Jump to content

RODO a cookies w Presta

PrestaCheff

Recommended Posts

Przepisy RODO dostały jakiś czas temu nowe wytyczne i nie do końca rozumiem to. Jest informacja że w jednym z wyroków wskazano że informacja o cookies w formie np. boxa u dołu strony nie jest wystarczającą zgodą na ciasteczka. Ale widzę że wiele portali nadal z czegoś takiego korzysta i nasuwa mi się myśl że nie każde ciasteczko podpada pod rodo. A więc czy na takim sklepie prestashop trzeba od razu kazać zgadzać się na cookies czy nie ma takiego obowiązku? Czy trzeba w ogóle robić boxa, czy nie trzeba a może sam taki box z informacją że strona wykorzystuje cookies nie wystarczy? Tutaj wchodzi w grę jak PrestaShop i co dokładnie zbiera i jak to ma się w świetle zaaktualizowanego RODO. 

Dodam że np allegro czy google teraz wyświetla duże okno gdzie trzeba zaznaczyć czy się zgadzamy czy nie przy pierwszej wizycie, ale xkom nadal tkwi przy boxie u góry z krótką informacją nie wymagającą potwierdzenia

Domniemam że informacja na dole strony o której wspomniałeś to po prostu tekst że strona korzysta z cookies bez odnośnika do szerszej informacji i bez wykonania akcji typu wciśnij przycisk?

Wielkość okna z informacją nie ma znaczenia, zauważ że np. allegro pomimo tego że ma duże okno i dwa przyciski to nadal posiada u góry okna X którym można zamknąć owe okno. Generalnie masz przekazać w sposób czytelny informację o cookies i udostępnić informację jakie dane w jaki sposób będą zbierane lub przetwarzane. Oczywiście możesz dmuchać na zimne i zrobić dwa przyciski jeden zamykający informację a drugi z przekierowaniem np. na inną stronę w przypadku braku zgody.

No właśnie chodzi mi z przyciskiem zamknij z odniesieniem do polityki prywatności. Natomiast jak poczytasz w sieci jest sporo artykułów że jak rozumiem padły wyroki bo ktoś taki system zastosował a w artykułach jest napisane że taka zgoda ma być między innymi świadoma a sąd uznał że przeglądanie strony pomimo informacji u dołu to nie jest zgoda świadoma. Ale nie jestem prawnikiem i próbowałem znaleźć jakąś jednoznaczną informację i ciężko coś znaleźć. Z tego co wyczytałem to ta kwestia od niedawna uległa zmianie i teraz to nie jest już wystarczające, ale panuje bardzo duży chaos informacyjny w tej kwestii dlatego zastanawiam się czy ktoś wie coś konkretnego(najlepiej z odniesieniem do konkretnych i aktualnych przepisów) albo może konsultował z prawnikiem i mógłby się podzielić.

Jak wchodziło RODO to prawnicy przebijali sami siebie pomysłami, fakt jest taki że presta w standardzie jest przygotowana pod rodo, dobierz sobie tylko odpowiedni moduł pod cookies który jest stale wyświetlany aż do momentu kliknięcia przez użytkownika żeby go zamknąć wtedy nie ma mowy o tym że ktoś był nie świadomy.

Hej,

jeśli chodzi o cookies to wymóg informowania wynika z innych przepisów niż RODO i został wprowadzony wcześniej jako zapis w prawie telekomunikacyjnym. Sytuacja dzisiaj nie jest jednoznaczna , ponieważ zależy od tego jakie dane lub też jakie cookies stosujesz. Ostatnia opinia prawników z którymi rozmawiałem dla sklepu internetowego skłaniała się do tego aby umieszczać informację o cookies wraz z odniesieniem do polityki prywatności.

Tutaj masz przydatne pogłębienie tematu: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-czy-zgoda-na-cookies-jest-wymagana-przez-rodo

Pomimo różnych głosów w tej sprawie to skłaniam się jednak do  rekomendacja aby informować o cookies w sklepie internetowym. Jest to utarta praktyka i przy audytach na pewno nikt tego nie zakwestionuje.

Pozdrawiam

T.

On 10/30/2020 at 9:07 PM, endriu107 said:

Oczywiście możesz dmuchać na zimne i zrobić dwa przyciski jeden zamykający informację a drugi z przekierowaniem np. na inną stronę w przypadku braku zgody.

No tak by było najlepiej. Dotychczas miałem brak zgody jako zamknięcie okna (czyli bez odnośnika) i zostałem zjechany przez dział prawny w czasie audytu. Zarekomendowano mi zamienić brak zgody na "więcej informacji" z odnośnikiem do polityki prywatności/cookies.