PrestaCheff Posted October 30, 2020 Share Posted October 30, 2020 Przepisy RODO dostały jakiś czas temu nowe wytyczne i nie do końca rozumiem to. Jest informacja że w jednym z wyroków wskazano że informacja o cookies w formie np. boxa u dołu strony nie jest wystarczającą zgodą na ciasteczka. Ale widzę że wiele portali nadal z czegoś takiego korzysta i nasuwa mi się myśl że nie każde ciasteczko podpada pod rodo. A więc czy na takim sklepie prestashop trzeba od razu kazać zgadzać się na cookies czy nie ma takiego obowiązku? Czy trzeba w ogóle robić boxa, czy nie trzeba a może sam taki box z informacją że strona wykorzystuje cookies nie wystarczy? Tutaj wchodzi w grę jak PrestaShop i co dokładnie zbiera i jak to ma się w świetle zaaktualizowanego RODO. Dodam że np allegro czy google teraz wyświetla duże okno gdzie trzeba zaznaczyć czy się zgadzamy czy nie przy pierwszej wizycie, ale xkom nadal tkwi przy boxie u góry z krótką informacją nie wymagającą potwierdzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted October 30, 2020 Share Posted October 30, 2020 Domniemam że informacja na dole strony o której wspomniałeś to po prostu tekst że strona korzysta z cookies bez odnośnika do szerszej informacji i bez wykonania akcji typu wciśnij przycisk? Wielkość okna z informacją nie ma znaczenia, zauważ że np. allegro pomimo tego że ma duże okno i dwa przyciski to nadal posiada u góry okna X którym można zamknąć owe okno. Generalnie masz przekazać w sposób czytelny informację o cookies i udostępnić informację jakie dane w jaki sposób będą zbierane lub przetwarzane. Oczywiście możesz dmuchać na zimne i zrobić dwa przyciski jeden zamykający informację a drugi z przekierowaniem np. na inną stronę w przypadku braku zgody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrestaCheff Posted October 30, 2020 Author Share Posted October 30, 2020 No właśnie chodzi mi z przyciskiem zamknij z odniesieniem do polityki prywatności. Natomiast jak poczytasz w sieci jest sporo artykułów że jak rozumiem padły wyroki bo ktoś taki system zastosował a w artykułach jest napisane że taka zgoda ma być między innymi świadoma a sąd uznał że przeglądanie strony pomimo informacji u dołu to nie jest zgoda świadoma. Ale nie jestem prawnikiem i próbowałem znaleźć jakąś jednoznaczną informację i ciężko coś znaleźć. Z tego co wyczytałem to ta kwestia od niedawna uległa zmianie i teraz to nie jest już wystarczające, ale panuje bardzo duży chaos informacyjny w tej kwestii dlatego zastanawiam się czy ktoś wie coś konkretnego(najlepiej z odniesieniem do konkretnych i aktualnych przepisów) albo może konsultował z prawnikiem i mógłby się podzielić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted October 30, 2020 Share Posted October 30, 2020 Jak wchodziło RODO to prawnicy przebijali sami siebie pomysłami, fakt jest taki że presta w standardzie jest przygotowana pod rodo, dobierz sobie tylko odpowiedni moduł pod cookies który jest stale wyświetlany aż do momentu kliknięcia przez użytkownika żeby go zamknąć wtedy nie ma mowy o tym że ktoś był nie świadomy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
T400 Posted October 30, 2020 Share Posted October 30, 2020 Hej, jeśli chodzi o cookies to wymóg informowania wynika z innych przepisów niż RODO i został wprowadzony wcześniej jako zapis w prawie telekomunikacyjnym. Sytuacja dzisiaj nie jest jednoznaczna , ponieważ zależy od tego jakie dane lub też jakie cookies stosujesz. Ostatnia opinia prawników z którymi rozmawiałem dla sklepu internetowego skłaniała się do tego aby umieszczać informację o cookies wraz z odniesieniem do polityki prywatności. Tutaj masz przydatne pogłębienie tematu: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-czy-zgoda-na-cookies-jest-wymagana-przez-rodo Pomimo różnych głosów w tej sprawie to skłaniam się jednak do rekomendacja aby informować o cookies w sklepie internetowym. Jest to utarta praktyka i przy audytach na pewno nikt tego nie zakwestionuje. Pozdrawiam T. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AleksanderŚredni Posted November 4, 2020 Share Posted November 4, 2020 On 10/30/2020 at 9:07 PM, endriu107 said: Oczywiście możesz dmuchać na zimne i zrobić dwa przyciski jeden zamykający informację a drugi z przekierowaniem np. na inną stronę w przypadku braku zgody. No tak by było najlepiej. Dotychczas miałem brak zgody jako zamknięcie okna (czyli bez odnośnika) i zostałem zjechany przez dział prawny w czasie audytu. Zarekomendowano mi zamienić brak zgody na "więcej informacji" z odnośnikiem do polityki prywatności/cookies. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts