyfikacją standardowego szablonu do wersji 1.6. Szukałem na forum ale nie znalazłem informacji na poniższe tematy.

1. Chciałbym aby na stronie głównej po lewej stronie pojawiła się lewa kolumna z menu. Samo menu bez dodatkowych modułów.

2. Potrzebuje zmniejszyć miniaturki na stronie głównej, ale po ustawieniu w konfiguratorze 150x150 miniaturki są prostokątne, nie mogę znaleźć parametru, gdzie mogę zmniejszyć margines z lewej i prawej strony.

3. Jeśli ustawię w menu poziomym (rozwijanym) jedną pozycję główną kategorię rozwija się lista podkategorii, ale jak kliknę na główny przycisk (pozycja w menu poziomym), to jest zawsze wyświetli stronę główną. Jak zrobić aby po kliknięciu na słowo produkty w pasku menu pojawiała się lista z miniaturami podkategorii.

 

Dziękuję z góry za pomoc.

 

Do 1 znalazłem informacje na forum, ustawienie menu rozwiązało też kwestę marginesów po bokach miniatur.

Edited by czarny-ciagnik (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkie obrazki tematu "default-bootstrap" można zmodyfikować poprzez moduł "Theme configurator".

Nie mogę znaleść tego modułu (Theme configurator) ktoś pomoże?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A może ktoś wie jak podmienić samo loga koszyka? No i jak mogę modyfikować "drugi" kolor przycisków? Ten, który pojawia się po najechaniu na przycisk. Np przycisk "realizuj zamówienie" lub "dodaj do koszyka".  Z góry dzięki za odpowiedź.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Logo jest definiowane w blockcart.css linia 45, przyciski w zależności od tego jaki konkretnie przycisk, większość w global.css z :hover

Share this post


Link to post
Share on other sites

TO jeszcze poproszę o informację, które wiersze odpowiadają za zmianę kolorów przycisków:

 

- "przejdź do realizacji zamówienia,

- ramka - "podsumowanie", zaloguj się", "adres", "wysyłka", "płatność",

- "stwórz konto".

 

Zależy mi też na zmianie drugiego koloru, tego który pojawia się  po najechaniu myszką.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ci powie firebug, nikt za ciebie takich prostych czynności nie będzie robił ;) tym bardziej że nie podałeś linku do sklepu więc nie wiemy z jakiej templatki korzystasz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

niestety firebug akurat tego nie zwraca. Grzebie w cssach i niewiele udaje mi się wskórać. Linka nie mogę podać bo póki co działam na lokalnym serwerze ;) Ten post to akt desperacji... Zostały mi tylko te przyciski do zmiany :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie zwraca, sprawdzam teraz na standardowym szablonie i wszystko jak na dłoni i pokazuje, pamiętaj tak jak wspomniałem przyciski po najeździe myszką są oznaczone tak samo tylko z hover i zazwyczaj w css są zaraz poniżej tych bez najazdu myszką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zapomniałem o templatce. To jest podstawowa skórka. 

 

może masz włączone CCC dla css wówczas wszystkie pliki css są zminifikowane :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za podpowiedzi. Zadanie rzeczywiście proste ale dla kogoś kto robi to po raz pierwszy może stanowić lekki kłopot ;) Wszystkie założenia udało się osiągnąć :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Szukam i szukam, niestety nie mogę znaleźć. Jak zrobić aby obrazki w miniaturkach w widoku kategori wyświetlały się w całym kwadracie? Przy okazji, to jak tam załadować te miniaturki? Ja musiałem ręcznie podmienić plik graficzny, bo po wgraniu obrazu kategorii wgrywa się ta "podłużna"
grafika.

 

rKOUhCt.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

aby były one kwadratowe wgrane zdjęcia musza być rówież kwadratowe

jest to mankament, ale obecnie jedyne rozwiązanie

Share this post


Link to post
Share on other sites

aby były one kwadratowe wgrane zdjęcia musza być rówież kwadratowe

jest to mankament, ale obecnie jedyne rozwiązanie

 

A jak zrobić aby ta miniaturka wyświetlała się w całym kwadracie? (chodzi o to aby obraz był rozciągnięty do szarych krawędzi) po wgraniu jakiejkolwiek rozdzielczości kwadratowego obrazka on zawsze wraca do rozmiaru tak, że jest odstep pomiędzy ramką, a obrazem (puste pole) i źle to wygląda. Wiem, że zamotałem troszkę więc wstawiam obrazek o co mi chodzi.

 

tIBrFhn.png

 

Chciałbym też zapytać jak usunąć całkiem tą grafikę z kategorii? Jak nie wgram żadnej grafiki do kategorii to grafiki nie ma i ładnie wygląda, ale niestety wtedy miniaturki nie umie wtedy ustawić, nawet po ręcznym wgraniu grafiki, miniaturka się nie wyświetla.

Ja chciałbym, żeby nie było tej grafiki w kategorii, ale była widoczna miniaturka.

 

Dokładniej to poniżej chciałbym usunąć

 

SN84Zuy.png

żeby wyglądało tak

 

NWq66Dl.png

 

ale chciałbym aby miniaturka widoczna. Wymyśliłem tak aby zmiodyfikować kod odpowiedzialny za wyświetlanie grafiki wraz z tekstem po wejscu w kategorie- po prostu go usunąć, ale nie wiem gdzie go szukać:( Magiczne narzędzie pokaż szczegóły nic mi nie podpowiada:(

Edited by Fifiel (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłączam się pod temat. Czy w Presta Shop 1.6 szablon default-bootstrap przypadkiem można (a może nawet trzeba) modyfikować CSS w osobnym pliku typu custom.css ? Który to plik nadpisuje formatowania przychodące z szablonem.

 

Pytanie pomocnicze, czy jeśli zmieniam np. wielkość czcionki jakiegoś headera np. h2 to czy trzeba wpisywać to we wszystkich tych @media (min-width: 768px) {formatowanie} potem @media (min-width: 991px) {formatowanie} i tak dalej??? Coby wyglądało że responsywne ...

Edited by Włochaty (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ad. 1 można użyć innego arkusza stylów, tylko po co?

Ad. 2 w zależności od wyglądu w danej rozdzielczości, więc jest to kwestia indywidualna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i właśnie słabo w tym temacie. Modyfikowanie global.css który waży 220 KB nie jest chyba tym czego oczekujemy. To raz. A dwa kolejny problem, niektóre rzeczy udaje się zmienić w global np. kolor header-container a jak np. próbuję zminieć tło ikonki z lupą od wyszukiwania to nie zmienia się a w 'Zbadaj element' mam przekreślone formatowanie i nie wiadomo co jest nadrzędne, co wymusza itp. A chcę uniknąć wstawiania styli w plikach tpl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po to są pliki styli aby to w nich zmieniać wartości, tylko jedna ważna rzecz oprócz plików styli w szablonie są pliki styli danych modułów, więc musisz odszukać plik css danego modułu i w nim zmienić wartość. Przekreślony element oznacza że jest coś nadrzędnego, i albo leży to w innym pliku albo leży w tym samym tylko nieco wyżej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spoko, dzięki. A jak podłożę jakiś swój plik CSS to trzeba gdzieś go zanonsować? :-)

Bo dłubię też trochę m.in. w Joomli która używa Bootstrapa i tam jest osobny pliczek custom.css i elegancko nie dłubiąc w oryginałach wstawiasz tam i masz pewne że nadpisze co trzeba.

Edited by Włochaty (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najprościej to zrobić sobie dostęp, jak masz dostęp do bazy to zrobić dostęp do zaplecza wymaga dosłownie kilku kliknięć ;)

 

Dla pewności w header dodaj <link href="{$css_dir}custom.css" rel="stylesheet" type="text/css" />

Share this post


Link to post
Share on other sites

A teraz jeszcze bardziej się skomplikowało. Nie wiem jak to się stało i jak to działa :-)

 

Z plikami CSS w danym szablonie kumam co i jak. Ale pomimo że mam szablon domyślny to widzę że style mam przekreślone bo tak jak pisałeś coś jest nadrzędnego w innym miejscu. I tak zamiast styl pochodzić z /themes/default-bootstrap/css to pochodzi on z /modules/themeconfigurator/css   Podejrzewam że to pochodzi z początków gdzie bawiłem się edycją Live co mnie wkurzało i wyłączyłem po jakimś czasie. Czyli mam częściowo wymieszane style chociaż widzę że większość pochodzi z wybranego szablonu.

 

Można to jakoś odkręcić i ustawić żeby cały sklep stylował się z wybranego szablonu, u mnie domyślnego?

Edited by Włochaty (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Presta jest tak skonstruowana żeby ułatwiać edycje (mimo że tak nie wygląda na pierwszy rzut oka), style znajdują się w:

1. themes/nazwa_szablonu/css

2. modules/nazwa_modułu/..../css

3. themes/nazwa_szablonu/css/modules/nazwa_modułu/..../css

 

I teraz mały opis

1. tu znajdują sie natywne pliki css danego szablonu

2. tu znajdują sie pliku css modułów

3. tu znajdują sie pliku css modułów 

 

Po co 2 i 3? A no po to że w prescie jest opcja multistore i wtedy można edytować wygląd danego modułu dla każdego sklepu z osobna, dodam że lokalizacja 3 jest nadrzędna dla 2 i jeśli w 3 nie ma takiego pliku to można go skopiować z 2.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź. Te pliki oczywiście przeszukałem pod kątem tego co chcę zmienić. Ale niestety w żadnym z nich nie znalazłem ścieżki .pakomato_selected {. Może wiecie gdzie można to edytować. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sory za spamowanie :) Udało się. To co chciałem zmienić nie zmienia się w cssach tylko w pliku .tpl. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W którym miejscu można zmienić kolor czcionki w okienku które wyskakuje po dodaniu produktu do koszyka. Chodzi o napisy

 

Razem produkty: (brutto) 1,00 zł
Dostawa: (brutto) Darmowa wysyłka!
Podatek 0,19 zł
Razem (brutto) 1,00 zł

 

To co pomalowałem tu na czerowno jest u mnie na biało i jest niewidoczne a to co pomalowałem na niebiesko jest u mnie na szaro i ledwo widoczne. Bo tło jest jakieś lekkoszare czy srebne czy cóś :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zaciąga kolor z klasy body w pliku global.css linia 5242, zmiana tego zapewne wpłynie również na kolor czcionki w innym miejscu sklepu więc najbardziej racjonalne będzie dodać klasę ajax_block_products_total i dla niej dodać kolor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dołożyłem do globala

.

ajax_block_products_total .ajax_cart_shipping_cost .ajax_cart_tax_cost .ajax_block_cart_total {
    color: #000000;
}

bo wszystkie wartości są niewidoczne ale po zbadaniu elementu nie ma tego w ogóle. Dziedziczy z .header-container biały kolor i koniec.

W sumie dziwne bo robię to na kopii gdzie mam wyłączone optymalizacje i już robiłem modyfikacje chociażby tak jak wyżej co mi już pomagałeś, no i działały te zmiany kolorów i czcionek.

 

PS Dlaczego nie widać tego wątku na pierwszej stronie skoro są nowe posty?

Edited by Włochaty (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem rozwiązany. Sory za zamieszanie, zakręciłem się.

Mają być przecinki między klasami :blush:

 

Zmiana koloru czcionki pokazującej kwoty w wyskakującym okienku Ajaxowym z koszykiem, po dodaniu produktu:

.ajax_block_products_total, .ajax_cart_shipping_cost, .ajax_cart_tax_cost, .ajax_block_cart_total {
    color: #000000;
}
Edited by Włochaty (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

Cookies ensure the smooth running of our services. Using these, you accept the use of cookies. Learn More