Jump to content

Zwinięcie header do jednego paska

Recommended Posts

Cześć, potrzebuję pomocy, czy da się jakoś wciągnąć te elementy z dołu tak, żeby to było wszystko w górnym wierszu?

image.thumb.png.dc48251f9e7b51ece4e25c1202eb3f65.png

Dodatkowo mam problem z elementem opisu na stronie produktu. Opis rozciąga się po prawej stronie kolumny, a chciałbym żeby był na całą szerokość. 

image.thumb.png.45b5c5dcd02e4217fab7686c9a823ec7.png

Pracuję na tej klasycznej templatce w Prestashop 8.1.3. Poczytałem trochę dokumentacji i jakiekolwiek zmiany na froncie robię w child_classic w tym pliku custom.css. Zastanawiam się, czy również z tego poziomu będę mógł wprowadzić powyższe zmiany.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

Będzie to wymagało również zmian w plikach tpl szablonu tak aby hooki które wyświetlają poszczególne elementy dało się wyświetlić obok siebie.

Raczej czeka cię większa ilość zmian, na początek zrób te w tpl a później w css.

Just now, przemex said:

Napisałem solucję do 1.7 ale w presta 8 powinno być identycznie https://www.presta-polskie-wsparcie.pl/strona/presta-1-7-szersze-pole-opisu-produktu

Z tego co zauważyłem można to wszystko obejść i w pliku custom.css przy wykorzystaniu media queries ustawić pole opisu na odpowiednią szerokość. 

@media only screen and (min-width: 768px) {
  div.row.product-container div.tabs {
    position: relative;
    width: 100dvw;
    left: calc(0dvw - 520px - 1.875rem);
    max-width: 1140px;
    margin: 0 auto;
  }
}

Zastosowałem taki kod co poskutkowało mi pokolorowaniem elementów w menu z szarego na czarny, także stosuje się to do nazw produktów, polecam jak ktoś korzysta z classic bo te szare napisy na białym to dramatycznie wygląda :

/* Pokolorowanie na czarno wszystkich napisów */ 
h1, h2, h3, h4, a, p, body, product-title a {
  color: #000!important;
}
/* usunięcie bloków na zdjęcia kategorii - w classicu jak nie ustawię zdjęcia kategorii to jest pusta ramka, źle to wygląda*/
div.subcategory-image {
  display: none;
}

/* kolor fonta w input szukajce */
.header-top .search-widgets form input{
  color: #000!important;
}

No i ten pasek bym chciał ujednolicić, żeby wszystko było w jednym rzędzie. Dałoby się to jakoś css-em obejść? To w sumie taka jedyna rzecz co mi została, najlepiej jakby to można było zrobić tak jak na stronie sklepu SFD

image.thumb.png.797adab465b24d8833c91cfa2500d442.png

A nie lepiej zakupić szablon płatny na darmowym a takowy widzę masz trudni będzie ci uzyskać satysfakcjonujący efekt ostateczny chyba że mocno będziesz ten template przerabiał.

Kupno nie jest rozwiązaniem mojego problemu.

Nie jestem też przekonany co do tego, że przeniesienie 4 elementów do header-nav wiąże się z koniecznością jakiejś drastycznej modyfikacji w kodzie. Skoro w PrestaShop jest możliwość zaawansowanej konfiguracji szablonu pisząc do customa w child theme, to znaczy że można wprowadzać dowolne zmiany, w pliku yaml wystarczy żeby nie zaciągał assetów z parenta.

Nikt Cię tu do niczego nie będzie przekonywał, jak dokonasz zmian w łatwiejszy sposób to proszę tylko o to abyś napisał jak Ci się to udało tak aby inni też mogli skorzystać z tego.

On 4/5/2025 at 2:59 PM, endriu107 said:

Nikt Cię tu do niczego nie będzie przekonywał, jak dokonasz zmian w łatwiejszy sposób to proszę tylko o to abyś napisał jak Ci się to udało tak aby inni też mogli skorzystać z tego.

Oczywiście, tak jak w poprzednim przypadku, jeśli dojdę do rozwiązania które działa - wrzucę tutaj dla reszty ;)

• Like 1