Jump to content

TargHan

Members
  • Posts

    8
  • Joined

  • Last visited

Profile Information

  • Activity
    Freelancer

TargHan's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

  1. Już ją włączyłem - narazie wszystko działa - dzięki wielkie za pomoc - temat zamknięty
  2. Witam Społeczność presty, zwracam się do Was po raz kolej z pomoc w następującym sprawie: PROBLEM: Prestashop nie powiada mnie drogą mailową o złożonym przez klienta zamówieniu oraz o przesłanej wiadomości do działu obsługi klienta. Zależy mi bardzo na naprawie tego problemu. Więcej szczegółów co do ustawień Poczta skonfigurowana jest w Outlooku i smartphonie w IMAP - bez problemów się synchronizuje na serwerze. USTAWIANIA W PRESCIE Klienci -> Obsługa klienta Opcje obsługi klienta URL serwera IMAP - ustawiony tak samo jak w Outlooku Port serwera IMAP - ustawiony tak samo jak w Outlooku - port serwera poczty przychodzącej Użytkownik serwera IMAP - ustawiony tak samo jak w Outlooku Hasło serwera IMAP - ustawiony tak samo jak w Outlooku Usuń wiadomości - NIE Stwórz nowe wątki - NIE Opcje IMAP(/norsh) - NIE Opcje IMAP (/ssl) - TAK Opcje IMAP (/validate-cert) - TAK Opcje IMAP (/novalidate-cert) - NIE Opcje IMAP (/tls) - NIE Opcje IMAP (/notls) - NIE Klikając Uruchom synchronizację -> wynik -> Synchronizacja powiodła się Klienci -> Kontakty Mam ustawione dwa kontakty Webmaster i obsługa klienta - mają ustawiony ten sam adres mailowy. Zaawansowane -> Adres email Nazwa domeny mailowej - PUSTE Serwer SMTP - ustawiony tak samo jak w Outlooku Użytkownik (login) SMTP - ustawiony tak samo jak w Outlooku Hasło SMTP - ustawiony tak samo jak w Outlooku Szyfrowanie - ustawiony tak samo jak w Outlooku Port - ustawiony tak samo jak w Outlooku Klikając Wyślij wiadomość testową do -> mail wysyłam na ten są adres odbiorcy co adres nadawcy i inny mój adres mailowy bez problemów dostaję maila z wiadomości testową z prestashop. W dziale obsługi klienta jest zapisana wiadomość od użytkownika. Wysłanie maila do nadawcy z poziomu działu obsługi klienta - brak wiadomości na skrzynce odbiorcy - mój innym adres mailowy. Sklep bez problemów wysyła maile o złożeniu zamówienia, brak towarów, wysyłce towaru. Nie mam pojęcia co jest nie tak Pozdrawiam
  3. Dzięki wielkie za pomoc - temat rozwiązany - temat śmieszny - link do status gg - był http i wywalał błąd Jeszcze raz dziękuje za pomoc
  4. Dzięki - tak zrobię, szablon robiłem sam i modułów nie wiele zainstalowałem - więc pewnie coś mi umkneło
  5. Masz rację, że załączem - Cel - Użycie SSL na wszystkich stronach sklepu. Problem - cały czas mam Połączenie częściowo szyfrowane - zawiera ona nieszyfrowane elementy (np: obrazki) dla front office, back office działa jest kłudka i "w pełni" szyfrowane połączenie
  6. Błedy w zabezpieczeniu w FireFox, Chorme, Opera
  7. czy jestem za logowany, czy w koszyku - cały czas mam Połączenie częściowo szyfrowane - zawiera ona nieszyfrowane elementy (np: obrazki)
  8. Proszę o pomoc Back Office - działa Front Office - nie działa Ustawienia: PRESTASHOP 1.6.0.9 Preferencje -> Ogólne Włącz SSL - TAK Wymuś użycie SSL na wszystkich stronach - TAK Podwyższone bezpieczeństwo - TAK Preferencje -> SEO & URL Przyjazny adres URL - TAK Baza danych PS_SSL_ENABLED - value = 1 PS_SSL_ENABLED_EVERYWHERE - value = 1 Na końcu pliku .htaccess dodałem RewriteCond %{HTTP:X-Forwarded-Proto} https RewriteRule (.*) - [E=HTTPS:on] NIC NIE POMOGŁO Nie mam już pomysłów gdzie i co sprawdzić co może być przyczyną. W razie dodatkowych pytań o ustawienia proszę o kontakt. Z góry dziękuje za pomoc.
×
×
  • Create New...

Important Information

Cookies ensure the smooth running of our services. Using these, you accept the use of cookies. Learn More