Jump to content

Brak wpisu w tabeli order_detail_tax do zamówienia

Amadek

Recommended Posts

Mam regułę podatkową która dotyczy eksportu towarów wysyłanych zagranicę (poza EOG). Reguła pozwala klientom z zagranicy zakupić towar bez podatku VAT a więc przypisuje ona stawkę VAT 0 do takich zamówień. Niestety zauważyłem, że PrestaShop nie tworzy wpisu do tabeli order_detail_tax do zamówień składanych właśnie w taki sposób. Powoduje to program z integratorem który importuje zamówienia do Subiekta Nexo. Czy to normalne działanie PrestaShop że wpis do tej tabeli nie jest tworzony w przypadku zastosowania podatku VAT 0?

Mam najnowszą wersję PrestaShop 8.2.1. Dodam, że reguła działa prawidłowo bo klienci widzą ceny produktów z VAT 0 (a więc bez VAT) i mogą złożyć zamówienia bez VATu.

22 minutes ago, Knowband Plugins said:

Tak, to jest domyślna funkcjonalność Prestashop. Jeśli nie obowiązuje żaden podatek, wówczas nie zostanie dodany żaden wpis.

Moim zdaniem jest błąd w PrestaShop. Przesyłam zrzut ekranu z konfiguracji podatków: Międzynarodowe -> Podatki -> Reguły podatków, dla ID 4 - PL Exempted Rate (0%). Do reguły podatkowej numer 4 jest dodany kraj Ukraina i wybrany podatek PTU PL 0.

Po złożeniu zamówienia przez klienta z Ukrany w bazie danych w tabeli order_detail w wierszu id_tax_rules_group mam wprowadzoną wartość 1 zamiast 4 a wpisy do tabeli order_detail_tax nie są tworzone.

Dlaczego PrestaShop wprowadza grupę podatkową numer 1 zamiast 4 id_tax_rules_group? Tutaj już jest błąd!

ukraina0.jpg