Amadek Posted March 13 Share Posted March 13 Mam regułę podatkową która dotyczy eksportu towarów wysyłanych zagranicę (poza EOG). Reguła pozwala klientom z zagranicy zakupić towar bez podatku VAT a więc przypisuje ona stawkę VAT 0 do takich zamówień. Niestety zauważyłem, że PrestaShop nie tworzy wpisu do tabeli order_detail_tax do zamówień składanych właśnie w taki sposób. Powoduje to program z integratorem który importuje zamówienia do Subiekta Nexo. Czy to normalne działanie PrestaShop że wpis do tej tabeli nie jest tworzony w przypadku zastosowania podatku VAT 0? Mam najnowszą wersję PrestaShop 8.2.1. Dodam, że reguła działa prawidłowo bo klienci widzą ceny produktów z VAT 0 (a więc bez VAT) i mogą złożyć zamówienia bez VATu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Knowband Plugins Posted March 13 Share Posted March 13 Tak, to jest domyślna funkcjonalność Prestashop. Jeśli nie obowiązuje żaden podatek, wówczas nie zostanie dodany żaden wpis. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amadek Posted March 13 Author Share Posted March 13 22 minutes ago, Knowband Plugins said: Tak, to jest domyślna funkcjonalność Prestashop. Jeśli nie obowiązuje żaden podatek, wówczas nie zostanie dodany żaden wpis. Moim zdaniem jest błąd w PrestaShop. Przesyłam zrzut ekranu z konfiguracji podatków: Międzynarodowe -> Podatki -> Reguły podatków, dla ID 4 - PL Exempted Rate (0%). Do reguły podatkowej numer 4 jest dodany kraj Ukraina i wybrany podatek PTU PL 0. Po złożeniu zamówienia przez klienta z Ukrany w bazie danych w tabeli order_detail w wierszu id_tax_rules_group mam wprowadzoną wartość 1 zamiast 4 a wpisy do tabeli order_detail_tax nie są tworzone. Dlaczego PrestaShop wprowadza grupę podatkową numer 1 zamiast 4 id_tax_rules_group? Tutaj już jest błąd! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts