magisterson Posted October 10, 2013 Share Posted October 10, 2013 Presta którą ściągnąłem była ściągana z polką wersją językową. Chciałbym dodać jeszcze 2 wersje językowe. Jak to zrobić? Backoffice -> Lokalizacja -> jezyki Tam można dodać język, ale chyba pliki też muszę jakieś dodać przez FTP? Czy może presta ma już w sobie wszystkie wersje jezykowe? Chciałbym aby ikonki z flagami pojawiały się u góry na stronie głównej tak aby klient mógł wybrać jaką wersję wybiera. Jak to zrobić? proszę o pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam serdecznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted October 10, 2013 Share Posted October 10, 2013 lokalizacja > lokalizacja (1) wybierasz paczkę "tłumaczeń" czyli języki, (2) następnie interesujący Cię kraj (język) (3) klikasz w import po wszystkim masz zdefiniowany nowy język, ikony (flagi) oraz pełne tłumaczenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
magisterson Posted October 23, 2013 Author Share Posted October 23, 2013 Chciałem się jeszcze dowiedzieć co zrobić aby te języki wyświetlane u góry były pokazane wszystkie w poziomie. Domyślnie jest rozwijana lista, a chciałbym aby były pokazane wszystkie w poziomie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korni Posted October 23, 2013 Share Posted October 23, 2013 moduł block languages. plik blocklanguages.css i zabawa w kodzie ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
magisterson Posted October 23, 2013 Author Share Posted October 23, 2013 Dzieki, już sobie poradziłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted October 23, 2013 Share Posted October 23, 2013 dla zainteresowanych gotowy kod: http://www.prestashop.com/forums/topic/267184-solvedremove-scrolling-block-language/?do=findComment&comment=1334595 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KropkaDesign Posted August 17, 2017 Share Posted August 17, 2017 Dzień dobry! Zapytam tutaj, bo tytuł problemu pasuje. Mam sklep po polsku. Jako drugi dodałam angielski. I od tej pory po wpisaniu w wyszukiwarkę mojego sklepu wyśiwetla mi się wersja angielska. Wolałabym, aby na terenie Polski wyswietlał się po poslu, a gdzie indziej po angielsu. Lub też, żeby najpierw wyświetlało się po polsku. Dodatkowo okazuje się, że po zmianie ęzyka muszę również uaktualniać banery. Też tak mieliście? Dziekuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted August 17, 2017 Share Posted August 17, 2017 Banery dla każdej wersji językowej mogą być inne więc to poprawne działanie modułu. Jeśli sklep w kodzie nie posiada znaczników hreflang to google nie wie jaka wersja jest polska a wyświetla to co się lepiej indeksuje, dodaj te znaczniki i w search console podeślij indeks map strony, za jakiś czas google poprawnie będzie wyświetlał stronę. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KropkaDesign Posted August 17, 2017 Share Posted August 17, 2017 Dziękuję bardzo! Faktycznie z banerami ma to sens. Popracuję nad znacznikami, poneważ osoba, która sklep mi zakładała, nie przewidziała różnych wersji językowych. Działam zatem! Link to comment Share on other sites More sharing options...
KropkaDesign Posted August 17, 2017 Share Posted August 17, 2017 Niestety, nie poradzę sobie z tym - nie znam się, próbowalam. Czy jest może gdzieś opis, jak tego dokonać? Byłabym wdzięczna za prosty, w miarę możliwości, schemat. Dziękuję za uwagę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KropkaDesign Posted August 17, 2017 Share Posted August 17, 2017 Dobra, poznałam mechanizm /youtube podpowiedział/. Nie weim tylko, gdzie mam wporwadzić ten tag - gdzie znajdę opis/link. Wybaczcie, ale nie ma szans, żeby zrobił mi to ktoś, kto zna się na kodowaniu/pisaniu i muszę okiełznać to sama. Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted August 17, 2017 Share Posted August 17, 2017 Zazwyczaj w pliku header.tpl jak już się bawisz w poprawę seo to przy okazji możesz sobie poprawić linki kanoniczne i inne rzeczy z którymi zazwyczaj są problemy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KropkaDesign Posted August 17, 2017 Share Posted August 17, 2017 Dziękuję Endriu. Szukam zatem kogoś, kto mi to wykona - ja sięznie znam. A już raz dobrze namieszałam. Przynajmniej wiem, czego szukać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted August 17, 2017 Share Posted August 17, 2017 Jeśli kogoś szukasz to odezwij sie na PW. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr K. Posted August 17, 2017 Share Posted August 17, 2017 Co wpisujesz, że pojawia Ci się wersja angielska?Przy okazji warto przemyśleć strukturę sklepu + optymalizację jeśli przymierzasz się do wyszukiwarek. To co widać obecnie sugeruje raczej brak pomysłu w tym kierunku jeśli sklep już faktycznie działa PS: Potrzebujesz osobne języki en i gb? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KropkaDesign Posted August 18, 2017 Share Posted August 18, 2017 Witaj Piotrze! Wpisuję sowją nazwęsklepu, tak ja zawsze. Po prostu po wprowadzeniu dodatkowego języka /tutaj angielski/, zamiast wyświetlać się po polsku, robi to po angielsku. Endriu wyżej mi wytłumaczył, że jest to kwestia hreflang. Sklep jest mały i doecelowo zapewne trochę go powiększę. Nie mam zielonego pojęcia o tym wszystkim, o czym piszecie. ja zajmujęsię malowaniem/grafikami. Założyłam sklep, żeby ludzie mogli do mnie trafiać. I tak sobie trafiają czasami. Teraz chcę go poprawić, żeby większa ilość osób mogła również do niego zajrzeć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KropkaDesign Posted August 19, 2017 Share Posted August 19, 2017 Dzień dobry ponownie! Okazuje się, że na innych sprzętach po ludziach sklep wczytuje sięprawidłowo jako pierwszy /wersjapl/, u mnie po angielsku. Tak, sprawdziłam ustawienia dla wyszukiwarki i mam ustawione na pl. W czym rzecz zatem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr K. Posted August 19, 2017 Share Posted August 19, 2017 Witaj Moniko! Sprecyzuj może - mówimy o wyszukiwarce (np. bing, google itp.) czy przeglądarce (np. firefox, chrome)? W wyszukiwarkach Twój sklep praktycznie nie istnieje, w google jest jeszcze wersja bez wyboru języków. Tak czy inaczej jeśli chcesz w ten sposób pozyskiwać klientów to musisz zainwestować czas i jakieś fundusze aby coś z tego było. Niestety obawiam się, że sama nad tym nie zapanujesz. W przeglądarce domyślnie otwiera się u Ciebie zapewne wersja ostatnio wybrana (zapisane to jest w cookies). Sprawdź np. w trybie prywatnym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KropkaDesign Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 Piotrze, Hm, myślę, że namieszałam. Chodzi o wyszukiwarkę. I tutaj u mnie widdać, ale to dlatego, że cały czas na tym pracuję. Zgadzam się, że sklep funkcjonuje obecnie w ogóle. Nad tym jeszcze nie popracowałam. I jasne, że nad tym nie zapanuje, bo nie od tego jestem. Ja jestem od tworzenia produktów. Dzięki za zainteresowanie tematem. Zobaczę, jakie kroki dalej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr K. Posted August 22, 2017 Share Posted August 22, 2017 W google u mnie widać głównie starą wersję, wpisz sobie w trybie prywatnym site:domena Do poprawy jest trochę w konfiguracji seo i url, w obecnej postaci wypada dodać rel canonical, hreflang, do zmiany trochę opisów, linkowanie wewnętrzne zewnętrzne itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts