Vote to Improve PrestaShop

PrestaShop Forum: Build a free online shop. Count on the Community!

The best place in the world to ask questions about PrestaShop and get advice from our passionate community!

PrestaShop Forum: Build a free online shop. Count on the Community!

Jump to content

 
Photo

Brak polskich znaków


  • Please log in to reply
13 replies to this topic
Magdalene

    PrestaShop Newbie

  • Members
  • Pip
  • 14 posts

Posted 05 March 2014 - 06:38 PM

Witam,

 

Zainstalowałam darmowy szablon, przetłumaczyłam go na język polski, niestety brak jest w większości miejsc polskich liter (np. na stronie głównej w carousel, w dodatku addshoppers). Jak to zmienić?



vekia

    PrestaShop Legend

  • US Moderators
  • 46498 posts

Posted 05 March 2014 - 06:43 PM

 

 

przetłumaczyłam go na język polski

w jaki sposób został przetłumaczony?


free tutorials, free templates, free addons, prestashop modules MndfRK4.png


Magdalene

    PrestaShop Newbie

  • Members
  • Pip
  • 14 posts

Posted 05 March 2014 - 11:36 PM

Został przetłumaczony przez skopiowanie języka z szablonu default, resztę, która została, tłumaczyłam edytując ręcznie pliki. Niestety nie mogę włączyć edycji tłumaczenia w back office



vekia

    PrestaShop Legend

  • US Moderators
  • 46498 posts

Posted 06 March 2014 - 01:15 PM

 

 

tłumaczyłam edytując ręcznie pliki.

i tutaj może być problem.

uprawnij się, że pliki zostały zapisane przy wykorzystaniu kodowania utf-8


free tutorials, free templates, free addons, prestashop modules MndfRK4.png


Magdalene

    PrestaShop Newbie

  • Members
  • Pip
  • 14 posts

Posted 06 March 2014 - 10:58 PM

Racja, to było problemem. Zmieniłam na serwerze watrość max_input_vars, który zadziałał w końcu dzięki htaccess, o którym pisałam w poprzednim moim wątku i przetłumaczyłam w panelu i teraz wszystko działa :) 



gmarcin

    PrestaShop Apprentice

  • Members
  • PipPip
  • 59 posts

Posted 07 March 2014 - 05:37 PM

Witam


mam podobny problem, a mianowicie w górnym menu nie wyświetla mi polskich znaków

przykładowa linijka 

<li><a href="http://www"><span>{l s='sale' mod='tmcategories'}</span></a></li>
$_MODULE['<{tmcategories}prestashop>tmcategories_e70b59714528d5798b1c8adaf0d0ed15'] = 'wyprzedaże';

w tym przypadku nic sie nie wyświetla, a gdy dam html to są krzaczki? 
w innych modułach wszystko działa 

pozdrawiam


vekia

    PrestaShop Legend

  • US Moderators
  • 46498 posts

Posted 08 March 2014 - 12:59 AM

a jak z kodowaniem pliku? jest utf-8?


free tutorials, free templates, free addons, prestashop modules MndfRK4.png


gmarcin

    PrestaShop Apprentice

  • Members
  • PipPip
  • 59 posts

Posted 08 March 2014 - 01:04 PM

jeśli oto chodzi, to w pliku config jest utf-8 

zauważyłem, że problem jest nie tylko w tym jednym module.


Edited by gmarcin, 08 March 2014 - 01:49 PM.


vekia

    PrestaShop Legend

  • US Moderators
  • 46498 posts

Posted 08 March 2014 - 11:14 PM

ale tutaj nie chodzi o config, tylko o pliki z tłumaczeniami o których mowa, bez utf-8 dla tych plików będą krzaki


free tutorials, free templates, free addons, prestashop modules MndfRK4.png


gmarcin

    PrestaShop Apprentice

  • Members
  • PipPip
  • 59 posts

Posted 10 March 2014 - 08:43 AM

<?php
global $_MODULE;
$_MODULE = array();
$_MODULE['<{tmcategories}prestashop>tmcategories_51d9a87ceb513de9363d548dc1bee90d'] = 'promocje';
$_MODULE['<{tmcategories}prestashop>tmcategories_e70b59714528d5798b1c8adaf0d0ed15'] = 'wyprzedaże';
?>

mam coś takiego i tutaj muszę dodać kodowanie?


vekia

    PrestaShop Legend

  • US Moderators
  • 46498 posts

Posted 10 March 2014 - 09:09 AM

w czym edytowałeś te pliki ? w zwykłym notepadzie? jeżel itak, to mamy przyczynę błędu.

ściągnij jakiś edytor typu notepad++ (darmowy), następnie:

Settings -> Preferences -> tab New document/Default Directory -> Encoding -> UTF-8 without BOM


free tutorials, free templates, free addons, prestashop modules MndfRK4.png


gmarcin

    PrestaShop Apprentice

  • Members
  • PipPip
  • 59 posts

Posted 10 March 2014 - 10:04 AM

jest zaznaczone tak jak piszesz... i nadal nie ma polskich znaków



vekia

    PrestaShop Legend

  • US Moderators
  • 46498 posts

Posted 10 March 2014 - 10:26 AM

a ten plik który edytowany pochodzi z katalogu /modules/ czy themes/TWOJ_SZABLON/modules/ ?

jeżeli z pierwszego, możesz sprawdzić czy czasami nie istnieje on również w tym drugim?


free tutorials, free templates, free addons, prestashop modules MndfRK4.png


gmarcin

    PrestaShop Apprentice

  • Members
  • PipPip
  • 59 posts

Posted 10 March 2014 - 11:08 AM

jest tylko w  /modules/   ,teraz  jak dam jakiś "polski" znak w pliku.   pl.php to w ogóle nie pojawia się tekst po przetłumaczeniu.






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users